Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против портала Србин.инфо

Жалба решена: прекршај кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Србин.инфо
Интернет
08.03.2016.

Поштовани чланови Комисије за жалбе,

Текстом који носи наслов "Хомосексуалност, болест или опредељење?" а који се налази на адреси која садржи "Зашто је педерастија ментална болест" сматрамо да је сајт www.србин.инфо прекршио Кодекс новинара Србије.

Цео текст обилује говором мржње, али су посебно проблематични ови делови:

"Педера или како је данас популарно геј особа је увек било. У Старој Грчкој и Римском царству били су широко распрострањени, а како су прошле те цивилизације опште је познато, уништене су. Стара Грчка, а поготово Рим, су цивилизације где је перверзија била јако распрострањена. Цветале су све врсте перверзија (односи са истим полом, са животињама, са децом) и веома је било распрострањено оргијање. Касније, под утицајем Хришћанства, те настраности су сведене на минимум, али је почетком 60-их година 20-ог века почела промоција свих врста неморала."

Овим се геј особе оптужују за уништење Старе Грчке и Рима, стављају у исто кош са сексом са животињама и педофилијом.

"Већина хомосексуалаца нису педофили, али већина педофила јесу хомосексуалци."

За ову тврдњу у тексту не постоји извор, јер је лажна и награђање. Истраживање које су спровели Freung K. и Watson R. J. a доступно на US National Library of Medicine National Institute of Health показује да је однос хетеросексуалне и хомосексуалне педофилије 11:1.

"Хомосексуализам је противан свим моралним начелима нашег друштва. Баш из тог разлога ту болест покушавају да представе као нормалну. Врши се агресивна, застрашујућа, масовно распрострањена и интезивна кампања да се хомосексуализам представи као нешто нормално. То промовисање настраности се врши кроз филмове, серије, књиге, уџбенике за школу, експонирањем, разним парадама… Ова настраност више се данас представља широком аудиторијуму као нешто пожељно. Скоро да не постоји филм у ком нису бар поменути педери, а многи филмови и серије их представљају као успешне, утицајне, пожељне у друштву и јако цењене особе. У школама децу уче да је то нормално и подстичу их на односе са особама истог пола. Кампања је јако агресивна и свакога ко не сматра ове особе као нормалне бива проглашен за нацисту, фашисту, дивљака и претњу друштву, а посебан је акценат на извргавању руглу и подсмеху верских институција и саме вере. Ниједна вера не одобрава истополне сексуалне односе, а како је вера једна од полуга човечанства неопходно ју је уништити."

ЛГБТ популације се оптужује за агресивну кампању, ширење неморала и уништавањем вере.

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић

На основу чланова 19. и 21. СтатутаСавета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Тамара Скрозза, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.3. 2016. године, једногласно, изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ


Текстом “Хомосексуалност, болест или опредељење?”, објављеним 8. марта 2016. године, портал “Србин.инфо”

1. прекршио је тачку 1 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије,

2. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара), по којој новинар мора да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсу дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

3. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ


Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу Савету за штампу, наводећи да читав текст обилује говором мржње према ЛГБТ особама. Као посебно проблематичне, подносилац жалбе је истакао делове у којима се ЛГБТ особе оптужују за пропаст Старе Грчке и Римског Царства и стављају у “исти кош” са сексом са животињама и педофилијом, затим тврдње “већина педофила јесу хомосексуалци”, за коју, по наводима подносиоца жалбе, не постоји никакав извор, већ је реч о нагађању и неистини, затим “ту болест покушавају да представе као нормалну” или “ова настраност се широком аудиторујуму представља као нешто пожељно” и сличне.

Редакција портала “Србин.инфо” није одговорила на жалбу.

Комисија за жалбе је оценила да текст садржи изразито дискриминаторне ставове у односу на ЛГБТ популацију, која се представља као перверзна, настрана и болесна, а уз то води и агресивну и застрашујућу пропагадну против свих који их не сматрају нормалним. Овакви ставови у тексту су изведени из тврдњи да су хомосексуалци одговорни за пропаст Старе Грчке и Рима, да су педофили већином хомосексулаци, затим да хомосексуални парови углавном усвајају децу истог пола ког су они, те да ниједна вера не одбрава истополне сексуалне односе. За овакве „чињенице“ се у тексту не нуде никакви извори, нити су било чиме поткрепљене, а у већини случајева су и сасвим нетачне. Због тога су чланови Комисије за жалбе закључили да су спорним текстом прекршене не само одредбе Кодекса које се односе на забрану дискриминације и говора мржње, већ и тачка која се односи на обавезу новинара да јавност информише тачно и истинито. Комисија је, због свега тога, порталу „Србин.инфо“ изрекла јавну опомену због кршења Кодекса новинара Србије.

 

Нови Сад, 31.3.2016.

Председавајући
Стојан Марковић