Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Срђан Шкоро против листа Вечерње новости

Жалба решена: прекршај кодекса
Срђан Шкоро
Вечерње новости
Интернет
12.11.2015.

Поштовани,

Директор и главни уредник "Вечерњих новости" Радомир Ратко Дмитровић је у свом тексту под насловом "Лажи Телевизије Н1" објављеном 12.11.2015. године на сајту "Вечерњих новости" изнео низ неистина о мени, попут оне како "никад нисам био уредник у Новостима" и да ме је у "уредника произвео Ћосић (Југослав Н1)".

Иако сам благовремено упутио писани одговор редакцији "Вечерњих новости", они су одбили да га објаве, чиме сматрам да су грубо прекршили Кодекс, оспоривши ми законско право на одговор.

Зато и упућујем ову жалбу Савету за штампу у нади да ће је размотрити и што пре решити.

Срђан Шкоро

П.С.

У прилогу достављам линк са спорним Дмитровићевим текстом, као и у посебном мејлу мој одговор који сам упутио "Вечерњим новостима"

Поштовани,

у наведеном случају ја сам одговорио Југославу Ћосићу, јер је он, Ћосић, јавно изнео неистину коју сам морао да демантујем, с обзиром на чињеницу да се ради о нимало безазленој неистини. Нисам се обраћао Шкору, нисам полемисао са Срђаном Шкором, и заиста не знам по ком основу би требао да објавим његово писмо.

При том, као и у бројним досадашњим оглашавањима у јавности, Шкоро у писму лаже и подмеће. Тако, примера ради, под знацима навода, што ваљда сугерише мој управни говор, тврди да сам написао; "никада није био уредник у Новостима". Шкоро, дакако.

Нисам то написао, лако је проверити, написао сам да Шкоро није био уредник већ шеф деска у Новостима. Реч никада у цитираној реченици не постоји, уметнута је, подметнута као кукавичје јаје, с намером да промени и смисао и контекст.

Дакле, лаж је у питању. Дакле, Срђан Шкоро лаже, односно, Срђан Шкоро је лажов.

С поштовањем

Ратко Дмитровић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.12. 2015. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Необјављивањем одговора на текст “Лажи Телевизије Н1”, објављеним 12.новембра 2015. године у  онлајн издању, дневни лист “Вечерње новости” прекршио је тачку 6 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да негује културу и етику јавне речи, да поштује право на одговор, извињење и исправку и да је дужан да благовремено објави одговарајућу исправку.

Налаже се “Вечерњим новостима” да одлуку Комисије објаве у свом онлајн издању у року од седам дана од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Срђан Шкоро поднео је жалбу Савету за штампу, наводећи да је редакција «Вечерњих новости» одбила да објави његов одговор на текст директора и главног и одговорног уредника Ратка Дмитровића. Дмитровић је, према тврдњама подносиоца жалбе, у спорном тексту изнео низ неистина о њему, попут оне да «никада није био уредник у ‘Новостима’»  и да га је «у уредника произвео Ћосић».

У одговору на жалбу, Ратко Дмитровић је истакао да је одговарао Југославу Ћосићу, јер је он јавно изнео «нимало безазлену неистину». «Нисам се обраћао Шкору, нисам полемисао са Срђаном Шкором, и заиста не знам по ком основу би требало да објавим његово писмо», навео је Дмитровић. Он је доадо и да Шкоро, као и више пута раније, лаже и поднеће, па тако, наводно, цитира Дмитровића да Шкоро «никада није био уредник у ‘Новостима’. То, наглашава, никада није написао, већ је навео да није био уредник него шеф деска.

Чланови Комисије оценили су да је Срђан Шкоро имао право да пошаље одговор, јер се текст односи на њега, без обзира на то што је Дмитровић одговарао Ћосићу. У тексту су изнете и проблематичне тврдња да шеф деска није уредник, односно да Шкоро као шеф деска није ни очему одлучивао, на које је, по мишљењу Комисије, Шкору требало омогућити да одговори. Комисија је оценила и да достављени одговор на текст није написан на одговарајући начин, односно да нема форму демантија, те да је главни уредник у праву што такав одговор није објавио. Оно што је, међутим, требало да уради, у складу са законом и Кодексом новинара Србије, јесте да Срђану Шкору одговори зашто његов деманти није прихватљив,односно га упути како да га измени да би могао да буде објављен. Ова процедура није поштована, чиме је практично Шкору ускраћено право на одговор. Зато је Комисија за жалбе одлучила да су «Вечерње новости» прекршиле одредбе Кодекса новинара Србије и наложила листу да објави ову одлуку.

Београд, 24.12.2015.

Председавајући
Владо Мареш