Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против портала Телеграф

Жалба решена: прекршај кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Телеграф
Интернет
18.04.2017.

Поштовани чланови и чланице Комисије за жалбе,

Телеграф.рс је уз текст насловљен "Зову нас животињама, брутално нас туку до смрти и прже електро-шоковима: Језиве исповести из првог концентрационог логора за гејеве" објавио коментаре читалаца који су дискриминишући према ЛГБТ особама и позивају на насиље, чиме је прекршен Кодекс новинара Србије у делу: Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Објављени коментари који одобравају отварање логора за хомосексуалце у Чеченији:

"Е тако се то ради а не да још шетају улицама београда треба и код нас један логор за њих"

"Мадирова за председника!!!"

"Нисам за логоре наравно али чему ваше промовисање и стално тражење неких права? Па шта хоћете да шетате улицама и да имате секс наочиглед моје деце,да помисле како је то исправно? Нико вас бре не констатује,радите ста хоћете приватно али не промовишите се јавно,иритирате бре!"

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 29.6. 2017. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Коментарима испод текста “Зову нас животињама, брутално нас туку до смрти и прже електрошоковима: Језиве исповести из првог концентрационог логора за гејеве“, објављеним 18. априла 2017. године, портал “Телеграф.рс“

1. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Налаже се порталу „Телеграф.рс“ да овву одлуку објави у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу због коментара читалаца објављених испод текста о логору за ЛГБТ особе у Чеченији. Подносилац жалбе је навео да су прекршене одредбе Кодекса новинара Србије о забрани дискриминације и говора мржње на основу сексуалне оријентације тиме што је модератор одобрио коментаре који одобравају постојање оваквих логора, попут: “Е тако се то ради, а не да се још шетају улицама Београда, треба и код нас једна логор за њиих“, Мадирова за председника“ и сличним.

Редакција портала“Телеграф.рс ” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да реч о коментарима који, не само да садрже дискриминаторне ставове у односу на ЛГБТ особе, већ представлају и отворени говор мржње, с обзиром на то да се заговара њихово затварање у логоре. По оцени Комисије, овакви ставови излазе из оквира права на слободу мишљења. Такође, Комисија за жалбе је више пута до сада указала да сматра редакције одговорним за објављивање непримерених коментара читалаца. Редакција портала „Телеграф.рс“,судећи по упутству за остављење коментара, ради премодерацију, па је, према томе, могла да овакве коментаре не објави, тим пре што су они у супротности и са правилима самог портала да неће објављивати коментаре који садрже говор мржње.


Београд, 29.6.2017.

Председавајући
Петар Јеремић