Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Praxis против дневног листа Вечерње новости

Комисија није успела да усагласи одлуку
Praxis
Вечерње новости
Интернет
06.08.2015.

Комплетна жалба у прилогу

Поштовани,

добили смо жалбу НВО "Praxis" на репортажу објављену у "Вечерњим новостима" (у њиховој интерпретацији објављену у електронском издању) 06. августа ове године, под насловом "За Европу и обрве чупају".

Управо све оно што нам је замерено, можемо да наведемо као контрааргумент!

Немамо од чега да се бранимо и да објашњавамо. НВО је навела да је "спорним текстом извршена повреда одредаба Кодекса новинара Србије о обавези новинара да известава ТАЧНО, ОБЈЕКТИВНО, ПОТПУНО И БЛАГОВРЕМЕНО, ПОШТУЈУЋИ ПРАВО ЈАВНОСТИ ДА ЗНА ИСТИНУ И ДРЖЕЋИ СЕ ОСНОВНИХ СТАНДАРДА НОВИНАРСКЕ ПРОФЕСИЈЕ…"

Обзиром да се "Вечерње новости" свих ових узански професије држе вец 62 године, далеко пре него што је настао Кодекс, и да су своју лидерску позицију у категорији штампаних медија изградиле управо на чињеници поштовања својих читалаца и њиховог права да сазнају све из прве руке, тачно и објективно, онда није било ниједног разлога да тако не поступе и у тексту на који је насловљена жалба.

Уосталом, сами аутори жалбе кажу да је "сам спорни текст заснован на више него дискутабилним претпоставкама аутора..." Волели би да вама, а и нама појасне термин "више него дискутабилним претпоставкама". То значи да се аутори жале због утиска који су стекли!

Да не дужимо. Репортажа је направљена на лицу места, простору између железничке и аутобуске станице, и све што је у њој наведено су чињенице и изјаве које је новинар забележио на лицу места. Ништа никоме ми нисмо сугерисали, никакву дискриминацију ширили, него направили текст који је буквално био огледало тога дана у односу на све оно што се дешавало! Ништа није измишљено, нити би то било могуће пласирати у "Вечерњим новостима". Текст је прошао уредничку и све остале технолошке провере и корекције.

Не желимо да улазимо у праксу "Praxisа" и истражујемо кога или шта они штите од текста који смо објавили, мада су то логички немушто,али правно потковано покушали да образложе. Овим текстом није повређена ниједна одредба Кодекса новинара Србије, јер смо читаоцима пренели оно што смо видели, затекли и чули тога дана међу избеглицама и нашим људима који се са њима срећу.

Поздрав

Момчило Поповић, шеф ДЕСК-а "Вечерњих новости"

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Саветаза штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.9.2015. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли су „Вечерње новости“ текстом “Азиланти за Европу и обрве чупају“, објављеним 6. августа 2015. године, прекршиле одредбе Кодекса новинара Србије. „За“ одлуку да је Кодекс није прекршен гласало је шест чланова Комисије, два су била „против“, а два „уздржана“, због чега за одлуку није било потребне двотрећинске већине.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је НВО „Праксис“ оцењујући да су спорним текстом прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на истинитост извештавања и новинарску пажњу. Подносилац жалбе је навео да је текст заснован на, више него дискутабилним, претпоставкама аутора да „избеглице купују најскупље телефоне и користе услуге козметичких салона како не би личили на азиланте“ и да им је намера да тиме „преко ноћи промене идентитет“, јер је то начин да приђу корак ближе „немачком сну“. Тиме се, како је наведено, тенденциозно штити неоправдани стереотип о избеглицама и стварају предрасуде према њима. „Наглашавање вере и припадности одређеној групи, тенденциозни наслов, као и давање претпоставки за доношење произвољних и негативних закључака према угроженој групи људи, недвосмислено неоправдано и противправно доводи до заснивања дискриминације према изузетно осетљивој групи људи“, истиче се, између осталог, у жалби.

У одговору на жалбу, Момчило Поповић, шеф ДЕСК-а „Вечерњих новости“ навео је да се подносиоци жалбе жале због утиска који су стекли, а не због онога што је написано. Он је истакао да је репортажа направљена на лицу места и да су у њој наведене искључиво чињенице и изјаве које је новинар забележио. „Ништа никоме нисмо сугерисали, никакву дискриминацију нисмо ширили, него направили текст који је буквално био огледало тог дана у односу на све оно што се дешавало. Ништа није измишљено, нити би то било могуће пласирати у ’Вечерњим новостима’“, наглашава се у одговору на жалбу. Поповић додаје и да у „Новостима“ не желе да улазе у то кога „Праксис“ заправо штити од текста који су објавили.

Већина чланова Комисије оценила је да спорним текстом нису прекршене одредбе Кодекса, односно да је новинар, пишући репортажу, заправо само пренео оно што је чуо и видео. Репортажа не подразумава истраживање и целокупан прилаз једном феномену, већ само описивање неких детаља који су привукли пажњу новинара. Текст се, тако, по њима, бави оним делом миграната који нису сиромашни и њиховим понашањем, без лоше намере да се они дискриминишу.

Остали чланови Комисије сматрали су да је спорна опрема текста, којом се као чињенице представљају спекулације и претпоставке и која не одговара сасвим садржају текста. Такође, део чланова Комисије сматрао је да је Кодекс повређен тиме што се у тексту, намерним прећуткивањем чињенице да је реч о малом броју миграната који су стигли у Србију са доста новца, директно утиче на став јавности о њима као о људима „пуним пара“, којима купују нови идентитет, чиме се стварају предрасуде.

Због свега изнетог, чланови Комисије остали су подељени у оцени да ли је текстом прекршен Кодекс и нису успели да усагласе одлуку.

Београд, 24.9.2015.

Председавајући
Владо Мареш