Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Тамара Скроза против дневног листа Српски телеграф

Нова жалба
Тамара Скроза
Српски телеграф
Штампано издање
15.05.2017.

САВЕТ ЗА ШТАМПУ

КОМИСИЈА ЗА ЖАЛБЕ

Поштовани чланови и чланице Комисије за жалбе,

Због кршења више одредби Кодекса новинара Србије (а на освноу члана 3 став 6 Пословника о раду Комисије за жалбе), подносим жалбу на лист "Српски телеграф" који је 15. маја 2017. објавио текст "Хрвати уче децу да буду кољачи!".

Текст се односи на окупљање симпатизера усташког покрета у Блајбургу, којим се сваке године обележава стрељање припадника војске Независне државе Хрватске 1945. Илустрован је фотографијом на којој су приказана деца одевена у усташке униформе.

Ради се о теми која јесте у јавном интересу, о све раширенијој појави злоупотребе деце у политичке сврхе, али је овде пре свега проблем у томе што наслов уопште не одговара садржини текста. Иако је неспорно да деца не би требало да на овај начин учествују у окупљањима сличним блајбуршком, иако се улога и одговорност усташког покрета у дешавањима током Другог светског рата више и не доводе под знак питања - нигде се у овом тексту не помиње било шта што би упутило на закључак да "Хрвати уче децу да кољу".

Ако су усташе клале - то свакако не значи да се деца која су присуствовала скупу обучавају у том правцу.

Због тога, сматрам да је овим насловом, тј. овим текстом, прекршене смернице наведене у оквиру тачке 1 Поглавља 2:

• Наслов текста/прилога не сме да буде у супротности са суштином текста/прилога

• Наслов текста/прилога подлеже истим етичким принципима као и сам текст/прилог

Осим што теза у наслову није поткрпљена било којом информацијом из текста, у овом прилогу

припадници-це читавог једног народа генерализовани су и представљени као кољачи, чиме се крше одредбе Кодекса које се односе на дискриминацију:

Поглавље IV, тачка 1:

Новинар је, пре свега, одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Ту одговорност не сме да подреди интересима других, а посебно интересима издавача, владе и других државних органа. Новинар се мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља.

Ово подразумева и смернице:

• Новинарска професија неспојива је са ширењем било које врсте: полних, родних, етничких, расних, социјалних, или верских стереотипа. Предрасуде које новинари приватно имају, не смеју да буду емитоване/објављене ни у каквом контексту, ни отворено, ни прикривено.

• Недопустиво је колоквијално, погрдно и непрецизно називање одређене групе.

Поглавље V, тачка 4:

Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Спорни текст објављен је без икаквог обазирања на оно што заиста јесте интерес јавности и на професионалне стандарде. Потпирујући међунационалну нетрпељивост, он свакако не доприноси праву грађана и грађанки да буду правовремено и објективно информисани, а може и директно да утиче на живот припадника и припадница хрватског народа који живе на територији Републике Србије.

Због тога, надам се да ће Комисија за жалбе уважити ову жалбу и донети одлуку да је лист "Српски телелграф" прекршио све наведене тачке Кодекса новинара Србије.

Тамара Скроза

Чланица Комисије за жалбе

Одговор у прилогу