Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Асоцијација Дуга против портала Србин.инфо

Комисија није успела да усагласи одлуку
Асоцијација Дуга
Србин.инфо
Интернет
18.05.2015.

Текстом о геј паради у Молдавији интернет медиј Србин.инфо прекршио је Кодекс новинара јер је коментаром у наслову „СВАКА ЧАСТ“: подржао кршење људских права, дискриминацију и подстиче на насиље.

IV ОДГОВОРНОСТ НОВИНАРА

1. Новинар је, пре свега, одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Ту одговорност не сме да подреди интересима других, а посебно интересима издавача, владе и других државних органа. Новинар се мора супротставити свима који кршење људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља.

V НОВИНАРСКА ПАЖЊА

4. Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси,полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Није у питању парада у Молдавији, већ контекст у који се ставља прекидање једног геј скупа у Молдавији и одобравање од стране медија и стављање на страну насилника. Знајући какву климу у Србији изазива Парада поноса у Београду, овим насловом се одобрава и промовише насиље и заустављање сличних догађаја у Србији, чиме се кршећи Кодекс новинара Србије.

Асоцијација Дуга заступа интересе ЛГБТ заједнице у Србији, матични број: 17559575

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Саветаза штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Предраг Аздејковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 30.7.2015. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је портал „Србин.инфо” текстом „СВАКА ЧАСТ: Разбијена геј парада у Молдавији”, објављеним 8.маја 2015. године, прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. “За” одлуку да је Кодекс прекршен гласало је пет чланова Комисије, док су три била “против”, тако да није било потребне двотрећинске већине свих чланова Комисије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је асоцијација “Дуга”, сматрајући да су коментаром у наслову текста прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације, говора мржње и подстицања на насиље. “У питању је контекст у који се ставља прекидање једног геј скупа у Молдавији и стављање медија на страну насилника, чиме се промовише насиље и заустављање сличних догађаја у Србији”, објаснио је,између осталог, подносилац жалбе.

Чланови Комисије на претходној седници, када је жалбу на исти текст поднео Геј лезбејски инфо центар, нису могли да се усагласе да ли уопште треба да привате жалбу. Комисија није била јединствена у оцени да ли је у овом случају од значаја то што је реч о догађају у Молдавији, односно да ли је реч о нечему што у толикој мери односи на геј популацију у Србији да би њихови представници имали право да се обрате Савета за штампу као неко сматра да је лично оштећен објављеним текстом.

Овога пута, Комисија је, већином гласова, прихватила да разматра жалбу, али њени чланови нису имали јединствен став о томе да ли је објављивањем спорног текста прекршен Кодекс новинара. “За” одлуку да је прекршен Кодекс била је већина присутних, али није било потребне двотрећинске већине укупног броја чланова Комисије.

Београд, 30.7.2015.

Председавајући
Владо Мареш