Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против листа Панчевац

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Панчевац
Штампано издање
09.09.2016.

Поштована Комисијо за жалбе Савета за штампе,

У Панчевцу од 9. септембра објављен је текст "Жена кажњена због вређања хомосексуалаца" којим је прекршен Кодекс новинара Србије - Истинитост извештавања:

Обавеза је новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије.

У тексту пише: "Критиковала то што држава финансира пројекте ЛГБТ организација. Судије у Србији изрекле су прву пресуду због коментарисања на "Фејсбуку". Иако је она условна, изгледа да се више неће толерисати слободно изражавање различитих ставова на најпознатијој друштвеној мрежи на свету."

Аутор текста је до краја текста успео да избегне да наведе шта је жена кажњена због вређања хомосексуалаца у ствари писала на Фејсбуку, већ све време покушава да гради тезу да је угрожена слобода изражавања различитих ставова, што сматрамо великом манипулацијом.

А ево тих различитих ставова, због којих је суд казнио Јелену Поповић Ивановић, а које аутор текста одлучио да игнорише:

"Јебо вас ваш пројекат о насиљу, дебили изопачени, цркните са све тим парама које сте покрали за тако дебилне пројекте којима затупљујете народ! Сами доводите до насиља овим изазивањем, стоко педерска!"

"Немој да ме је неко критиковао за овакав статус само зато што сам профа! Има да се дерем о чему год пожелим!"

"Јесте, педери су болесници и треба их се клонити, игнорисати, занемаривати, ућуткати на све начине јер врше пропаганду болести!"

"Мањине никада не смеју имати иста права као већински народ! Никад! Ово је наша земља, српска, бре!"

"Кад вам неко не да права да будете нормални Срби у Србији, одвалите га бре од батина!"

Извор: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=21&nav_id=543634

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић,

председник Геј лезбејског инфо центра

Гордани Новаковић. генералном секретару Савета за штампу,

Поштована,

Моје име је Михајло Глигорић, и новинар сам листа "Панчевац" из Панчева. Овим мејлом одговарам на жалбу коју је Савету за штампу недавно поднео председник организације "Геј лезбејски инфо центар" Предраг Аздејковић, поводом текста "Жена кажњена због вређања хомосексуалаца", објављеног 9.септембра у нашем листу.

Подсећам вас,у жалби коју је послао Савету за штампу, господин Аздејковић истиче да му је засметало што у тексту нисмо пренели и интегрално објавили све увреде на рачун хомосексуалаца које је изнела особа осуђена због тога на Апелационом суду поводом њеног коментара на Фејсбуку, као и то што смо навели како се на основу одлуке Апелационог суда може закључити "да се, изгледа, у Србији више неће толерисати слободно изражавање на најпознатијој друштвеној мрежи на свету.

У одговору на жалбу који вам шаљем као аутор тог текста наглашавам да спорни ставови осуђене нису пренети у њему зато што нисам хтео да тиме поново, њиховим објављивањем на нашим страницама, увредим и стигматизујем ЛГБТ заједницу. Поред тога, неспорно је и непобитно да је пресуда професорки Јелени Поповић Ивановић први случај да је Апелациони суд, највиша правосудна институција у нашој земљи, реаговала због нечијег писања на "Фејсбуку".

Као новинар листа који негује висок ниво у информисању и толеранцију грозим се писања таблоида и њихове честе праксе да интегрално објављују увреде једних лица и друштвених група на рачун других, и никада у свом раду не примењујем ту праксу. Због тога, током писања спорног текста на који је реаговао господин Аздејковић, нисам ни једног тренутка размишљао о томе да пренесем вулгарне увреде које је оптужена професорка изнела на рачун ЛГБТ заједнице на Фејсбуку јер би јој на тај начин учинио бесплатну рекламу и услугу.

Њене увреде на рачун ЛГБТ популације биле су де факто говор мржње, а медији који тако нешто интегралнопреносе спадају у исту категорију!

Осим тога, редакција листа "Панчевац" је 4. октобра у поподневним часовима контактирала са господином Аздејковићем преко телефона, и у разговору смо му понудили да објавимо његово реаговање на наш текст, што је он категорички ОДБИО. Због тога сматрам његову жалбу неосновану, као што је по мом мишљењу неоснован његов став које је изнео у његовој жалби Савету да сам ја "својим писањем о том случају свесно извршио манипулацију".

С поштовањем,

новинар листа „Панчевац” Михајло Глигорић

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Јелена Спасић, Златко Чобовић, Петар Јеремић, Слободан Стојићевић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 27.10. 2016. године, већином гласова доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Жена кажњена због вређања хомосексуалаца“, објављеним 9. септембра 2016. године, лист „Панчевац“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Предраг Аздејковић, председник Геј лезбејског инфо центра поднео је жалбу, сматрајући да су текстом прекршене одредбе које се односе на истинитост извештавања. Извештавајући о судској пресуди због коментарисања на Фејсбуку, новинар је, по оцени подносиоца жалбе, заступао тезу да је осуђујућом пресудом угрожена слобода изражавања различитих мишљења. Због тога је, наводи се у жалби, до краја текста избегао и да каже шта је осуђена жена заправо написала против припадника ЛГБТ заједнице. Она је, критикујући то што држава финансира пројекте ЛГБТ заједнице, како се истиче у жалби, између осталог, написала: „Јесте, педери су болесници и треба их се клонити, игнорисати, занемаривиати, ућуткати на све начине јер врше пропаганду болести“, „Мањине никада не смеју имати иста права као већински народ. Никад! Ово је наша земља, српска, бре!“....

У одговору на жалбу аутор текста Михајло Глигорић навео је да спорне ставове осуђене није пренео јер није желео да тиме поново увреди и стигматизује ЛГБТ заједницу. Он је истакао да, као новинар листа који негује висок ниво у информисању и толеранцију, ни једног тренутка није размишљао о томе да пренесе вулгарне увреде због којих је професорка осуђена. „Њене увреде на рачун ЛГБТ популације де факто су говор мржње, а медији који тако нешто преносе спадају у исту категорију“. Глигорић је навео и да је редакција подносиоцу жалбе понудила да објави његово реаговање на спорни текст, што је он одбио.

Већина чланова Комисије за жалбе сматрала је да је из текста јасно да је реч о пресуди због изречених увреда и дискриминаторних ставова, то јест да читаоци на основу онога што је написано могу да размеју какво кривично дело је почињено. Због тога је Комисија оценила да читаоци нису ускраћени за информације које могу битно да утичу на њхове ставове, што би било супротно Кодексу. Такође, редакција је тиме што је понудила објављивање реаговања показала спремност да се евентуалне нејасноће у вези са могућим тумачењима текста разјасне, што подносилац жалбе није искористио.

Два члана Комисије оценила су да је жалба основана, односно да је новинар, избегавајући да наведе због чега је тачно донета пресуда цео случај представио као угрожавање слободе мишљења и говора.

Због свега тога, Комисија је са осам гласова „за“, два „против“ и једним „уздржаним“ одлучила да „Панчевац“ није прекршио Кодекс новинара Србије.


Београд, 27.10.2016

Председавајући
Стојан Марковић