Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против дневног листа Данас

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Данас
Штампано издање
06.05.2016.

Поштовани чланови Комисије за жалбе,

У дневном листу Данас од 6. маја 2016. године објављена је анкета са питањем "Како гледате на захтев америчких ЛГБТ организација да у Дизнијевим филмовима буде више геј ликова?"

Објављен је одговор председника Српског покрета Двери Бошка Обрадовића који гласи: "То је наставак агресивне пропаганде и идеологије хомосексуализма, која се намеће кроз законодавна решења, уметност и моду. Јасно је да се насилним путем жели наметнути нешто што вређа јавни морал и у супротности је с традиционалним вредностима. Не пада ми на памет да улазим у било чију приватност, али овако агресивној пропаганди која жели да мења моралне обрасце друштва мора се стати на пут".

Данас је пренео претње и позив Бошка Обрадовићу да се ЛГБТ популацији мора стати на пут и оптужбе да агресивним кампањама мења јавни морал.

Објављивањем овог одговора Данас је дискриминисао ЛГБТ популацију и прекршио Кодекс новинара Србије када је у питању одговорност новинара да се мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља и делу новинарска пажња јер новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану између осталог и на основу сексуалне оријентације.

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић,

Геј лезбејски инфо центар

Поштовани,

Обраћамо Вам се поводом жалбе господина Предрага Аздејковића, који сматра да смо 6. маја 2016. на 2. страни листа "Данас" пренели "претње и позив Бошка Обрадовића да се ЛГБТ популацији мора стати на пут", те да смо дискриминисали ЛГБТ популацију и прекршили Кодекс новинара Србије.

Прво, рубрика Питање/одговор излази свакога дана и представља анкету на неку од тема које су важне и актуелне у том тренутку. Поента наше рубрике је да у анкети имамо заступљене све стране (што и јесте сврха објективног новинарства по чему је дневни лист Данас итекако познат), а тог дана наше питање је гласило "Како гледате на захтев америчких ЛГБТ организација да у Дизнијевим филмовима буде више геј ликова?"

Осим личног става председника Српског покрета Двери Бошка Обрадовића, добили смо и одговор од редитеља Срђана Драгојевића и Николе Љуце и списатељице за младе Весне Алексић. Дакле, крајње објективно смо покушали да испоштујемо новинарске стандарде и у духу промоције плурализма мишљења разговарамо са саговорницима који немају исто мишљење о овом питању. На страну за шта се залаже, господин Обрадовић представља покрет који ће бити у новом сазиву парламента и нама је било потпуно новинарски природно да се чује и та страна. Такође, у изјави господина Обрадовића се не могу приметити никакве претње, нити кршења људских права ЛГБТ популације, јер је то његов ЛИЧНИ СТАВ, а не позив на насиље и слично.

Стога, надамо се да ће чланови Савета, уз све горе наведено, добро простудирати изјаву господина Обрадовића и утврдити да у њој дневни лист Данас није прекршио Кодекс новинара Србије.

Друго, такође, веома важно - Данас је један од ретких медија у Србији који се годинама константно и храбро залаже за права ЛГБТ популације, а сва истраживања су показала да смо међу првима, ако не и први по броју позитивних текстова. То врло добро зна и господин Аздејковић, чији је НВО Геј лезбејски инфо центар недавно објавио Извештај о мониторингу и анализи медија за 2015. по којем је Данас објавио чак 130 текстова о ЛГБТ особама, а у највећем броју о домаћим темама.)

(http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/mediji_malo_bolje_o_lgbt_populaciji.55.html?news_id=318202).

Такође, према истраживању невладиних организација Праxис и Гаyтен-ЛГБТ и Медијског архива ЕБАРТ, објавили смо највише текстова о транс особама. Подсећамо Вас и на случај мајора Хелене, који смо први имали и све време писали о томе и подржавали је на све начине.

(http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/quotdanasquot_najpozitivnije_o_trans_osobama_.55.html?news_id=316542&action=print)

Треба подсетити и на захвалницу Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије за наше текстове о људским правима, коју смо недавно такође добили. Ово су само неки од најновијих примера колико се лист Данас залаже, прати, бори и на све начине подржава ЛГБТ популацију у Србији.

Дакле, одговорно тврдимо да ни на који начин нисмо дискриминисали ЛГБТ популацију и прекршили Кодекс новинара Србије објављивањем личног става Бошка Обрадовића, поред још троје саговорника.

С поштовањем,

Правна служба дневног листа Данас

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Иван Цвејић, Марија Кордић, Петар Јеремић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 26.5. 2016. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Анкетом са питањем: “Како гледате на захтев америчких ЛГБТ организација да у Дизнијевим филмовима буде више геј ликова?”, објављеном 6. маја 2016. године, дневни лист “Данас” нијепрекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Предраг Аздејковић, председник Геј лезбејског инфо центра, поднео је жалбу Савету за штампу, сматрајући да је лист прекршио Кодекс новинара Србије, тачније одредбу о обавези новинара да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације. Он је навео да је “Данас”, у оквиру анкете, објавио и одговор Бошка Обрадовића, председника Двери, који гласи: ‘То је наставак агресивне пропаганде и идеологије хомосексуализма, која се намеће кроз законодавна решења, уметност и моду. Јасно је да се насилним путем жели наметнути нешто што вређа јавни морал и у супротности је са традиционалним вредностима. Не пада ми на памет да улазим у било чију приватност, али овако агресивној пропаганди која жели да мења моралне обрасце друштва мора се стати на пут», чиме је дискриминисао ЛГБТ популацију.

У одговору на жалбу, правна служба листа «Данас» навела је да је реч о рубрици Питање/одговор која излази сваког дана, а чија је идеја да о актуелној и важној теми саговорници изнесу различите ставове, у складу са залагањем листа да има заступљене све стране. И овом случају, како је наведено, «Данас» је о тему желео да извести објективно, па је, у духу плурализма мишљења, сем Бошку Обрадовићу, исто питање постављено и редитељима Срђану Драгојевићу и Николи Љици, као и књижевници Весни Алексић, који су били другачијег мишљења. «На страну за шта се залаже, господин Обрадовић представља покрет који ће бити у новом сазиву парламента и нама је било потпуно новинарски природно да се чује и та страна», истиче су у одоговору и такође наглашава да у његовој изјави нема никаквих претњи, нити позива на насиље, већ је само изнео свој став.

Чланови Комисије такође су оценили да је лист «Данас» пренео став председника једне парламентарне политичке партије, који је одговарао на постављено питање. У том одговору нема позива на насиље, претњи ЛГБТ особама, нити говора мржње, од којих би лист морао да се «огради». Обрадовић, наравно, има право да каже шта мисли о ономе што су га питали, а медиј да о томе обавести јавност. Тим пре што је лист пренео и сасвим другачије одговоре на исто питање. Комисија је оценила да, колико год је важно да мањинске групе ни на који начин не буду дискриминисане, толико је битно и да постоји слобода говора и плурализам мишљења. По оцени Комисије, «Данас» је у овом случају поступио професионално и у складу са новинарским кодексом, објективно информишући јавност о различитом ставовима у вези са актуелном темом. Због тога је Комисија једногласно одлучила да Данас” није прекршио Кодекс новинара Србије.


Нови Пазар, 26.5.2016.                                                                              

Председавајућа
Невена Кривокапић