Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Ringier Axel Springer против портала www.juznasrbija.info

Жалба решена: прекршај кодекса
Ringier Axel Springer
www.juznasrbija.info
Интернет
08.06.2015.

Комплетна жалба у прилогу

Поштовани,

21.9.2015. у касним вечерњим сатима на нашој Фејсбук (Јужна Србија Инфо) страници добили смо обавештење да ће седница Комисије за жалбе бити одржана у четвртак, 24. септембра у 18 сати у просторијама Савета за штампу. Имеђу осталих разматраће се и жалба Ringier Axel Springer-Јужна Србија Инфо.

У прилогу које је Ringier Axel Springer доставио Савету за штампу наводи се да је наш портал "Јужна Србија Инфо" прекршио Одредбу 3. поглавља Истинитости извештавања Кодекса новинара републике Србије гласи: *"Новинар је дужан да назначи извор информације коју преноси."*

Како је у "спорном" тексту наведен извор информације, а то је у том тренутку био портал "Србија Данас", сматрамо да нисмо прекршили наведену одредбу и да евентуалну одговорност сноси неко други. Уредно смо навели извор информације-текста и извор фотографије.

Ове чињенице говоре да не можемо да сносимо било какве консеквенце, јер нисмо могли да знамо ко је оригинални аутор текста.

Такође из Ringier Axel Springer (Блица) нас нико није опоменуо, скренуо пажњу, мада тврде (опет на Фејсбуку) да су нас обавестили пре десет дана, што је потпуно неистинито.

Портал Јужна Србија Инфо има своје маил адресе које су доступне свима.

Сматрамо да ће Комисија за жалбе, чија је седница заказана за 24.9.2015. узети у обзир наше наводе и одбацити жалбу Ringier Axel Springerа.

У прилогу допис Ringier Axel Springerа Комисији за жалбе.

*Здравко Стојнић*

*овлашћено лице за Јужну Србију Инфо*

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић , на седници одржаној 24.9.2015. године, једногласно изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Скандал у Нишу: Малолетнице се проституишу за 500 динара које троше по кафићима”, објављеним 8.јуна 2015. године, портал “Јужна Србија Инфо” прекршио је тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) Кодекса новинара Србије о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Адвокат “Ringier Axel Springera” поднео је жалбу због тога што је “Јужна Србија”, како је наведено, “неовлашће но, без дозволе аутора и без плаћања ауторске накнаде, уз означење другог медија (“Србија данас”) као извора информације и под другим насловом, саопштио текст преузет из медија ‘Блиц’, чиме је прекршио Кодекс новинара Србије”. “Молимо да приметите да издавач медија ‘Блиц’, а овде подносилац жалбе ни на који начин није обавештен о овом преузимању, нити је од њега затражена дозвола”, додаје се у жалби.

У одговору на жалбу редакције портала “Јужна Србија Инфо” каже се да је у спорном тексту наведен портал “Србија данас” као извор информације, јер је текст и преузет са тог портала.”Ове чињенице говоре да не можемо да сносимо било какве консеквенце, јер нисмо могли да знамо ко је оригинални аутор текста”, истиче се, између осталог, у одговору.

Комсија за жалбе је закључила да, с обзиром на то да се у тексту који је објавио портал “Србија данас” наводи “Блиц”, портал “Јужна Србија Инфо” могао је да провери ко је стварни аутор текста. Такође, чак и да су веровали да ауторска права на текст има “Србија данас”, нису поступили у складу са Кодексом, будући да су преузели цео текст, не тражећи дозволу за преузимање. Због тога је Комисија једногласно одлучила да је портал“Јужна Србија Инфо” прекршио одредбе Кодекса новинара Србије које се односе на поштовање ауторских права.

Београд, 24.9.2015.

Председавајући
Владо Мареш