Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Портал „Нишке вести“ против Информативног портала Града Ниша „Нишке вести“ I

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Портал „Нишке вести“
Информативни портал Града Ниша „Нишке вести“
Интернет
25.05.2015.

“Информативни портал Града Ниша Нишке вести“ (www.niskevesti.rs) објавио је 25. маја 2015. године текст “Нишлије-мераклије - Паре не жали, душу разгали“, са потписом “Нишке Вести | Милан Новаковић“, а на који “Портал Нишке вести“ (www.niskevesti.info) полаже ауторско право (објављен 25. децембра 2014. са насловом “Паре не жали, душу разгали“).

Овај текст је прузет са портала “Портал Нишке вести“:

http://www.niskevesti.info/pare-ne-zali-dusu-razgali/

Доказ:

- http://niskevesti.rs/index.php/stari-nis/item/3299-nislije-meraklije-pare-ne-zali-dusu-razgali

- Нишлије-мераклије - Паре не жали, душу разгали - niskevesti.rs

- Паре не жали, душу разгали - niskevesti.info

“Портал Нишке вести“ је текст “Паре не жали, душу разгали“ објавио уз сагласност аутора, новинара Мише Ристовића.

Одредбом број 1 у оквиру поглавља IX Поштовање ауторства Кодекса новинара Србије, дефинисано је: “Медији и новинари поштују и примењују важеће законодавство о заштити ауторских права. Када се добије допуштење за репродукцију из другог извора, то се чини уз уважавање аутора и уз навођење извора“. Јасно је да Кодекс предвиђа да се у случају преузимања ауторског текста од другог јавног гласила наведе извор. Поред тога, “Портал Нишке вести“ у својим “Условима коришћења“ наводи да је “дозвољено преношење ауторског садржаја, уз навођење извора“.

http://www.niskevesti.info/uslovi-koriscenja/

Одредбом број 2 поглавља IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије дефинисано је: “Фалсификовање докумената и плагијат недопустиви су и сматрају се тешким прекршајем стандарда професионалног поступања новинара”. А у смерници је наведено: “Коришћење туђих информација, идеја, истраживања, и фотографија и графичких приказа без адекватног навођења извора, сматра се плагирањем, и представља једну од најтежих повреда професионалних и етичких стандарда”. Међутим, “Информативни портал Града Ниша Нишке вести” је преузео текст са “Портала Нишке вести“ и, без навођења извора, објавио као своје ауторско дело.

На овај начин је несумњиво прекршен Кодекс новинара Србије и повређено ауторско право “Портала Нишке вести“.

Поред тога, текст “Нишлије-мераклије - Паре не жали, душу разгали“ потписан је именом и презименом неког другог аутора, извесног Милана Новаковића, чиме је начињен плагијат.

Молим Комисију за жалбе Савета за штампу да “Информативном порталу Града Ниша Нишке вести“ (www.niskevesti.rs) изрекне јавну опомену зато што је прекршио тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) Кодекса новинара Србије о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора, као и и тачку 2. Одељка IV (Одговорност новинара), јер је потписивањем другог аутора текста извршио плагијат.

У Нишу,

7. јуна 2015.

Издавач “Портала Нишке вести“

МЕДИАНАИС

Ниш, Младости 9

Власник Миљан Ристовић с.р.

Поштоване колеге, Портал Нишкевести.инфо жалио се Савету за штампу да је портал НишкеВести.рс објавио ауторски текст под називом “Нишлије-мераклије-Паре не жали душу разгали”, на који niskevesti.info полаже ауторско право.

НискеВести.рс је спорни текст преузео са фацебоок стране “Ја сам из Ниша” коју уређује Милан Новаковић.

https://www.facebook.com/groups/896195113732793/permalink/962712797081024/

Са Миланом Новаковићем смо успоставили сарадњу зато што на порталу NiškeVesti.рс имамо рублику под називом “Стари Ниш”, а Милан Новаковић пише књигу о историји Ниша и располаже обимним подацима везаним за прошлост у нашем граду...

Комплетан одговор Информативног портала града Ниша Нишке Вести на жалбу Портала Нишке Вести у прилогу

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Божо Прелевић, Марија Кордић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.6.2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Паре не жали, душу разгали“, објављеним 25.маја 2015. године, „Информативни портал Града Ниша Нишке вести“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.  

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Миљан Ристовић, издавач “Портала Нишке вести”, наводећи да је “Информативни портал Града Ниша Нишке вести” неовлашћено преузео текст из гласила чији је власник, без навођења извора. Он је истакао да је “Портал Нишке вести” текст објавио уз сагласност аутора новинара Мише Ристовића, а да је исти текст на “Информативном порталу Града Ниша Нишке вести” објављен са потписом другог аутора – Милана Новаковића, чиме је учињен плагијат.

У одговору на жалбу, Виолета Милићевић, главна и одговорна уредница “Градског портала Града Ниша Нишке вести”објаснила је да је портал текст преузео са Фејсбук стране “Ја сам из Ниша”, коју уређује Милан Новаковић и уз његову сагласност. Тек накнадно редакција је утврдила да је заправо реч о тексту коју су 2004. године објавиле “Вечерње новости”. “Редакција ‘Нишке вести.рс’ спремна је да се извини колегама из ‘Вечерњих новости’ због начињене грешке, да стави име аутора, извор и линк према спорном тексту, али не видимо зашто се због тога жали ‘Портал Нишке вести.инфо’”, истиче се у одговору.

Подносилац жалбе је накнадно објаснио да је текст на том порталу објављен уз одобрење аутора текста, да је ауторско дело створено у радном односу, те да аутор, по истеку рока од пет година, стиче искључива имовинска права на делу.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да “Портал Нишке вести” није доказао да је “Информативни портал Града Ниша НИшке вести” текст преузео од њих, с обзиром на то да је очигледно исти текст објављиван у више медија, као и на друштвеним мрежама, те да је “Информативни портал Града Ниша Нишке вести” понудио доказе да је текст преузео из другог извора, не знајући да је дозволу за објављивање затражио од особе која није аутор. “Портал Нишке вести”, такође, није доказао да располаже ауторским правима на спорни текст, сем што је навео да је “текст објављен уз сагласност аутора”, који на том порталу није ни потписан. Због тога, Комисија је једногласно одлучила да у свом случају нису прекршене одредбе Кодекса новинара Србије.

Београд, 25.6.2015.

Председавајући
Иван Цвејић