Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Српски покрет Двери против дневног листа Информер

Жалба решена: прекршај кодекса
Српски покрет Двери
Информер
Штампано издање и интернет
12.03.2016.

Поштовани, у својству пуномоћника Српског покрета Двери, у складу са правилима којима се регулише понашање новинара и у складу са Кодексом новинарске етике, подносим следећу:

ЖАЛБУ

КОМИСИЈИ ЗА ЖАЛБЕ САВЕТА ЗА ШТАМПУ

Жалба се односи на текст "Двери и ДСС криве Србију за геноцид", објављен како у штампаном, тако и у електронском издању 12.3.2016 године.

Извештавање Наташе Анђелковић новинара дневног листа „Информер“, представља најгрубље кршење правила Кодекса новинара Србије, а које се огледа у следећем:

1. Новинар Наташа Анђелковић је најпре повредила обавезу истинитог извештавања о догађајима од значаја за јавност, тиме што је објавила да: „ДВЕРИ И ДСС криве Србију за геноцид у Сребреници“.

Извештавање поменутог новинара је неистинито из разлога што Српски покрет ДВЕРИ, као и ДСС не криве Србију за наводни геноцид у Сребреници, већ насупрот, истичу да се над Србима, на простору Братунца, десио геноцид тако што је убијено 3.000 Срба у периоду од 1992 до 1993 године.

Доказ – прилог: Фотографија насловне стране Информера

О наведеном ставу Српског покрета Двери обавештен је новинар који крши Кодекс новинара Србије, и коме је о наведеној чињеници послато писмо путем електронске поште, међутим, никакве реакције у виду исправке или извињења није било.

Доказ – прилог: одговор председника Двери, Бошка Обрадовића, који је послат као реакција и деманти на злонамерно извештавање од стране "Информера".

Осим неистинитог обавештавања јавности, у извештавању Наташе Анђелковић стекли су се услови за постојање клеветничког извештавања, неоснованог извештавања, и злонамерног извештавања јавности са циљем да се нашкоди угледу и политичком наступу коалиције Двери и ДСС на предстојећим изборима 24. априла.

Из наведеног је очигледно да новинар Наташа Анђелковић није имала намеру да објективно извештава јавност, већ се ставила у службу политичких противника Двери и ДСС.

Како је наведено понашање Наташе Анђелковић потпуно у супротности са новинарском етиком и неспојиво са Кодексом новинара Србије, то је очигледно да новинар објављује клевете и неистине у циљу прибављања материјалне користи, што је такође противно Кодексу новинара Србије.

Одговорност новинара је посебно изражена имајући у виду последице које су настале оваквим извештавањем а које се огледају како у чињеници стварања непријатељског става јавности према председнику Двери Бошку Обрадовићу и председнику Демократске странке Србије, Санди Рашковић Ивић, тако и у погледу утицаја на изборни резултат коалиције Двери ДСС.

Нажалост, како из свега наведеног произилази, очигледно је да извештавање како новинара Натађе Анђелковић, тако и дневно глиста „Информер“ представља заправо ширење мржње према политичким противницима, што представља кршење свих тачака Кодекса новинара Србије.

Због свега изнетог, предлажемо да Савет за штампу у најкраћем року, посебно имајући у виду чињеницу да је изборна кампања у току, те да даље ширењe клевета и вређање политичких противника може нашкодити коалицији Двери ДСС, донесе следећу:

ОДЛУКУ

Текстом под насловом „Двери и ДСС криве Србију за геноцид у Сребреници“, новинар Наташа Анђелковић и Дневни лист „Информер“

1. Прекршио је Кодекс новинара Србије и то одељак који се односи на Истинитост извештавања и одељак који се односи на забрану ширења клевета и лажи приликом извештавања.

2. Налаже се дневном листу „Информер“ да објави Одлуку Комисије у свом штампаном и дигиталном издању, у року од 5 дана.

У Београду,

Пуномоћник

22.3.2016 године

Адвокат Владимир Р. Матић

Поштовани,

обраћам Вам се поводом жалбе коју је Савету за штампу против мене поднео Покрет Двери, а односи се на текст "Двери и ДСС криве Србију за геноцид" од 12. марта 2016. године који је објављен у листу Информер. И зато не говорим у име редакције, већ у своје лично име.

Навешћу неколико чињеница које показују колико су неутемељене и паушалне оптужбе о кршењу професионалних норми, које ми се стављају на терет, иако знам да Комисија за жалбе Савета одлучује само о томе да ли је редакција прекршила Кодекс, а не новинар појединачно.

* Поменути текст није моје ауторско дело, већ смо га колеге и ја радили екипно и потписан је са "Е. И.", што значи Екипа Информера, тако да се ни на који начин нисам ставила "на страну политичких противника Двери", нити сам "злонамерно и клеветнички извештавала", као што тврде.

* У тексту сам учествовала само толико да позовем све стране, у овом случају, између осталих, телефоном сам разговарала са председником Двери Бошком Обрадовићем и председницом ДСС Сандом Рашковић Ивић.

* Информативна служба Двери послала ми је одговор и допуну одговора у писаној форми. Због недостатка простора, скраћена верзија изјаве је изашла у новинама, као што можете видети.

* Новинар није дужан да објави целовиту изјаву, уколико пренесе најважнију информацију добијену од саговорника. А о дужини изјаве, одлучује уредник.

* Каква ће бити опрема текста, такође, зависи од одлуке уређивачког колегијума, а не новинара.

* Редакција Информера до дана данашњег није добила деманти или било коју реакцију Покрета Двери поводом овог текста.

* Двери без икаквих доказа и индиција лажно тврде и да сам "објавила клевете и неистине у циљу прибављања материјалне користи", што дубоко вређа моју професионалну част и углед.

Надам се да ће Вам ово помоћи приликом одлучивања о жалби и да ћете је одбацити као неосновану.

Хвала унапред.

Наташа Анђелковић

Новинарка политичке рубрике

Информер

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу И чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Марија Кордић, Златко Чобовић, Тамара Скроза, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 28.4. 2016. године, већином гласова, изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ


Текстом “Двери и ДСС криве Србе за геноцид у Сребреници”, објављен у броју од 12-13. марта 2016. године, дневни лист „Информер“

1. прекршио је тачку 2 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, по којој је новинар обавезан да: прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки И нагађања,

2. прекршио је тачку 2 Одељка II (Независност од притисака), по којој економски и интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику на начин који би имао за последицу нетачно, необјективно, непотпуно и неблаговремено информисање,

3. прекршио је и тачку 3 Одељка V (Новинарска пажња), по којој је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ


Жалбу Савету за штампу поднео је адвокат Српског покрета Двери, оцењујући да су спорним текстом прекршене одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања, будући да Двери не само да не криве “Србију за наводни геноцид у Сребреници, већ истичу да се Србима на простору Братунца десио геноцид”.  Он је навео да је новинарка “Информера” о томе обавештена мејлом, али је изостала било каква реакција, односно објављивање исправке. Из изјаве коју је новинарки дао Бошко Обрадовић, председник Двери, објављена је само једна реченица, а подносилац жалбе верује да лист није ни имао намеру да објективно извештава јавност, већ се ставио у службу политичких противника Двери, објављујући овакву неистину у јеку изборне кампање.

У одвојеним одговорима на жалбу новинарка “Информера” и адвокат редакције навели су да редакција није добила никакав деманти, те је нејасно на основу чега адвокат очекује да “Информер” то објави. Новинарка је навела да је Информативна служба Двери послала одговор и допуну одговора Бошка Обрадовића на питање које је постављено, али да, због простора, није објављена цела изјава. “Новинар није дужан да објави целовиту изјаву, уколико пренесе најважнију информацију добијену од саговорника. Каква ће бити опрема текста зависи од уређивачког колегијума”, истиче се у одговору. Адвокат “Информера” је нагласио да је новинарска екипа листа прикупљала и проверавала информације са дужном новинарском пажњом, поштујући начело да се чује и друга страна.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да адвокат Двери није послао одговор на објављени текст, него је редакцији накнадно достављена допуна одговора Бошка Обрадовића. Комисија није имала увид у његову прву изјаву, али се не чини вероватним да је из ње пренета најважнија информација, како је наведено у одговору на жалбу. Из онога што је објављено стиче се утисак да је њему постављено питање зашто је Санда Рашковић прва на листи, а не да ли подржава њену изјаву о геноциду почињеном у Сребреници. Уз то, екипа “Информера” све време коментарише оно што је рекао, или није рекао, наводећи да “неће да каже”, “упорно и тврдоглаво” одбија, “покушава да изврда”, али чак ни такво сугерирање читаоцу да он избегава да директно одговори не поткрепљује тврдњу из наслова да “Двери и ДСС криве Србе за геноциде”. С обзиром на то да је текст објављен на насловној страни у изборној кампањи, што је могло да утиче на бираче, Комисија је закључила и да је реч о покушају да се нанесе штета политичкој опцији коју лист не подржава.

Чланови Комисије су, зато, са осам гласова “за” и три “уздржана” одлучили да је “Информер” прекршио Кодекс новинара Србије и изрекли јавну опомену.


Београд, 28.4.2016.


Председавајућа
Невена Кривокапић