Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против магазина Таблоид

Жалба решена: прекршај кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Таблоид
Штампано издање и интернет
14.07.2015.

Поштовање,

Сматрамо да је текст Куда иде овај свет? из магазина Таблоид прекршио више чланова Кодекса новинара Србије, али би се ми задржали само на:

Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Аутори Никола Влаховић и Горанко Ђапић изједначавају педофилију и хомосексуалност и ЛГБТ популацију представљају као насилнике који имају циљ да униште хетеросексуалну породицу и да им одузимају децу. Аутори у самом почетку текста позивају на пружање отпора Содоми и Гомири, јер ће у супротном Европа нестати. Оваквим текстовима ЛГБТ популација се представља као непријатељска, као злочинац против кога се треба борити и самим тим се индиректно позива на насиље.

Геј лезбејски инфо центар заступа интересе ЛГБТ заједнице у Србији, матични број 17777700

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Божо Прелевић и Марија Кордић, на седници одржаној 30.7.2015. године, једногласно изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Куда иде овај свет?” магазин “Таблоид”:

1. прекршио је тачку 1. Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу. 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Геј лезбејски инфо центар, оцењујућí да је Кодекс новинара прекршен тиме што аутори текста “изједначавају педофилију и хомосексуалност и ЛГБТ популацију представљају као насилнике који имају циљ да униште хетеросексуалну породицу и да им одузимају децу”. “Аутори у самом почетку текста позивају на пружање отпора Содоми и Гомори, јер ће, у супротном, Европа нестати”, наведено је, између осталог, у жалби.

Редакција “Таблоида” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије оценили су да је у тексту ЛГБТ популација предстваљена као непријатељ против коге се треба борити, чиме је читава заједница дискриминисана и потенцијално изложена насиљу. Новинарска професија неспојива је са ширењем било које врсте полних, родних, етичких, расних, социјалних или верских стереотипа, а предрасуде које новинари приватно имају не смеју да буду објављене ни отворено ни прикривено. Спорни текст усмерен је управо на ширење стереотипа и предрасуда које аутори имају о ЛГБТ популацији и позива на супротстављање припадницима те заједнице, што је неспојиво са етичким стандардима професије,

Због тога је Комисија једногласно одлучила да је “Таблоид” прекршио Кодекс новинара Србије и изрекла јавну опомену.

Београд, 30.7.2015.

Председавајући
Владо Мареш