Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Портал „Нишке вести“ против Информативног портала Града Ниша „Нишке вести“ III

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Портал „Нишке вести“
Информативни портал Града Ниша „Нишке вести“
Интернет
18.04.2015.

Дана 20. априла 2015. године “Информативни портал Града Ниша Нишке вести“ (www.niskevesti.rs), као илустрацију текста ”Постављен крст у част Константину Великом на Винику“, објавило је фотографију крста, без навођења извора, а на коју “Портал Нишке вести“ (www.niskevesti.info) полаже ауторско право (објављена 18. априла 2015. године у оквиру текста “КОНАЧНО На брду Виник изнад Ниша постављен крст!“).

Фотографија је прузета са портала “Портал Нишке вести“:

http://www.niskevesti.info/konacno-na-brdu-vinik-iznad-nisa-postavljen-krst/

Доказ:

- http://niskevesti.rs/index.php/drustvo/item/2552-postavljen-krst-u-cast-konstantinu-velikom-naviniku

- printScreen 1 www.niskevesti.info

- printScreen 2 www.niskevesti.info

- printScreen www.niskevesti.rs

- преузета и преправљена фотографија

- оригинална фотографија

У очитој намери да “Информативни портал Града Ниша Нишке вести” прикрије преузимање ове фотографије, она је незнатно скраћења (горе и доле), ротирана по хоризонтали и клонирањем поједних делова драстично - промењена.

Тако су куће и једна зграда са оригиналне фотографије “нестале“, односно прекривене су дрвећем и другом зградом, које су клониране са исте слике.

Доказ:

- undo image rotation horizontal

- клонирано 1

- клонирано 2

- клонирано 3

Одредбом број 1 у оквиру поглавља IX Поштовање ауторства Кодекса новинара Србије, дефинисано је: “Медији и новинари поштују и примењују важеће законодавство о заштити ауторских права. Када се добије допуштење за репродукцију из другог извора, то се чини уз уважавање аутора и уз навођење извора“.

А као смерница је наведено: “Кршење ауторских права неовлашћеним репринтом, копирањем фотографија из штампаних медија, “скидањем“ (download) фотографија са Интернета, сматра се тешком повредом овог Кодекса”.

Јасно је да Кодекс предвиђа да се у случају преузимања фотографије од другог јавног гласила наведе извор.

Поред тога, “Портал Нишке вести“ у својим “Условима коришћења“ наводи да је “дозвољено преношење ауторског садржаја, уз навођење извора“. http://www.niskevesti.info/uslovi-koriscenja/

Међутим, “Информативни портал Града Ниша Нишке вести” је преузео фотографију са “Портала Нишке вести“, исту прерадио и објавио, без навођења извора, као своје ауторско дело. На овај начин је несумњиво прекршен Кодекс новинара Србије и повређено ауторско право “Портала Нишке вести“.

Посебно је забрињавајуће што је “Информативни портал Града Ниша Нишке вести“ фотографију толико модификовао да је промењен реалан садржај, што је се у српским медијима не памти од оне чувене фотомонтаже митинга Слободана Милошевића у Беранама, објављене септембра 2000. године на насловној страни “Вечерњих новости”.

Молим Комисију за жалбе Савета за штампу да “Информативном порталу Града Ниша Нишке вести“ (www.niskevesti.rs) изрекне јавну опомену зато што је прекршио тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) Кодекса новинара Србије о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.

У Нишу,

7. јуна 2015.

Издавач “Портала Нишке вести“

МЕДИАНАИС

Ниш, Младости 9

Власник Миљан Ристовић с.р.

Одговор на жалбу Портала Нишке Вести

Поштоване колеге,

Портал www.niskevesti.info жалио се Савету за штампу да је Информативни портал града Ниша www.niskevesti.rs у оквиру текста “Постављен крст у част Константину Великом на Винику?” преузео слику са њиховог портала.

Те тврдње нису тачне!

Ми смо слику коју смо поставили на нашем порталу добили од колега са RTV Belle amie, са којима имамо добру сарадњу и до сада смо више пута размењивали како фотографије, тако и друге садржаје који користе раду наше две медијске куће.

Слику су колеге из те медијске куће скинули из њиховог видео записа и обрадиле тако да смо ми могли да је искористимо уз наш текст.

http://www.belami.rs/na-viniku-postavljen-krst/

Не знам зашто колеге из NiškihVesti.info проналазе сваку могућност како би оспорили наш рад.

Ми међусобне односе са колегама решавамо непосредним контактом, али очигледно да њихова намера није да се реше несугласице.

NiškeVesti.rs неће више одговарати на жалбе наших колега које у будућем периоду буду пристизале Савету за штампу, јер мислимо да се оваквим сплеткарењима доводи у питање и Ваш рад и комплетна новинарска професија.

Срдачан поздрав,

Виолета Милићевић, уредник портала NiškeVesti.rs

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Божо Прелевић, Марија Кордић и Предраг Аздејковић на седници одржаној 25.6.2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ      

Фотографијом у оквиру текста “Постављен крст у част Констатнтину Великом на Винику”, објављеном 20.априла 2015. године, „Информативни портал Града Ниша Нишке вести“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Миљан Ристовић, издавач “Портала Нишке вести”, наводећи да “Информативни портал Града Ниша Нишке вести” неовлашћено преузео фотографију коју је у оквиру текста “КОНАЧНО : на брду Виник изнад Ниша постављен крст!”, објавио18. априла 2015. године, и на коју подносилац жалбе полаже ауторско право. “У очитој намери да ‘Информативни портал Града Ниша Нишке вести’ прикрије преузимање ове фотографије, она је незнатно скраћена (горе и доле), ротирана по хоризонтали и клонирањем појединих делова драстично промењена. Тако су куће и једна зграда са оригиналне фотографије ‘нестале’, односно прекривене су дрвећем и другом зградом, које су клониране са исте слике”, иситиче се, између осталог у жалби.

У одговору на жалбу Виолета Милићевић, главна и одговорна уредница “Градског портала Града Ниша Нишке вести” навела је да су слику добили од колега са РТВ Belle amie, са којима често сарађују. “Слику су колеге из те медијске куће скинуле из њиховог видео записа и обрадиле тако да смо могли да је искористимо уз наш текст”, објашњава се у одговору на жалбу.

Комисија за жалбе је закључила да линк који је достављен у одговору на жалбу не води ка запису са којег је наводно “скинута” фотографија. Међутим, Комисија није могла да утврди да ли је фотографија заиста преузета са портала подносиоца жалбе, будући да је измењена толико да уопште не одговара фотографији објављеној на “Порталу Нишке вести”. Чланови Комисије оценили су да је било потребно обавити више операција како би се оригинална фотографија изменила толико да одговара фотографији објављеној на “Информативном порталу Града Ниша Нишке вести”, те је нејасно и због чега би улагали толики напор, уместо да сами сниме крст који је свима доступан за фотографисање.Такође,  објављена фотографија се толико разликује од оригинала да се уопште више не може говорити да је реч о истој фотографији. Да ли је она настала на начин на који је то описао подносилац жалбе, Комисија није могла да утврди.

Београд, 25.6.2015.

Председавајући
Иван Цвејић