Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Портал „Нишке вести“ против Информативног портала Града Ниша „Нишке вести“ II

Одбачена жалба
Портал „Нишке вести“
Информативни портал Града Ниша „Нишке вести“
Штампано издање
20.04.2015.

“Информативни портал Града Ниша Нишке вести” (www.niskevesti.rs) контиунирано користи назив нашег медија “Портал Нишке вести” (http://www.niskevesti.info).

Поред истог доменског имена (нискевести) које користи, “Информативни портал Града Ниша Нишке вести” у својим текстовима наводи да њихови саговорници изјаве дају за “портал Нишке вести”.

Доказ:

http://niskevesti.rs/index.php/drustvo/item/2547-polomljeni-znakovi-kostaju-grad-nis-milione

http://niskevesti.rs/index.php/magazin/item/2481-bajka-kao-nakit-zo-zo-handmade-jewellery

http://niskevesti.rs/index.php/politika/item/2524-formiran-je-opstinski-odbor-ujedinjene-seljackestranke-

na-teritoriji-go-medijana

http://niskevesti.rs/index.php/drustvo/item/2536-andela-jos-jednom-pozlatila-svoje-znanje

http://niskevesti.rs/index.php/kultura/item/2507-humanitarna-predstava-dogvil-u-nisu

- у прилогу

На овај начин, очито је да “Информативни портал Града Ниша Нишке вести”, коришћењем назива нашег медија, најгрубље крши стандарде професионалног новинарства, а њихови новинари и уредници поступају неетички.

Поред тога, коришење назива нашег медија противан је начелу савесности и поштења, и доводи у заблуду читаоце “Информативниог портала Града Ниша Нишке вести” и “Портала Нишке вести”. Тим пре, што користе и исто доменско име “нискевести“, које смо ми регистровали још марта 2012. године.

Одредбом број 1 поглавља И (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије дефинисано је:

“Обавеза је новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије”.

Одредбом број 2 поглавља IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије дефинисано је:

“Фалсификовање докумената и плагијат недопустиви су и сматрају се тешким прекршајем стандарда професионалног поступања новинара”.

А у смерници је наведено: “Коришћење туђих информација, идеја, истраживања, и фотографија и графичких приказа без адекватног навођења извора, сматра се плагирањем, и представља једну од најтежих повреда професионалних и етичких стандарда”.

Неетичким поступањем новинара и уредништва “Информативног портала Града Ниша Нишке вести”, који користи назив нашег медија “Портал Нишке вести”, прекршен је Кодекс новинара Србије. Јер, у њиховим текстовима новинар нетачно наводи да саговорници дају изјаве “Порталу Нишке вести”.

Поред тога, начинили су плагијат, јер у својим текстовима користе назив медија “Портал нишке вести”.

Молим Комисију за жалбу Савета за штампу да “Информативном порталу Града Ниша Нишке вести” (www.niskevesti.rs) изрекне јавну опомену зато што је прекршио тачку 1. Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да тачно извести и тачку 2. Одељка IV (Odgovornost novinara), јер је коришћењем имена нашег медија у текстовима извршио плагијат.

У Нишу,

7. јуна 2015.

Издавач “Портала Нишке вести“

МЕДИАНАИС

Ниш, Младости 9

Власник Миљан Ристовић с.р.

Драге колеге,

Портал Нишке вести жалио се да Информативни портал града Ниша Нишке Вести континуирано користи назив њиховог медија.

Ове тврдње нису тачне!

Наиме, фирма Медианаис, у оквиру које је регистрован Портал Нишкевести.инфо регистрована је 02. марта 2015. године, што се може веома лако проверити претрагом предузетника на сајту Агенције за привредне регистре...

Комплетан одговор Информативног портала града Ниша Нишке Вести на жалбу Портала Нишке Вести у прилогу

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Божо Прелевић, Марија Кордић и Предраг Аздејковић на седници одржаној 25.6.2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Одбацује се жалба “Портала Нишке вести” на “Информативни портал Града Ниша Нишке вести” због коришћења назива “портал Нишке вести”.

Комисија је закључила да ово питање излази из оквира њене надлежности.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Миљан Ристовић, издавач “Портала Нишке вести”, наводећи да “Информативни портал Града Ниша Нишке вести” континуирано користи назив портал чији је власник. “Поред истог доменског имена (нискевести) које користи, ‘Информативни портал Града Ниша Нишке вести’ у својим текстовима наводи да њихови саговорници изјаве дају за ‘портал Нишке вести’”, истиче се, између осталог, у жалби.  По мишљењу подносиоца жалбе, тиме се читаоци доводе у заблуду и крше стандарди професионалног новинарства.

У одговору на жалбу, Виолета Милићевић, главна и одговорна уредница “Градског портала Града Ниша Нишке вести” , истакла је да је тај портал регистрован пре портала чији је власник поднео жалбу, те да приликом употребе назива портал Нишке вести “портал” пишу малим словом из чега је јасно да није реч о називу портала. На крају се наводи и да су спремни на уступке, те да убудуће неће у текстовима наводити да је саговорник дао изјаву за “портал Нишке вести”.

Комисија за жалбе је закључила да је у њеној надлежности разматрање жалби које се односе на објављене садржаје, те да питање употребе домена или назива медија, није у надлежности Савета за штампу.

Београд, 25.6.2015.

Председавајући
Иван Цвејић