Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против листа Информер

Нова жалба
Геј лезбејски инфо центар
Информер
Штампано издање
13.04.2017.

Поштовани чланови и чланице Комисије за жалбе,

Сматрамо да је текстом "Ђаке уче да је супер бити геј" објављеном у Информеру 13. априла ове године прекршен Кодекс новинара Србије у деловима истинитост извештавања и одговорност новинара.

Преношењем дискриминаторних изјава према ЛГБТ популацији као што је: "Мислим да овакав садржај није примаран за ђаке и да се на овај начин промовишу хомосексуалци који су у Образовном пакету представљени као нормална појава", се крши Кодекс новинара у делу одговорност новинара.

Такође, преношењем неистинитих изјава као што је: "Ђаци су у том узрасту превише млади да би им се приближили појмови хомосексуалности. Свакако да је сликовито приказивање хомосексуалаца деци лош начин за едуковање и да нема никакве везе са сексуалним насиљем" крши се Кодекс новинара Србије. Изјава је неистинита јер Образовни пакет је намењен наставницима, а није школски уџбеник. Делови о хомосексуалности су везани за часове биологије (од петог разреда надаље) и у питању спремни одговори на питања ђака који улазе у пубертет. Сликовито приказивање хомосексуалаца је слика две девојке које се љубе и два дечка од којих један поклања другом цвеће.

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић