Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против дневног листа Курир

Жалба решена договором
Геј лезбејски инфо центар
Курир
Интернет
18.09.2016.

Поштована Комисијо за жалбе Савета за штампе,

На сајту Курира 18. септембра објављен је текст "Смета им српска тробојка: Гејеви звиждали младићу који је махао нашом заставом" којим је прекршен Кодекс новинара Србије - Истинитост извештавања:

Обавеза је новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије.

У тексту пише: Током шетње учесника Параде један младић је изашао на терасу и махао српском тробојком у тренутку док је испод његовог прозора пролазила поворка. Он је изашао на прозор зграде у Улици краља Милана и испратио колону машући српском тробојком, а из колоне су се зачули звиждуци и повици "Сиђи доле".

Аутор текста је изоставио да пише да је док је младић махао заставом испод њега стојао транспарент на коме је на енглеском писало "re-criminalize sodomy", Можемо да разумемо да новинар Курира не зна енглески језик, па није схватио да окупљенима смета што младић који маше заставо тражи поновну криминализацију хомосексуалности.

Такође, иста информација је објављена у тексту од 19. септембра, "На параду спискано 61,5 милиона! Срамота: Гејеви извиждали српску заставу!

http://www.kurir.rs/vesti/politika/na-paradu-spiskano-615-miliona-sramota-gejevi-izvizdali-srpsku-zastavu-clanak-2450403

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић