Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Ивона Стојановић против портала Телепромптер

Жалба решена: прекршај кодекса
Ивона Стојановић
Телепромптер
Интернет
13.04.2016.

На порталу „Телепромтер“ www.teleprompter.rs 13. априла 2016.године, објављена је вест, под називом: „ФАМИЛИЈАРНО НА ИЗБОРЕ: Демократа на листу ставио ужу и ширу родбину“.

У тексту се наводе имена кандидата за одборнике у Градској општини Стари град и доводе у везу са функционером ДС-а. Међу наведеним именима, налази се и моје име (Ивона Стојановић), а аутор текста устврдио је да сам ја рођена сестра извесних Дејан и Иване Стојановић.

На основу овог текста, долази се до закључка да је извесна Снежана Стојановић моја мајка и да имам рођену сестру Ивану и брата Дејана.

Одговорно тврдим (што могу доказати и ДНК анализом) да се моја мајка зове Милица и да на жалост немам ни рођеног брата, ни рођену сестру. Такође, нисам у родбинским ни кумовским односима ни са једним чланом са листе „Чувари Старог града – Марко Бастаћ“ иако сам била кандидат за одборницу.

Сматрам да је оваквим извештавањем нанета штета мени и мојој породици, али и повређен Кодекс новинара Србије, као и професионални и етички стандарди који су њиме дефинисани.

Убеђена сам да је текстом на порталу „Телепромптер“ повређен члан 1 Кодекса – истинитост извештавања. Први став овог члана каже да је „обавеза новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремени извести о догађајима од интереса за јавност“, те евидентно да се аутор текста није држао ових професионалних стандарда и да је јавности презентовао лаж.

Такође, други став истог члана Кодекса, каже да је „право медија да имају различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања“. Оваква нетачна информација, може се подвести под политички напад јер је објављена у јеку изборне кампање за локалне изборе на Градској општини Стари град.

У вези са тим сматрам да је повређен и члан 2 Кодекса – независност од притиска. У ставу два овог члана, стоји да „економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику на начин који би имао за последицу нетачно, необјективно, непотпуно и неблаговремено информисање јавности“.

Сматрам да је упитан и члан 5 Кодекса новинара – новинарска пажња, којим се наводи да је „новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом и да не сме слепо да верује извору информација“. Јасно је да овим текстом аутор није следио истину, него сосптвене интересе или интересе које му је предочио уредник.

Напомињем да ме ниједан запослени са портала „Телепромптер“ никада није позвао и питао, зарад провере тачности информација, да ли сам са било којим кандидатом са листе „Чувари Старог града – Марко Бастаћ“, у родбинским или кумовским односима.

Аутор вести на порталу „Телепромптер“ оваквим писањем урушава мој углед и достојанство и узнемирава моју породицу и најближу околину.

Друга димензија проблема има шири контекст а односи се на урушавање новинарске професије и ширење политичке пропаганде на најпримитивнији начин.

С обзиром да сам професионално новинарка и да сам се у прошлости бавила овим послом, сматрам да је због обе димензије проблема, изузетно важно да се Савет за штампу изјасни поводом моје жалбе.

Хвала што ћете моју жалбу узети у разматрање,

Ивона Стојановић

Сматрам да посао Савета за штампу није утврђивање крвног или родбинског родства кандидата за одборнике Демократске странке. Пошто је готово немогуће да Савет за штампу ван разумне сумње утврди ко је с ким у крвном сродству на листи ДС-а, позивам Савет за штампу да од Ивоне Стојановић затражи извештај о ДНК анализи који је сама понудила.

Информације које су објављене су проверене и према нашем веровању тачне. Само ДНК анализа може доказати супротно или потврдити већ објављене информације.

Даље, Ивона Стојановић ниједног тренутка није доставила деманти. Сваком медију се деси да ненамерно погреши. Баш из тог разлога постоји "захтев за исправку" или деманти. Ивона Стојановић као "професионална новинарка" требало би да зна да је прво могла да се обрати редакцији Телепромптер.рс, па тек онда Савету за штампу, уколико би Телепромптер.рс којим случајем одбио да објави исправку или деманти.

Остатак текста жалбе личи на класичан страначки напад један независан медиј. Стојановићева наводи да "оваква нетачна информација, може се подвести под политички напад јер је објављена у јеку изборне кампање за локалне изборе на Градској општини Стари град", као и да "економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику на начин који би имао за последицу нетачно, необјективно, непотпуно и неблаговремено информисање

јавности“.

Није јасно како је изношење чињеница о непотизму "политички притисак" и није јасно на шта је политичка новинарка из Демократске странке, Ивона Стојановић, алудирала са тезом "да економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику..."

Политичка новинарка из ДС-а додаје: "Јасно је да овим текстом аутор није следио истину, него сопствене интересе или интересе које му је предочио уредник."

Није јасно какаве је то сопствене интересе уредник или аутор текста следио када је у тексту навео име једне у потпуности анонимне и маргинализоване особе (Ивоне Стојановић) на београдској политичкој сцени..

Ако то није било довољно, политичка новинарка из ДС-а оптужила је Телепромптер још и за ширење политичке пропаганде.

На основу те тезе долази се до закључка да политичкој новинарки из ДС-а није циљ да се установи да ли је прекршен Кодекс новинара, већ да се политички оцрни портал Телепромптер. Дакле, жалба Савету за штампу није поднета из новинарских разлога, већ с циљем да се политички оцрни портал који не заступа интересе Демократске странке.

Нико не оспорава право Ивоне Стојановић да буде политичка новинарка ДС-а, али је недопустиво да сврстава Телепромптер у исту групу у којој се и сама налази. Телепромптер не заступа политичке странке, нити заступа нечије економске и политичке интересе.

Дубоко сам уверен да посао Савета за штампу није да анализира ДНК извештаје, да тумачи породично стабло и да се бави крвним сродсвом одборника Демократске странке, нити је посао Савета за штампу да тумачи политичко-пропагандне жалбе против независних медија.

Молим Савет за штампу да одбаци жалбу Ивоне Стојановић као неосновану.

С поштовањем,

Данило Реџеповић

уредник портала Телепромптер.рс

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Милева Малешић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Марија Кордић, Филип Шварм, Тамара Скроза, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 30.6. 2016. године, једногласно, изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Фамилијарно на изборе: Демократа на листу ставио ужу и ширу родбину”, објављеним 13.априла 2016. године, портал Телепромптер

1. прекршио је тачку 1 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од инереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије,

2. прекршио је и тачку 1 Одељка V (Новинарска пажња), по којој је новинар дужан да послу приступа са дужном професионалном пажњом.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Ивона Стојановић поднела је жалбу Савету за штампу, јер је, како је навела, портал нетачно, у тексту који говори о томе да су одређени кандидати Демократске странке на изборима за београдску општину Стари град у родбинским везама са носиоцем листе, објавио и да је она ћерка извесне Снежане Стојановић и сестра Дејана и Иване Стојановић. “Одговорно тврдим (што могу доказати ДНК анализом) да се моја мајка зове Милица и да, нажалост, немам ни рођеног брата, ни рођену сестру. Такође, нисам у родбинским ни кумовским односима ни са једним чланом листе ‘Чувари Старог града – Марко Бастаћ’, иако сам била кандидат за одборницу”, истиче се, између осталог у жалби. Она је нагласила и да је нико из редакције није позвао да провери информације пре објављивања, као и да јој је таквим извештавањем нанета штета  Објављивање овакве нетачне информације, по њеном мишљењу, може се подвести и под политички напад с обзиром на то да је објављена у јеку предизборне кампање. Ивона Стојановић је Комисији доставила и извод из матичне књиге рођених, из којег се види да се њена мајка зове Милица, а не Снежана, како пише у тексту.

У одговору на жалбу, главни и одговорни уредник Телепромптера Данило Реџеповић навео је, између осталог, да нити је посао Савета за штампу да утврђује ко је са ким у крвном сродству, нити је то могуће утврдити са сигирношћу без ДНК анализе. “Информације које су објављене су проверене и према нашем веровању тачне”, истиче се у одговору и такође наглашава да Ивона Стојановић није доставила деманти, што је, по Реџеповићевом мишљењу требало да уради пре него што се обратила Савету за штампу. Кад је реч о осталом делу текста жалбе, главни уредник Телепромптера оцењује да је реч о “класичном страначком нападу на један независан медиј”, те да “жалба није поднета из новинарских разлога, већ са циљем да се политички оцрни портал који је не заступа интересе Демократске странке”.

Чланови Комисије за жалбе нису желели да улазе ни у мотиве за објављивање спорног текста, као ни за подношење жалбе, већ су оцењивали искључиво да ли је објављеним текстом прекршен Кодекс новинара Србије. Комисија је једногласно закључила да јесте, односно да новинар није поступио у складу са дужном професионалном пажњом и није проверио податке које је добио, због чега је објављена нетачна информација.

Поједини чланови Комисије сагласили су се са тим да је подносилац жалбе требало најпре да пошаље деманти редакцији, па тек онда да се обрати Савету за штампу. Комисија, иначе, саветује подносиоце жалбе да спор увек прво покушају да реше директно са медијима, али подсећа и да сваки подносилац жалбе има право да одлучи да ли ће то и урадити. Одлука подносиоца жалбе да се одмах обрати Савету за штампу не може бити разлог да се жалба одбаци, како предлаже уредник портала Телепромптер.

Због свега тога, Комисија је оценила да је Кодекс новинара прекршен и изрекла порталу Телепромптер јавну опомену.

 

Београд, 30.6.2016.

Председавајућа
Невена Кривокапић