Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Томислав Илић против дневног листа Блиц

Жалба решена: прекршај кодекса
Томислав Илић
Блиц
Штампано издање
23.06.2015.

Жалба:

Комисији за жалбе Савета за штампу подносим

Ж А Л Б У

Жалба се подноси, прво, јер сматрам да су у тексту објављеном у дневном листу „Блиц“ од 23.06.2015. године под насловом „Брука - први човек Краљева без стида и срама: Градоначелник украо од ученице пут у Лион“ прекршене тач. 1. и 2. Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије.

Наиме, у овом тексту сам као градоначелник сензационалистички и тенденциознопроглашен крадљивцем, као неко ко је бесрамно узео нешто што је у нечијемвласништву, тј. украо. Нетачним тврдњама и објављивањем информације оградоначелнику као починиоцу кривичног дела крађе нанета је увреда мени лично, а инарушен углед и причињена штета граду на чијем се челу налазим.

Наднаслов и наслов текста „Брука - први човек Краљева без стида и срама: Градоначелник украо од ученице пут у Лион“ имају за циљ да ме понизе и као човека и као градоначелника и представе као неморалну особу, бестидну, склонукрађама, у пежоративном контексту.

Прилог: текст објављен у Блицу

Истина је, међутим, да сам, на позив Скупштине дијаспоре Срба са југа Француске, биона службеном путу у оквиру манифестације чији су организатори, између осталих, градКраљево и представници Скупштине дијаспоре Срба са југа Француске.

Прилог: позивно писмо

У тексту се карактерише као „сраман чин“ то што сам као градоначелник једног града отишао на службени пут, на коме сам обављао послове из своје надлежности, представљајући и заступајући град у међународној посети граду са чијомједном од општина Краљево има потписан протокол о партнерству и са чијимпредставницима сам се, између осталих, и сусрео и разговарао о наставку сарадње идоговорио да у августу наш град посете званичници те општине.

При томе, напомињем и да су представници Скупштине дијаспоре Срба са југа Францускепосетили град Краљево у мају у оквиру манифестације „Дани јоргована“,када је ова посета и начелно договорена.

Даље, сматрам да је понашањем главног уредника дневног листа „Блиц“ прекршена и тачка 6. Одељка IV (Одговорност новинара) у делу који се односи на поштовање права на одговор.

Дана 24.06.2015. године упутио сам одговор на објављени текст (деманти) како би јавност била упозната са истином о мом службеном путовању.

Међутим, одговор није објављен у року који је за то прописан иако је право наобјављивање одговора утврђено и чланом 83. Закона о јавном информисању и медијима.

Прилог: текст демантија

С поштовањем,

Градоначелник града Краљева

Томислав Илић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Божо Прелевић, Марија Кордић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 30.7.2015. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Текстом “Брука – први човек Краљева без стида и срама: Градоначелник украо од девојчице пут у Лион“, објављеним 23.јуна 2015. године, дневни лист “Блиц” прекршио је тачку 1 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да извештава тачно, објективно, потпуно и благовремено, поштујући право јавности да зна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије

Налаже се листу „Блиц“ да одлуку Комисије објаве најкасније у трећем наредном броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Савету за штампу жалбу је поднео Томислав Илић, градоначелник Краљева, због текста у којем је, како наводи, “сензационалистички и тенденциозно проглашен крадљивцем”. “Наднаслов и наслов текста имају за циљ да ме понизе и као човека и као градоначелника и да ме представе као неморалну особу, бестидну и склону крађама”, истиче се у жалби. Илић је навео и да је у Лион путовао на позив представника српске дијаспоре и да је потпуно нетачно да је на службени пут отишао  уместо девојчице која је победила на литерарном конкурсу у оквиру манифестације “Дани јоргована”.  Он је нагласио и да “Блиц” није у прописаном законском року објавио његов деманти на спорни текст.

Редакција “Блица” није одговорила на жалбу.

По мишљењу чланова Комисије, “Блиц” је о овом догађају известио на лош начин и непотпуно. Из текста је тешко закључити ко је одговоран за то што победница литерарног конкурса није отпутовала у Француску, као и ко јој је уопште обећао награду, с обзиром на то да организатори манифестације кажу да за то немају пара. Из позивног писма, које је градоначелник доставио редакцији, јасно је да је он позван да службено посети Лион, а у тексту није објашњено како је новинар закључио да је он на тај пут отишао уместо награђене ученице. Комисија за жалбе сматра да је новинар морао боље и пажљивије да провери све релевантне информације, а не да текст заснива на претпоставкама. Такође, опрема текста (наслов и наднаслов) не одговарају његовом садржају, јер се теза из наслова не поткрепљује чињеницама.

Комисија је, зато, са седам гласова “за” и једним “уздржаним” одлучила да је “Блиц” прекршиле Кодекс новинара Србије и наложила листу да ову одлуку објави.

Београд, 30.7.2015.

Председавајући
Владо Мареш