Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Лепомир Бакић против дневног листа Ало

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Лепомир Бакић
Ало
Интернет
25.08.2015.

Ало новине у свом тексту прекршиле су КОДЕКС новинара јер су изнеле неистиниту и непроверену информацију у јавност да сам ја бивши полицајац, јер се ја и даље налазим у радном односу у МУПу само сам привремено удаљен - суспендован до окончања поступка који је у току. Ово се може проверити у бироу за односе са јавношћу МУПа РС.

Затим изнета је још једна лаж да сам суспендован због фотографија које су настале на журци са транвеститима на којој сам присуствовао као познаник слављенице рођендана, а истина је да сам суспендован због теже повреде радних обавеза и дужности закона о полицији јер сам без одобрења дао интервју везан за рад полиције у дневном листу ИНФОРМЕР дана 12.09.2014. о чему имам доказ - РЕШЕЊЕ о суспензији. Које могу доставити скенирано.

Ове дневне новине већ дужи временски период крше кодекс. Напомињем да сам у ранијем периоду већ 2 пута улагао тужбу против истих и оба пута сте пресудили у моју корист, ово је хајка на моју личност и част и углед шампиона који имам у друштву. Молим вас што хитније одлучите о овоме јер је овај текст преузело више новина данас. Хвала

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.9.2015. године, већином гласова, доноси

ОДЛУКУ

Текстом “АЛО! ОТКРИВА СВЕ УЧЕСНИКЕ РИЈАЛИТИЈА ’ФАРМА 6’: Од гологузог полицајца до певачица, објављеним 25. августа 2015. године, дневни лист “Ало” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Лепомир Бакић, сматрајући да су у спорном тексту објављене нетачне и непроверене информације о њему. „Ја нисам бивши полицајац, већ сам и даље радник МУП-а који је привремено удаљен са посла до окончања поступка. Друга лаж је да сам суспендован из полиције због присуствовања на журци са трансвеститима“, навео је, између осталог, Бакић, додајући да је суспендован због давања информација „Информеру“. Он је истакао и да у јавности није познат као „гологузи полицијац, као што пише у тексту“, већ као апсолутни шампион Србије у боди билдингу.

Редакција листа “Ало” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је „Ало“, представљајући будуће учеснике ријалити програма, само навео по чему је све Бакић познат у јавности, а што је вероватно добио од службе за односе са јавношћу телевизије на којој се тај програм емитује.  У тексту, по оцени Комисије, нема ничега што би се могло сматрати увредом или злонамерном интерпретацијом детаља из биографије Лепомира Бакића. Такође, Бакић мора бити свестан да је, као учесник ријалити програма, унапред прихватио да ће бити предмет интересовања медија и мора бити спреман и на то да ће они извештавати и о стварима о којима он не жели да пишу.

Због тога је Комисија са десет гласова „за“ и једним „уздржаним“ закључила да дневни лист „Ало“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Београд, 24.9.2015.

Председавајући
Владо Мареш