Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Тамара Скроза против дневног листа Политика

Комисија није успела да усагласи одлуку
Тамара Скроза
Политика
Штампано издање и интернет
07.05.2017.

САВЕТ ЗА ШТАМПУ

КОМИСИЈА ЗА ЖАЛБЕ

ЖАЛБА ПРОТИВ ЛИСТА "ПОЛИТИКА"

Поштоване чланице и чланови Комисије за жалбе,

Иако се Комисија до сада није бавила садржајем карикатура објављених у домаћој штампи, обраћам Вам се поводом карикатуре објављене на насловној страни листа Политика 7. маја 2017.

Сматрам да су у овом случају прекршене две тачке Кодекса новинара Србије:

Поглавље IV, тачка 1:

Новинар је, пре свега, одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Ту одговорност не сме да подреди интересима других, а посебно интересима издавача, владе и других државних органа. Новинар се мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља.

Ово подразумева и смернице:

• Новинарска професија неспојива је са ширењем било које врсте: полних, родних, етничких, расних, социјалних, или верских стереотипа. Предрасуде које новинари приватно имају, не смеју да буду емитоване/објављене ни у каквом контексту, ни отворено, ни прикривено.

• Недопустиво је колоквијално, погрдно и непрецизно називање одређене групе.

Поглавље V, тачка 4:

Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Ово подразумева и смернице:

• Припадност одређеној етничкој, политичкој, идеолошкој, или некој другој групи, као и брачно стање, верско опредељење, друштвено порекло, наводи се само у случајевима када је тај податак неопходан за пуно разумевање контекста догађаја о којем се извештава.

• Новинари морају да избегавају фразе које имају шовинистичке, сексистичке, или на било који други начин дискриминаторне конотације (на пример: „припадница лепшег пола“, „припадник јачег пола“, „црногорска лењост“, и томе слично).

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:

На спорној карикатури приказан је наоружани Албанац како "шмрче" државну границу: карикатуриста је покушао да илуструје дневно-политичке догађаје, да објасни како Албанци теже да обришу границе - представљајући их притом као (кокаинске, хероинске) "црте" које удишу наркомани.

Приказ Албанца - не конкретне личности, појединца, већ Албанца који би требало да представља читав народ - наоружаног, док "шмрче" државну границу, пример је ситуације у којој медији шире стереотипе базиране на националној припадности, подстичу дискриминацију, па самим тим и међунационалну нетрпељивост.

Вицеви о Албанцима који тргују дрогом или се дрогирају (као изразито дискриминаторни) више нису прихватљиви чак ни у домену нечије приватности, а свакако су сасвим у супротности са стандардима професионалне и моралне штампе, па и са духом и одредбама Кодекса новинара Србије.

Пре свега, никада није статистички доказано да се већина Албанаца дрогира или да тргује дрогом.

Никада није доказано да то они чине процентуално више од припадника-ца других народа.

Коначно, чак и да то све јесте доказано - неприхватљиво је да се читав један народ идентификује, да се свима припише исто својство и да се, на тај начин, сви морално или политички дисквалификују.

Овакав медијски садржај изузетно је увредљив за Албанце који живе у Србији, доприноси ширењу стереотипа, изузетно је дискриминаторан, али се свакако поставља питање да ли се Комисија сматра надлежном за овакве случајеве.

Моје је мишљење да би она свакако требало да се бави СВИМ медијским садржајима у штампи - били они цртани или писани; сатирични, забавни или информативни - којима се на било који начин крше људска права грађана и грађанки Србије, односно који су у супротности с одредбама Кодекса.

Карикатуру можете видети на линку: http://www.politika.rs/sr/satira/339444/Zavisnost

Такође, прилажем је уз ову жалбу

Тамара Скроза

Чланица Комисије за жалбе

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Ивана Стјеља, Љиљана Смајловић, Драган Ђорђевић, Вера Баришић Поповић и Вера Дидановић, на седници одржаној 25.5.2017. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је „Политика “, објављивањем карикатуре на насловној страни листа 7. маја 2017. године, прекршила одредбе Кодекса новинара Србије. „За“ одлуку да је Кодекс прекршен гласало је пет чланова Комисије, два су била “против”, а три “уздржана”, тако да није било потребне већине од осам гласова ни за једну одлуку.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је Тамара Скроза, чланица Комисије за жалбе сматрајући да су спорном карукатуром, која приказује наоружаног Албанца како “шмрче” државну границу, представљену као кокаинску или хероинску “црту”, прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације и говора мржње. У жалби је, између осталог, наведено да “приказ Албанца који би требало да представља читав народ – наоружаног, док ‘шмрче’ државну границу, пример је ситуације у којој медији шире стереотипе базиране на националној припадности, подстичу дискриминацију, па самим тим и међунационалну нетрпељивост”. Скроза је истакла да је овакав медијски саџај изузетно увредљив за Албанце који живе у Србији, да доприноси ширењу стереотипа и да је изузетно дискриминаторан и додала да, по њеним мишљењу, Комисија за жалбе треба да се бави свим медијским садржајима у штампи, па и карикатирама, уколико се њима крше људска права, односно ако су у супротности са Кодексом новинара Србије.

Редакција “Политике” није одговорила на жалбу.

Комисија је најпре одлучивали о томе да ли уопште може да разматра жалбу на карикатиру, односно да ли је карикатура садржај који потпада под одредбе Кодекса новинара Србије. Већина чланова Комисије оценила је да је реч о илустративном новинарском садржају, који није само уметничка форма, због чега се може разматрати са становишта поштовања етичких правила новинарства. За оваку одлуку гласало је осам чланова Комисије, један је био против, а један уздржан.

Чланови Комисије нису, међутим, била сагласни у оцени да ли су спорном карикатуром прекршене одредбе које забрањују дискриминацију и говор мржње. Пет чланова Комисије сматрало је да је реч о недопустивом представљају читавог једног народа кроз најгоре стереотипе који о њему постоје, односно да је аутор карикатуре, супротно Кодексу, „нацртао“ предрасуде које постоје о Албанцима.

Део чланова Комисије сматрао је да је реч о форми која дозвољава већи степен слободе од новинског текста, јер карукатура, сама по себи, представља претеривање, хиперболу и генерализацију, те да Савет за штампу не сме карукатуристима да намеће политичку коректност.

Комисија због тога није успела да донесе одлуку, јер није било потребне већине од осам гласова.


Београд, 25.5.2017.

Председавајући
Петар Јеремић