Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Лепомир Бакић против дневног листа Курир

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Лепомир Бакић
Курир
Интернет
25.08.2015.

У горе наведеном тексту изнесене су лажне и непроверене информације од стране новинара који је писао текст, као прво ја нисам бивши полицајац, већ сам и даље радник МУП-а који је привермено удаљен са радног места до окончања поступка. Затим у јавности нисам постао познат по текстовима "Гологузи полицајац показао задњицу" који је изашао у АЛО новинама и за који сам улозио вама жалбу и исту добио у своју корист, већ сам доспео још давне 2010. године када сам постао апсолутни Шампион Србије па касније сам излазио у истим новинама 2013. када сам постао Мистер Универзума светски шампион и текст је гласио "Херкулес у српској полицији" и у свим дневним новинама, а имао сам и гостовања у много других емисија као државни репрезентативац и спортиста, што све можете проверити на интернету, трагови постоје.

Друга битна ставка и велика лаж која је изнета у овом увредљивом тексту по мене каже да сам ја суспендован из полиције због присуствовања на журци са транвеститима, што је апсолутна неистина! Ја сам суспендован због давања информација у јавност дневном листу ИНФОРМЕР дана 12.09.2014. године када сам имао насловну страну под називом " ДРЖАВНИ ВРХ ЧУВАЈУ НЕСПОСОБНИ ПОЛИЦАЈЦИ" и за то имам доказ, а то је решење о суспензији које вам могу доставити у прилогу скенирано, а мислим да сам већ и слао пошто сам се и раније жалио на хајку у медијима против мене.

Поштовани,

Жалба Лепомира Бакића поводом текста у Куриру ни на који начин није прекршио кодекс новинара. Господин Бакић се жали да је у тексту наведено да је он познат као "гологузи полицајац", а то је израз који нигде није употребљен у тексту на који се жали. Господин Бакић тврди да је он познат као бодибилдер, што је у тексту у Куриру и наведено као једно од његових занимања. Треће, у тексту Курира се не тврди да је он "познат јавности" по скандалима о којима су писале друге новине, већ је прецизно наведено да га се "јавност сећа" по томе, што је тачно, јер простим гугловањем видећете и сами да ли о господину Бакићу излазе прво текстови о његовом учестовању у ријалитијма или о освајању шампионата у бодибилдингу. Дакле, јасно је по чему га се народ сећа. Коначно, мислим да није основана тврдња господина Бакића да је он суспендован због интервјуа датом једном дневном листу, јер то у Куриру и не пише. Новинар Курира је написао да је он суспендован "након" објављивања филма са транвеститима, а као што верујем да знате, "након", односно "после", није узрочна одредница већ временска. На крају, да додам, да Лепомир Бакић уопште није био предмет овог текста, већ је наведен само као један од потенцијанлних учесника ријалити Фарма. Текст у Куриру ни на који начин није увредљив по господина Бакића, ниједна негативна квалификација није изнета, већ само подсећање на оно што су други медиији о њему објављивали и цео текст је писан у изузетно коректном тону.

Стога сматрам да је његова жалба без основа, и да је треба одбацити.

С поштовањем,

Марија Кордић

заменик главног и одговорног уредника Курира

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.9.2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом “ФАРМА 6 КРЕЋЕ У ЧЕТВРТАК: Ово су учесници нове сезоне ријалитија у Лисовићима“, објављеним 24. августа 2015. године, дневни лист “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Лепомир Бакић, сматрајући да су у спорном тексту објављене нетачне и непроверене информације о њему. „Ја нисам бивши полицајац, већ сам и даље радник МУП-а који је привремено удаљен са посла до окончања поступка. Друга лаж је да сам суспендован из полиције због присуствовања на журци са трансвеститима“, навео је, између осталог Бакић, додајући да је суспендован због давања информација „Информеру“. Он је истакао и да у јавности није познат као „гологузи полицијац, као што пише у тексту“, већ као апсолутни шампион Србије у боди билдингу.

У одговору на жалбу Марија Кордић, заменик главног и одговорног уредника „Курира“, истиче да је жалба неоснована, да текст није ни на који начин увредљив, нити је изнета нека негативна квалификација о Бакићу, који је, иначе, у тексту поменут само као један од могућих учесника ријалити програма. Такође, нигде у тексту се не користи термин „гологузи полицајац“, нити се наводи да је суспендован због журке са транствестима, већ да се то догодило након тога. У тексту пише и да је познат као бодибилдер и да га се јавност сећа по ријалитију „Сладак живот“ у којем се сликао приликом депилације.

Комисија за жалбе је закључила да спорне квалификације, на које се Лепомир Бакић жали, у тексту у „Куриру“ нису ни изнете. „Курир“ је, представљајући будуће учеснике ријалити програма, само навео по чему је све Бакић познат у  јавности.  У тексту, по оцени Комисије, нема ничега што би се могло сматрати увредом или злонамерном интерпретацијом детаља из биографије Лепомира Бакића. Такође, Бакић мора бити свестан да је, као учесник ријалити програма, унапред прихватио да ће бити предмет интересовања медија и мора бити спреман и на то да ће они извештавати и о стварима о којима он не жели да пишу.

Због тога је Комисија једногласно закључила да дневни лист „Курир“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Београд, 24.9.2015.

Председавајући
Владо Мареш