Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Удружење грађана „Егал“ против портала Крушевац Инфо

Жалба решена: прекршај кодекса
Удружење грађана „Егал“
Крушевац Инфо
Интернет
21.05.2016.

Обраћам Вам се испред Удружења грађана "Егал".

УГ "Егал" је организовао "ЛГБТИ Караван" који је до сада посетио 5 градова у Србији. У Крушевцу трибина није одржана због наступа директора Кутлруног центра Крушевац. Тим поводом је одмах пуштено саопштење за медије.

Портал "Крушевац инфо" пренео је саопштење у суботу, 21. маја 2016. godine: http://www.krusevacinfo.com/drustvo/lgbt-karavan-nastranih-zabranjen-u-krusevcu-direktor-kulturnog-centra-izvredao-ucesnike.html.

У наслову користе термин "настрани", у контексту ЛГБТИ особа. Сматрамо да је изречен дискриминаторни став и тиме прекршен Кодекс новинара.

Даље, исти портал је дозволио објављивање коментара на текст који представљају отворени говор мржње и позив на насиље према ЛГБТИ особама, алузијама на хладњаче, коморе и психијатријске установе.

У прилогу Вам достављамо скриншотове наслова и коментара са портала.

Уколико су потребна појашњења, стојимо Вам на располагању.

Срдачан поздрав,

Весна Зорић

Председница УГ "Егал"

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Милева Малешић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Марија Кордић, Филип Шварм, Тамара Скроза, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 30.6. 2016. године, једногласно, изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “ЛГБТ караван настраних забрањен у Крушевцу, директор Културног центра извређао учеснике?!”, објављеним 21. маја 2016. године и коментарима испод текста, портал Крушевац Инфо

1. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србијео обавези новинара да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Удружење грађана “Егал” поднело је жалбу Савету за штампу због наслова објављеног текста у којем се ЛГБТ особе називају настраним, као и због коментара испод текста у којима се тврди да би их требало послати у психијатријске установе или затворити у коморе и хладњаче. Подносиоци жалбе сматрали су да је редакција у наслову изрекла недвосмислено дискриминаторан став, као и да је дозволила објављивање коментара који садрже отворени говор мржње и позив на насиље над ЛГБТ популацијом.

Савет за штампу није могао да утврди ко је одговорни уредник портала, нити да ли је реч о порталу који има своју редакцију или о агрегатору.

Чланови Комисије једногласно су оценили да је Кодекс прекршен у делу који се односи на забрану дискриминације и говора мржње, и то и насловом текста и неким од објављених коменатара читалаца. Кодекс новинара забрањује било какву дискриминацију на основу сексуалног опредељења, па је називање читаве ЛГБТ популације „настраном“ несумњиво дискриминаторан став. Објављени коментари читалаца садрже и говор мржње, па и позив на насиље, с обзиром на то да се сугерише да ЛГБТ особе треба затварати у коморе или хладњаче.Комисија за жалбе је више пута до сада нагласила да редакције сматра одговорним за садржаје коментара читалаца, па је такав став заузела и у овом случају.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је Кодекс новинара Србије прекршен и изрекла јавну опомену

 

Београд, 30.6.2016.

Председавајућа
Невена Кривокапић