Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против листа Политика

Жалба решена договором
Геј лезбејски инфо центар
Политика
Штампано издање
13.04.2017.

Поштовани чланови и чланица Комисије за жалбе,

Сматрамо да је колумном Мише Ђурковића објављеној у Политици 13. априла ове године са насловом "Школски приручник за промоцију хомосексализма" прекршен Кодекс новинара Србије. Иако је у питању колумна у којој се износи лично мишљење сматрамо да су прекршена начела истинитост извештања, одговорност новинара и новинарска пажња.

Тврдње у тексту као што су "... борба против насиља у породици заправо замишљена и реализована као борба за промоцију хомосексуализма и порнографије" и "Око 50 одсто материјала промовише хомосексулизам и порнографију" нису истините. Образовни пакет о коме је реч у тексту има 455 страна, што би значило да на преко 220 страна се прича о хомосексуалности, што није истина. У целом пакету не постоји порнографија.

Тврдњама као што су: "Имам сина од осам година и ћерку од четири који ускоро треба да слушају ове скарадности и да постану жртве хомосексуалне пропаганде, испирања мозга и чистих лажи" крши се Кодекс новинара у делу новинарска пажња у којој се каже да новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију.

Тврдњама као што су: "Срби нису насилан народ. Но постоји границе кад се зулум и насиље које моћници примењују над нама и нашом породицом више не могу трпети. Са законом о мандаторној вакцинацији, законом о насиљу у породици и овим сатанистичким 'образовним пакетима' тој граници смо се опасно приближили" се крши Кодекс новинара Србије у делу одговорност новинара, јер се овим индиректно позива на насиље. Такође, дискриминише се и ЛГБТ популација јер се ставља у контекст сатанистичке.

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић