Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Тамара Скроза против дневног листа Курир

Жалба решена договором
Тамара Скроза
Курир
Штампано издање и интернет
29.11.2016.

Савет за штампу

Комисија за жалбе

Поштовани,

Због кршења више одредби Кодекса новинара Србије, а на основу члана 3 став 6 Пословника о раду Комисије за жалбе, подносим жалбу на лист "Курир" који је 29. новембра 2016. објавио текст "Монструозно: Сазнајте како је геј банда силовала сина српског политичара".

линк: http://www.kurir.rs/crna-hronika/monstruozno-saznajte-kako-je-gej-banda-silovala-sina-srpskog-politicara-clanak-2565595

Садржај текста који је објављен у онлајн и штампаном издању "Курира", у супротности је са следећим члановима Кодекса:

Поглавље I, тачка 2 и тачка 5- које новинаре обавезује да праве разлику између нагађања, претпоставки и чињеница, као и да не износе неосноване оптужбе о особама о којима извештавају

Поглавље IV, тачка 1 и Поглавље V, тачка 4 - којим се новинарима налаже да обрате пажњу на евентуалну дискриминацију на основу пола, рода, националне припадности, сексуалне оријентације, итд.

Поглавље IV, тачка 3 - којим се штити право на претпоставку невиности осумњичених лица

Поглавље VII, тачка 1 - којим се штити право на приватност

Особе о којима се у овом тексту извештава јасно су идентификоване именима и презименима, чиме им се крши право на претпоставку невиности, као и право на приватност (односно право да своју сексуалну оријентацију задрже за себе).

Описујући наводни "сценарио" догађаја, лист "Курир" позива се на неименоване сведоке ("саговорнике из истраге", како се наводи), што ове информације чини крајње непоузданим. Тим пре што се ради о озбиљним оптужбама за које такође немамо никакве конкретне доказе - јер, овде више није реч "само" о диловању дроге за које су ове особе осумњичене, већ и о силовању.

Коначно, истичући да је у питању "геј банда", "Курир" отворено дискриминише припаднике ЛГБТ групација, што је у супротности с две тачке Кодекса новинара Србије.

Сексуална оријентација људи који су наводно починили кривично дело - а за то дело притом нису и званично осумњичени, није ни у каквој вези с природом тог кривичног дела. Силовање, као што је познато, могу да изврше и хетеросексуални мушкарци над исто тако хетеросексуалним мушкарцима (јер оно не подразумева пенетрацију полним органом, па ни сексуално узбуђење).

Такође, када је у питању "обично" силовање - оно које, на пример, изврши хетеросексуални мушкарац над женом - није уобичајено да се посебно наводи како је за то дело осумњичена "стрејт" или хетеросексуална особа/банда. Није стога јасно зашто би то било наглашено у овом случају.

Информације које су се појавиле у овом тексту објављене су без икаквог обазирања на оно што заиста јесте интерес јавности да зна и на професионалне стандарде.

Због тога, надам се да ће Комисија за жалбе уважити ову жалбу и донети одлуку да је лист "Курир" поменутим текстом прекршио све наведене тачке Кодекса новинара Србије.

Тамара Скроза

Чланица Комисије за жалбе