Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Зоран Живковић против дневног листа Ало

Жалба решена: прекршај кодекса
Зоран Живковић
Ало
Штампано издање и интернет
29.03.2016.

На насловној страни дневног листа Ало! од 29.03.2016. налазе се фотографије опозиционих политичара (између осталих и моја фотографија) уз наслов: Ексклузивно откривамо: Оптужнице после избора? уз наводе да је “полиција привела крају истраге у случајевима Пајтића, Ђиласа, Живковића, Јовановића…” Ово није први пут да дневни лист Ало! на основу “поузданих извора из полиције” прави политичку кампању, обавља посао тужилаштва и даје пресуде пре суда. Ова насловна страна има додатну тежину јер је објављена у јеку изборне кампање, те изузетно штети како мом угледу, тако и угледу осталих наведених политичара. Сматрам да упитник који је стављен на крају наслова не аболира уредника и аутора текста кривице и да је грубо прекршен новинарски кодекс и добра новинарска пракса.

У тексту који се налази на другој и трећој страни поновљене су информације са насловне стране, уз илустрацију која подсећа на групну потерницу. На илустрацији је изостала фотографија и идентитет човека из редова владајуће странке, а који је, како се наводи, такође осумњичен за неко кривично дело. Уколико занемаримо субјективни осећај, врло је очигледан манир да се на стуб срама неосновано излажу само представници опозиционих партија. Сматрам да је овим прекршен етички и професионални кодекс и да су се на срамотан начин пласирале неистине или информације о којима нисам обавештен, а које су, како се наслућује из текста, процуреле из врха полиције. Напомињем да сам у ранијем периоду листу Ало! одговарао на питања о свом пословању, а о којима су и тада извештавали на скандалозан и неистинит начин. Савет за штампу је, поводом моје пређашње жалбе, већ донео одлуку да је лист Ало! прекршио Кодекс новинара Србије.

На насловној страни и у тексту од 29.03.2016. дневни лист Ало! опет се на основу изјава неименованог извора из полиције изјашњавао о мом професионалном животу у контексту оптуженог за тешка кривична дела. Вест се ослања на наводне информације да је завршена некаква полицијска истрага о некаквим кривичним делима. Напомињем да ме полиција или правосудни органи никада нису обавестили да се такав процес води или да је било каква истрага завршена. Неименовани извор ме у истом тексту назива особом која није “тиква без корена”, која ужива заштиту због “јаких веза у земљи, а да не говоримо и на Западу и на Истоку”. По свему судећи, једино нисам заштићен од таблоида који на својим страницама редовно пласирају неистините информације, покрећу оптужнице и доносе пресуде. Сматрам да новинар такође сноси одговорност чак и ако некритички, без изјаве друге стране, преноси цитате који садрже уведљиве и неистините садржаје.

Такође, исти неименовани извор из врха полиције тврди да је, између осталих, и мени Скупштина “сигурна кућа” и место које ми даје имунитет иза којег се кријем. Текст јасно указује да се ради о медијском линчу који одговара политичким противницима, а садржај представља школски пример креирања афера на основу изјава чији се идентитет не открива, а јасно упућује на полицијске структуре.

Сматрам да је оваквим „извештавањем“ Ало! грубо прекршио професионалне етичке стандарде новинарске професије и начела којима се дозвољава да се преносе искључиво проверене и истините информације. Овим текстом прекршено је и правило поштовања претпоставке невиности и таквим извештавањем ми је озбиљно урушен углед и достојанство. Мишљења сам да на уређивачку политику овог листа утичу и притисци власти, поготово у предизборној атмосфери. Додатно сам оштећен јер обављам одговорну функцију председника једне политичке партије, али и због обављања важних државних функција у прошлости. Ово није увреда која се односи само на мене, него и на моју породицу, сараднике, па и сваког појединца који је својим гласом спреман да подржи политику за коју се залажем и које сам у прошлом сазиву заступао у Народној скупштини Републике Србије.

Сматрам да је оваквим медијским садржајем вишеструко повређен Кодекс новинара Србије и то поглавље I Истинитост извештавања. Обавеза новинара је да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађањима од интереса за јавност. Такође, сматрам да је повређено и поглавље IV Одговорност новинара, став 3. који гласи да је новинар дужан да поштује право претпоставке невиности и не сме никог прогласити кривим до изрицања судске пресуде. Упозоравам да је повређен и члан 6. где се наводи да новинар треба да негује културу и етику јавне речи.

Зоран Живковић

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Иван Цвејић, Марија Кордић,  Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 28.4. 2016. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ


Текстом “Ексклузивно откривамо: оптужнице после избора?”, објављеним 29. марта 2016. године, дневни лист “Ало”

1. прекршио је тачке 4 и 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да, кад је неопходно, консултује што више извора и омогући им да изнесу свој став, као и да су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина,

2. прекршио је тачку 2 Одељка II (Независност од притиска), по којој економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику на начин који би имао за последицу нетачно, необјективно, непотпуно и неблаговремено информисање,

3. прекршио је итачку 3 Одељка IV (Одговорност новинара), по којој је новинар дужан да поштује правило претпоставке невиности и не сме никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде.

Налаже се дневном листу „Ало“ да ову одлуку објави у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ


Зоран Живковић, председник Нове странке поднео је жалбу Савету за штампу због текста објављеног на насловној страни листа «Ало» којим се најављује подизање оптужница против петорице опозиционих политичара, међу којима је и он. На насловној страни су објављене и њихове фоотграфије, уз наводе «да је полиција провела крају истраге» у њиховим случајевима. Подносилац жалбе је навео да ово није први пут да тај лист «на основу ‘поузданих  извора из полиције’ прави политичку кампању, обавља посао тужилаштва и даје пресуде пре суда». «Ова насловна страна има додатну тежину јер је објављена у јеку изборне кампање, те изузетно штети мом угледу, као и угледу осталих наведених политичара», наглашава се у жалби. Жиковић је навео да сматра да су на срамотан начин пласиране неистине, или информације о којима он није обавештен, јер га полиција и правосудни органи нису обестили да се против њега води било каква истрага, као и да је раније већ одговарао на питања о свом пословању листу «Ало», који је и тада о томе писао на «скандалозан и неистинит начин».

Редакција листа «Ало» није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да лист «Ало», само на основу изјава «добро обавештеног извора» да су вођене некакве истраге «у вези са различитим случајевима», најављује подизање оптужница против неколико политичара, спекулишући и о томе да би их од тога могао «спасити» посланички имунитет, будући да се већина њих кандидовала на изборима. «Ало» за своју «ексклузивну» најаву не нуди никакве доказе, позива се на неодређени извор близак истрази и ништа додатно не проверава, што је све супротно етичким правилима професије.

Комисија сматра да је оваквим извештавањем прекршена и одредба Кодекса новинара о обавези поштовања претпоставке невиности, јер се оваквим извештавањем читаоцима недвосмислено сугерише да су поменути политичари криви, иако нема поузданих информација ни да су осумњичени за било које кривично дело.

По мишљењу чланова Комисије, пласирање оваквих нагађања и спекулација, које могу директно утицати на бираче у току изборне кампање, прекршај листа чини још тежим. Комисија, због тога, сматра да је прекршена и одредба Кодекса новинара по којој истинитост извештавања не сме да се подреди економским или политичким интересима издавача.

Комисија је, због свега тога, одлучила да је лист «Ало» прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и наложила листи да ову одлуку објави.


Београд, 28.4.2016.


Председавајућа
Невена Кривокапић