Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Иван Живков против дневног листа Курир

Жалба решена: прекршај кодекса
Иван Живков
Курир
Штампано издање и интернет
16.09.2015.

Комисији за жалбе Савета за штампу подносим

Жалбу против дневног листа "Курир"

поводом текста "Борко ангажовао преваранта да му направи сајт?" који је објављен у штампаном издању тог листа 16.09.2015. године и на интернет порталу тог листа, на адреси: http://www.kurir.rs/vesti/politika/ortaci-borko-stefanovic-angazovao-prevaranta-da-mu-napravi-sajt-clanak-1933731...

Комплетна жалба у прилогу

Поштовани,

Редакција Курира сматра да у тексту "Борко Стефановић ангажовао преваранта да му направи сајт" није прекршен кодекс новинара, како у жалби тврди Иван Живков.

Господин Живков се жали да није тачна информација наведена у тексту да је он украо домен Горанкнезевиц.цом, што у тексту не тврди новинар Курира већ Горан Кнежевић који га је у изјави датој за наш лист и назвао преварантом. Управо је из његове изјаве и дат наслов текста "Борко Стефановић ангажовао преваранта да му направи сајт", али уз знак питања, чим је уредник направио ограду, не износећи тврдњу, дакле, не верујући апсолутно изјави Горана Кнежевића. При том, изјава коју је Живков дао новинарки о овој информацији, пренесена је од речи до речи, где је он рекао све што је сада изнео и у жалби.

Што се тиче примедбе господина Живкова да он није никада био члан СНС, а да се у тексту тврди другачије, опет је у питању цитирање изјаве Борка Стефановића који у тексту каже да "више цени људе који су напустили напредњаке када су били најјачи него оне који им данас притрчавају". Када је у питању необјављивање демантија, ни ту нема говора о прекршеном кодексу, будући да из текста који је сам Живков приложио уз жалбу, видите да он заправо ништа не демантује, већ само позива Горана Кнежевића на суд. Узгред буди речено, у његовом "демантију", не демантује ни изнесени податак да је био члан СНС.

Подсетићу вас да је Курир, по добијању жалбе, пристао на захтев господина Живкова да накнадно објавимо "деманти", али да је он напрасно одустао и тражио да се његова жалба ипак нађе на седници Комисије за жалбу.

С поштовањем

Марија Кордић

Заменик главног уредника Курира

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 29.10. 2015. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Текстом “Борко ангажовао преваранта да му направи сајт?“, објављеним 16.септембра 2015.године, у штампаном и електронском издању, дневни лист “Курир”

1. прекршио је тачку 2 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања,

2. прекршио је и тачку 1 Одељка II (Независност од притисака), у чијим смерницама је наведено да наслов текста подлеже истим етичким принципима као и текст, те да наслов текста не сме да буде у супротности са суштином текста.

3. није прекршио тачку 6 Одељка IV (Одговорност новинара) о обавези новинара да поштује право на одговор.

Налаже се дневном листу „Курир“ да одлуку објави у штампаном издању најкасније у трећем наредном броју, а у онлајн издању најкасније за седам дана од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Иван Живков поднео је жалбу Савету за штампу јер су, како је навео, у тексту изнете неистине да је преваром украо сајт потпредседнику Српске напредне странке Горану Кнежевићу, као и да је он бивши члан СНС. Живков је навео да никада није био у тој странци, а да је од 2009. године први и једини власник домена „горанкнезевиц.цом“. „Уместо да провери истинитост изјаве и утврди чињенице, дневни лист ’Курир’ је објавио текст у којем сам у наднаслову означен као ’биши напредњак’, а у наслову као ’преварант’. У оквиру текста је објављена и неоснована оптужба Горана Кнежевића да сам му украо сајт“, наводи се, између осталог у жалби. Подносилац жалбе је истакао и да се након објављивања текста обратио ауторски текста са захтевом да „Курир“ објави његов одговор, али да се то није догодило.

У одговору на жалбу редакција „Курира“ је нагласила да не тврди новинар да је Живков украо домен Кнежевићу, него Горан Кнежевић, који га је и назвао „преварантом“, а уредник је на основу тога дао наслов, са знаком питања, не верујући апсолутно саговорнику. Такође, то да је био члан СНС- а јесте цитат изјаве Борка Стефановића. Уз то, како се наводи, све што је Живков рекао је дословно пренето, а демантијем који је касније доставио ништа не демантује, већ позива Кнежевића на суд. И поред тога, редакција је понудила да објави тај одговор накнадно, али је он то одбио.

Чланови Комисије су оценили да се у тексту заиста нигде не тврди да је Иван Живков бивши члан СНС- а и „преварант“, односно да је „украо“ домен Горану Кнежевићу, али да се опремом текста то недвосмислено сугерише читаоцима, без обзира на то што у наслову стоји знак питања. У тексту су само цитиране изјаве тројице саговорника и по мишљењу Комисије, самим текстом нису прекршене одредбе Кодекса новинара. Кодекс је прекршен насловним блоком, у којем су изнете тврње које нису у складу са оним што је наведено у тексту, а супротно смерницама Кодекса новинара, које се односе на етичке принципе за наслове текстова.

Комисија за жалбе сматра да „Курир“ није имао обавезу да објави „одговор“ Ивана Живкова, будући да њиме није демантовао информације објављење у тексту, већ је упутио личну поруку једном од саговоника из текста. Због тога „Курир“, по оцени Комисије,  није прекршио одредбе Кодекса које се односе на поштовање права на одговор.

Београд, 29.10. 2015.

Председавајући
Владо Мареш