Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Бошко Ломовић против портала Глас западне Србије

Жалба решена договором
Бошко Ломовић
Глас западне Србије
Интернет
22.06.2016.

Савет за штампу

Комисија за жалбе

Жалба на портал Глас Западне Србије

Поштовани,

Подносим жалбу против портала www.glaszapadnesrbije.rs, због садржаја објављених 22. и 23. јуна 2016. године, под називом „Етно село под Равном гором спремно за госте“ и „Четник коме су партизани подигли споменик“, чије вам линкове достављам у прилогу, због кршења тачке 1 Поглавља IX Кодекса новинара Србије.

Исти текстови објављени су и вече пре објављивања на порталу Глас Западне Србије, на порталу листа Политика, чије вам линкове такође достављам.

Аутор поменутих текстова сам ја лично.

На порталу Глас Западне Србије текстови су објављени уз навођење извора (politika.rs), али без мог потписа као аутора, и супротно условима коришћења који су наведени на сајту, а који прописују да се може пренети само првих 600 карактера, уз линк ка тексту. Поменути текстови пренесени су интегрално, у шта се можете уверити.

Преношењем поменутих садржаја нанета ми је штета, јер сам, поред хонорарног рада као дописника за лист Политика из Горњег Милановца ангажован и као сарадник портала гминфо.рс из овог града. Са уредништвом портала гминфо.рс имам договор да вести, извештаје, репортаже прилагодим порталу, и да их објављујем у року између 24 и 48 сати од објављивања у дневном листу Политика и на порталу politika.rs. Дакле, не истоветне, већ прерађене и прилагођене.

Како је објављивањем на порталу Глас Западне Србије, супротно условима коришћења портала politika.rs, а пре објављивања на порталу gminfo.rs садржај доступан читаоцима на територији са које извештава и gminfo.rs, и мени, и колегама из gminfo.rs, и листу Политика наноси се штета, јер се тиме повећава број посета Гласу Западне Србије, а после се те посете приказују као резултат приликом конкурисања за суфинансирање медијског садржаја од јавног интереса код локалне самоуправе.

Молио бих вас да донесете одлуку да је портал Глас Западне Србије прекршио одредбу I Поглавља IX Кодекса новинара Србије.

Са поштовањем,

Бошко Ломовић, ср

хонорарни дописник Политике из Горњег Милановца и

сарадник портала gminfo.rs

*Четник коме су партизани подигли споразум

ПОЛИТИКА - http://www.politika.rs/scc/clanak/357607/Cetnik-kome-su-partizani-podigli-spomenik

ГЛАС ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ - http://glaszapadnesrbije.rs/375938/cetnik-kome-su-partizani-podigli-spomenik/

*Етно село под Равном гором спремно за госте

ПОЛИТИКА - http://www.politika.rs/scc/clanak/357636/Etno-selo-pod-Ravnom-gorom-spremno-za-goste

ГЛАС ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ - http://glaszapadnesrbije.rs/504478/etno-selo-pod-ravnom-gorom-spremno-za-goste/