Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против портала Србин.инфо

Комисија није успела да усагласи одлуку
Геј лезбејски инфо центар
Србин.инфо
25.05.2015.

Текстом о геј паради у Молдавији интернет медиј Србин.инфо прекршио је Кодекс новинара јер је коментаром у наслову "СВАКА ЧАСТ" подржао кршење људских права, дискриминацију и подстиче на насиље.

IV ОДГОВОРНОСТ НОВИНАРА

1. Новинар је, пре свега, одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Ту одговорност не сме да подреди интересима других, а посебно интересима издавача, владе и других државних органа. Новинар се мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља.

V НОВИНАРСКА ПАЖЊА

4. Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Није у питању парада у Молдавији, већ контекст у који се ставља прекидање једног геј скупа у Молдавији и одобравање од стране медија и стављање на страну насилника. Знајући какву климу у Србији изазива Парада поноса у Београду, овим насловом се одобрава и промовише насиље и заустављање сличних догађаја у Србији, чиме се крши Кодекс новинара Србије.

Геј лезбејски инфо центар заступа интересе ЛГБТ заједнице у Србији.

УЗАЛУДНИ ПОКУШАЈИ ГЕЈ ЛОБИЈА да угаси „Србин инфо“

У држави где је легитимно да се у медијима пише о „премијеру Косова“, а забрањено да се помињу српске жртве са Космета, Хрватске и БиХ, такозвани Савет за штампу покренуо је поступак против вашег и нашег портала, због како наводе „говора мржње против припадника ЛГБТ заједнице“.

Вест на порталу „Србин инфо“ о томе да је уз примену силе спречено одржавање геј параде у Молдавији (при томе ради се о преузетом тексту са другог портала), за представнике ЛГБТ популације у Србији, конкретно Предрага Аздејковића, који је и поднео жалбу против редакције „Србин инфо“, је нешто због чега бисмо као новинари требало да сносимо тешке консеквенце!?

Зато постављамо питање да ли се то планира потпуно укидање слободе говора у Србији или ће та привилегија бити дозвољена само онима који ће српски народ, Русију, православну цркву и српске жртве свакодневно разапињати на крст?

Посебно је интересантно како господин Аздејковић може да поднесе пријаву против портала „Србин инфо“, а да у исто време буде у комисији Савета за штампу, која ће о овом питању одлучивати!?

Наравно да на порталу „Србин инфо“ није било никаквог говора мржње и позива на насиље против било кога. То се не може рећи за многе медије у окружењу, па и у Србији, само што су мете тада управо припадници српске националности и појединци који заступају традиционалне вредности. Интересантно је што су „спорну“ вест објавили и други медији, али је очигледно она проблематична само на нашем порталу.

Нема дилеме да је овде реч о опасном притиску на уређивачку политику наше редакције и покушају да се угаси један од ретких слободних и родољубивих медија у земљи и региону.

Иначе, Србин.инфо као интернет портал није члан Савета за штампу и као такав не може бити у надлежности ове НВО организације.

Очигледна је намера једне НВО, да у интересу својих оснивача, финансијера или неких других скривених интереса, оствари фактички утицај на уређивачку политику једног апсолутно независног интернет медија Србин.инфо, а са циљем да се исти спровођењем некаквих поступака од стране ненадлежних и пристрасних тела застраши и потчини контроли, упркос слободи изражавања мисли и праву на слободно јавно информисање.

Редакција „Србин инфо“ поручује да је оваквим притисцима неће заплашити нико, па ни представници геј лобија и да ће наставити да пише о иститни!

http://srbin.info/2015/06/01/uzaludni-pokusaji-gej-lobija-da-ugasi-srbin-info/

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Марија Кордић и Божо Прелевић, на седници одржаној 25.6.2015. године није успела да усагласи одлуку о томе да ли је Геј лезбејски инф центар био овлашћен да поднесе жалбу на текст „СВАКА ЧАСТ: Разбијена геј парада у Молдавији”, објављен 8. маја 2015. године на порталу “Србин.инфо”, односно да ли Комисија треба да прихвати да разматра ову жалбу.

“За” одлуку да је жалбу поднео овлашћени подносилац гласала су четири члана Комисије, док су четири била “против”, тако да потребне већине није било ни за једну одлуку. Комисија због тога није одлучивала о томе да ли је спорни текст објављен у складу са Кодексом новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Геј лезбејски инфо центар, сматрајући да су коментаром у наслову текста прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације, говора мржње и подстицања на насиље. “У питању је контекст у који се ставља прекидање једног геј скупа у Молдавији и стављање медија на страну насилника, чиме се промовише насиље и заустављање сличних догађаја у Србији”, објаснио је,између осталог, подносилац жалбе.

Редакција портала “Србин.инфо” оценила је жалбу као “покушај геј лобија да угаси ‘Србин.инфо’”, односно као намеру Савета за штампу да “у интересу својих оснивача, финансијера или неких других скривених интереса, оствари фактички утицај на уређивачку политику једног апсолутно независног медија”, који није у надлежности Савета. “Што се самог текста тиче, ради се о информацији која је пренета и преузета од другог интернет медија – Факти, и овим текстом је само пренета неспорна вест да геј параде у Молдавији није одржана“, истиче се одговору.

Чланови Комисије нису имали јединствен став о томе да ли је у овом случају од значаја то што је реч о догађају у Молдавији, односно да ли је реч о нечему што у толикој мери односи на геј популацију у Србији да би њихови представници имали право да се обрате Савета за штампу као неко сматра да је лично оштећен објављеним текстом. Део чланова Комисије мислио је да подршка разбијању геј параде у другој земљи нема директне везе са припадницима те популације у Србији, те да једна невладина организација из Србије не може да заступа права ЛГБТ популације из друге земље. Остали чланови Комисије сматрали су да подносилац жалбе јесте овлашћен, будући да није од значаја где се догађај десио, већ како је интерпретиран. Несумњива подршка “разбијању” геј параде, носи, по њима поруку да тако треба поступити и овде, чиме се посредно позива на мржњу и насиље према ЛГБТ особама у Србији.

Како су “за” одлуку да се жалба узме у разматрање гласала четири члана Комисије, док су четири била “против”, Комисија није ни одлучивала о евентуалном кршењу Кодекса у овом случају.

 

Београд, 25.6.2015.

Председавајући
Иван Цвејић