Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Бранко М. Жујовић против дневног листа Курир

Жалба решена договором
Бранко М. Жујовић
Курир
Интернет
23.05.2016.

Уредништво онлајн издања дневног листа "Курир" без питања и одобрења присвојило је и објавило слику дуге у Пекингу, која се на небу изнад града појавила 23. маја 2016.године, објављену на мојој "Фејсбук" страници. ( У прилогу је снимак моје "Фејсбук" странице).

Слику су објавили 23. маја 2016. године, придодајући јој у потпуности измишљену вест да је редакцији "Курира" Србин који живи у Пекингу јавио да су кинеске власти приредиле дугу поводом смрти Велимира Бате Живојиновића. Нико из редакције "Курира" ме није контактирао у вези преузимања слике и објаве.

Мене не боли толико неовлашћена употреба фотографије. Да сматрам да је слика у професионалном смислу изузетна, не бих је поделио на "Фејсбуку" с пријатељима, већ бих је продао некој редакцији. Фотографија јесте упечатљива, али мени није важна колико чињеница да је "Курир" уз њу измислио монструозну "вест" да је редакцији "Србин из Пекинга" јавио како су "дугу приредиле кинеске власти поводом смрти Бате Живојиновића", због чега сам могао имати великих непријатности.

Уредништво онлајн издања "Курира" до 25. маја 2016. године увече (по времену у Кини) није се удостојило да ми одговори на питање због чега су предочено урадили. У међувремену сам сазнао да је новинар Ненад Киш уредници онлајн издања "Курира" проследио слику са моје странице, али он тврди да није аутор вести.

Сматрам да је поступком „Курира“ прекршен Члан 1, Члан 3 и Члан 5 Првог поглавља (Истинитост извештавања), Члан 2 Четвртог поглавља (Одговорност новинара), Члан 3, Члан 4 и Члан 7 Шестог поглавља (Однос према изворима информисања), Члан 3 Поглавља 7 (Поштовање приватности) и Члан 1 Деветог поглавља.

Иначе, редакција "Телеграфа" замолила ме је, мало након што је слика објављена, да је уступим за објаву и то сам учинио без икакве надокнаде и задршке. Заборавили су чак и да ме потпишу, што такође није проблем, али су се у кључним новинарским поступцима понели професионално и људски.

Бранко М. Жујовић, Пекинг

Жалба решена договором.