Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Др Зоран Радовановић против дневног листа Курир

Комисија није успела да усагласи одлуку
Др Зоран Радовановић
Курир
Штампано издање и интернет
14.03.2016.

Поштовани чланови Комисије за жалбе Савета за штампу

Подносим вам жалбу против Марије Кордић, одговорне уреднице листа „Курир“, као и против новинарске екипе Истраживачки биро, због серије текстова против вакцинације, а конкретно због наслова, поднаслова и болдираних порука на странама 1-3 Курира од 14. марта 2016. (http://www.kurir.rs/americkavlada-vakcine-za-bebe-su-opasne-clanak-2172009).

„Истраживачки биро“ се нападно препоручује као једини који „ово ... сме да објави“. Храброст је несумњиво потребна истраживачком новинару, али не на рачун истинољубивости. Невероватно је колико су нетачности „истраживачи“ груписали само на једној насловној страници свог листа. Пођимо редом.

Прво, ничега екслузивног ни шокантног нема у објављеној вести („Ексклузивно. Шокантни документи“). Читаоцу се сугерише да се савесним истраживачким радом дошло до помно скриваних докумената (у електронској верзији чланка пише: „У вешто скриваним подацима, до којих је Истраживачки биро Курира ексклузивно дошао...“), а реч је о подацима које Министарство здравља САД поносно држи на свом сајту, управо као показатеље високе безбедности вакцина. Поента је да је ризик од озбиљних нежељених дејстава вакцинације током дугог периода био мањи од један на милион датих доза, а да се користи мере стотинама хиљада спасених живота.

Друго, одудара од здравог разума порука: „Америчка влада: Вакцине за бебе су опасне!“ Да верују у то, зар би власти САД тако упорно наметале вакцинацију? Та земља има најобухватнији вакцинални програм управо зато што власти сматрају да тиме на најбољи начин штите свој подмладак.

Треће, нетачна је и тврдња да вакцине „изазивају аутизам“. Како у САД, тако и у остатку развијеног света, научницима се чак замера што са толико упорности изнова доказују оно што је већ показано на вишемилионским серијама испитаника, наиме да између вакцинације и аутизма не постоји узрочно-последична повезаност.

Четврто, ружна и опасна је дезинформација „Због вакцинације умрле 1184 особе“. Податак се односи на број породица које су током много година пријављивале да им је дете преминуло сатима, данима или недељама после вакцинације. Пријава не значи да је тако и било.

Задржимо се и на само два поднаслова са „дуплерице“ (стр. 2-3). Шта није тачно у тврдњи: „Према званичној евиденцији Вашингтона, у САД је за 27 година због вакцинације умрло или оболело више од 16.000 људи“? Током назначеног периода, толико породица је поднело одштетни захтев, али је у скоро три четвртине случајева он одбачен као неоснован, упркос врло толерантном односу америчких власти према том питању. Наиме, тамо важи став да се захтев прихвати кадгод не може да се искључи могућа повезаност. Ради се о 4526, а не „више од 16.000 људи“, а уз малобројне изузетке, ни за кога није доказано да је доживео последице због вакцинације, већ само после ње (разлика је суштинска).

У тој великој и многољудној земљи накнада је годишње исплаћивана за мање од 170 породица. Када би се у Србији установио компензациони фонд, за шта се иначе залажу стручњаци окупљени у Лиги за имунизацију, број исплаћених накнада, имајући у виду пропроције датих доза вакцина, био би 2-3 током године.

Посебно су етички спорни мотиви скривени иза поднаслова: „ У Србији је од пре три недеље вакцинација постала обавезна, док је у осталим земљама света то и даље ствар личног избора“. „Истраживачи“ су морали да знају да та обавеза постоји већ скоро 180 година, још од прве владе Књаза Милоша? Није смела да им промакне ни на истој страни приказана мапа са јасно назначеном половином европских земаља у којима је вакцинација такође обавезна. Дужни су били да истраже како исто важи и за многе друге земље у свету, док се у осталима ова драгоцена мера намеће на различите, привидно суптилније начине.

Остаје, на крају, кључно питање: Зар нам је истраживачко новинарство (са наводницама или без њих) заиста пало на тако ниске гране?

У очекивању одговора,

Поздравља вас,

Проф. др Зоран Радовановић

predsednik Lige za imunizaciju i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva

Савет за штампу

Комисија за жалбе

Одговор Курира на тужбу Др Зорана Радовановића

Поштовани,

Сматрамо да је тужба коју је др Зоран Радовановић поднео против дневног листа Курир и текста објављеног 14. марта под насловом "Застрашујуће, вакцине су опасне по живот и здравље", неоснована.

Др Радовановић се пре свега жали на опрему поменутог текста, на синтагме "Ово само Курир сме да објави", "ексклузивно" и "шокантно", тврдећи да су те речи неистините.

1. Као одговорни уредник Курира, сматрам да сам за поменуту тему одабрала праву опрему. Прво, чињеница је да је једино Курир објавио податке изнесене у том тексту, док су други медији ћутали, па према томе потпуно стоји тврдња да "ово само Курир сме да објави". Друго, чињеница да су ти подаци до сада били необјављивани, непознати широј јавности (стручну јавност којој припада Др Радовановић из тога изузимам), апсолутно оправдава епитет "ексклузивно". Треће, др Радовановић сматра непримереним и термин "шокантно". Као уредник, преценила сам да јесте шокантан податак да су амерички судови на име одштете због последица вакцинације својим грађанима до сад исплатили три милијарде долара.

Ниједним од ових елемената опреме није прекршен ниједан члан кодекса новинара Србије - није изнета нетачна информација, није сакривено ништа од читалаца и опрема одговара садржају текста.

Курир је у првом наставку објавио два документа. Један је преузет са сајта организације при америчком министарству здравља који говори о одштетама исплаћеним на име последица вакцинације. Како ће се ти подаци тумачити, зависи, природно, од угла гледања. Др Радовановић који се јавно залаже за вакцинацију, поменуте податке тумачи у складу са својим убеђењима - да је то доказ безбедности вакцина. Уредништво Курира, међутим, сматра да подаци које је изнела Америчка влада показују да, иако у малом проценту, вакцине могу бити опасне, и на то смо овим серијалом желели да скреном пажњу родитељима и покренемо јавну расправу о теми која је без разлога табуизирана. Текст је урађен без кршења начела новинарске професије. Одмах, у првом наставку, изнели смо и податке из документа СЗО у којем се експлицитно каже да је пожељно вакцинисати децу, али да та деца морају бити апсолутно здрава. Осим тога, у истом тексту је наведен и став др Срђе Јанковића, имунолога клинике Тиршова, који такође заговара вакцинацију.

2. Што се тиче наслова "Америчка влада: Вакцине за бебе су опасне", он логично произлази из документа америчког министарства здравља, одакле је такође извучен и остатак опреме да вакцине изазивају аутизам и друге болести, јер су управо по тим основама исплаћиване породицама накнаде.

Друго, информација да је "због вакацине умрло 1184 особе" јесте ружна и опасна како тврди у жалби Др Радовановић, али је на жалост тачна. Бар према званичним судским пресудама. Др Радовановић, као лобиста за вакцине, превише произвољно тумачи тај податак, тврдећ и да није исто ако је неко умро после и због вакцинације, јер је поента да је 1184 особа добило накнадно због смрти која је према судској пресуди доведена у везу са вакцинацијом.

Коначно, дали смо и податке у којим је земљама вакцина обавезна а у којима није, што је назначено у мапи и графички обрађено.

У прилогу вам шаљем линк са комплетним текстом на који се односи жалба.

хттп://www.курир.рс/вести/друство/америцкавлада-вакцине-за-бебе-су-опасне-цланак-2172009

С поштовањем,

Марија Кордић

Одговорни уредник

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Петар Јеремић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.3.2016. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је „Курир”, објављивањем текста “Вакцине за бебе су опасне”, 14. марта 2016. године, прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. „За“ одлуку да је Кодекс прекршен гласало је седам чланова Комисије, а два су била “против”, тако да за одлуку није било потребне већине од осам гласова.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ


Др Зоран Радовановић, председник Лиге за имунизацију и председник Етичког комитета Српског лекарског друштва, поднео је жалбу Савету за штампу верујући да су спорним текстом прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на истинитост извештавања. Он је навео да су у тексту изнете бројне нетачне тврдње, а читаоцу се још и сугерише да је реч о “нечему што ‘Курир’ једини сме да објави”, о помно скриваним документима, иако заправо нема ничег скандалозног и шокантног у ономе што је објављено, пошто је реч о подацима са сајта Министарства здравља САД. Те податке, међутим, “Курир” интерепретира тако да представљају “ружне и опасне дезинформације”.

У одговору на жалбу, одговорна уредница “Курира” Марија Кордић навела је да је за тему о вакцинама одабрала праву опрему, јер други медији нису објавили ове податке, а то што су они др Радовановићу познати као стручњаку, никако не значи да су познати и широј јавности. “Курир” је, истакла је, објавио два документа, -један који говори о одштетама које су САД исплатиле због последица вакцинације, а како ће се он тумачити зависи од угла гледања. Одмах су објављени и подаци из документа Светске здравствене организације у којем се каже да је пожељно вакцинисати децу, као и став лекара имунолога из клинике Тиршова, који такође заговара вакцинацију, истиче се, између осталог у одговору на жалбу.

Већина чланова Комисије за жалбе оценила је да су прекршене, пре свега, одредбе, Кодекса које новинарима забрањују да међу људе уносе неоправдани страх, што се овим текстом чини. Родитељи у Србији су већ дуже време у недоумици око тога треба ли или не да вакцинишу децу, управо због тога што им се повремено пласирају овакви текстови у којима се, без икакве ограде, тврди да вакцине изавају озбиљне болести, па и смрт деце. Изношење оваквих тврдњи, које су недовољно поткрепљене подацима и не заснивају се на непобитним чињеницама, као и прикривање података који доприносе бољем разумевању објављених информација, веома је опасно и узнемиравајуће за велики број људи. Новинари би, стога, по мишљењу већине чланова Комисије о овој теми, за коју несумњиво постоји велики јавни интереси о којој треба писати, морали да извештавају много обазривије и без непотребног подизања тензија и сензационализма.

Два члана Комисије била су, међутим, против овакве одлуке, сматрајући да је важно да се о вакцинама пише, да се износе различити подаци о томе и да, водећи рачуна о интересу јавности, новинари отворе дебату о овој теми, како би заинтересовани родитељи били упознати са свим аспектима вакцинације. У тексту, по њиховом мишљењу, нису изнети нетачни подаци, због чега верују да нема прекршаја Кодекса новинара.

Како је, према Статуту Савета за штампу и Пословнику о раду Комисије за жалбе потребно да се „за“ сваку одлуку изјасни осам чланова Комисије, одлука у овом случају није донета, јер је седам чланова Комисије гласало за то да је „Курир“ прекршио Кодекс новинара Србије.

 

Нови Сад, 31.3.2016.                                                                                     

Председавајући
Стојан Марковић