Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против листа „Сведок“

Комисија није успела да усагласи одлуку
Геј лезбејски инфо центар
Сведок
Штампано издање
02.06.2015.

Поштовани,

Сматрамо да је текстом Ге(ј)стапо хара Европом магазин Сведок прекршио Кодекс новинара Србије:

* Право је медија да имају разлчиите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања.

* Новинар је, пре свега, одговоран својим ћитаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Ту одговорност не сме да подреди интересима других, а посебно интересима издавача, владе и других државних органа. Новинар се мора супротставити свима који крше људска права или се залажуу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља.

* Прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако је њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи.

* Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

У више наврата аутор текста износи нетачне или намерно измењене информације како би створио негативан став према ЛГБТ популацији. Тако имамо вашар против хомофобије где полиција постаје ге(ј)стапо, а у питању је састанак ЕГПА - Удружења полицајаца који су ЛГБТ.

Такође се наводи: „Хомофобно је свако истицање да децу не могу да добију два мушкарца или две жене „што је намерно извртање чињеница како би звучало скандалозније и негативније према ЛГБТ популацији, јер постоје истополни парови који имају децу и који су родитељи.

Аутор се све време према ЛГБТ популацији односи као према идеологији, чиме вређа достојанство одређеног дела популације.

Иако је у питању колумна и колумниста има право на своје мишљење, сматрамо да овде нема права да износи неистине, изврће чињенице и чини неправду ЛГБТ популацији.

Геј лезбејски инфо центар, матични број 1777700

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Саветаза штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Марија Кордић и Божо Прелевић, на седници одржаној 25.6.2015. године није успела да усагласи одлуку о томе да ли је „Сведок “ текстом “Ге(ј)стапо хара Европом”, објављеним 2. јуна 2015. године прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. За одлуку да је Кодекс прекршен било је потребне већине, али она није донета јер није испуњен услов да „за“ мора да гласа најмање један представник сваког од четири оснивача Савета и бар један представник јавности.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Геј лезбејски инфо центар, сматрајући да су текстом прекршене Одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације, говора мржње и подстицања на насиље, као и одредбе које се односе на прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавости о неком догађају. “У више наврата аутор текста износи нетачне или намерно измењене информације како би створио негативан став према ЛГБТ популацији. Тако имамо вашар против хомофобије, где полиција постаје ге(ј)стапо, а у питању је састанак Удружења полицајаца који су ЛГБТ”, наводи се, између осталог, у жалби. Подносилац жалбе такође сматра да се достојанство ЛГБТ популације вређа и тиме што се аутор према томе све време односи као према идоелогији, те да колумниста има право на своје мишљење, али нема право да износи неистине и изврће чињенице.

Главни и одговорни уредник “Сведока” није желео да одговори на жалбу, јер не признаје надлежност Савета за штампу.

Чланови Комисије нису имали јединствен став о томе да ли су објављивањем спорног текста прекршене одредбе Кодекса новинара Србије. Део чланова Комисије оспорио је и право Геј лезбејског инфо центра да поднесе жалбу, сматрајући да та организација није “лично оштећена” објављеним садржајем, који се не односи на њу. Већина чланова Комисије била је мишљења да се спорним текстом дискриминишу припадници ЛГБТ популације уопште, те да се сваки припадник те популације може сматрати оштећеним објављеним садржајем.

“За одлуку” да је спорним текстом прекршен Кодекс гласало је шест чланова Комисије, док су “против” била два члана. Међутим, иако је за одлуку било потребне двотрећинске већине, она није донета због тога што није успуњем други услов прописан правилима рада Комисије - да “за” мора да гласа бар по један представник сваког оснивача и најмање један представник јавности.

Београд, 25.6.2015.

Председавајући
Иван Цвејић