Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Ђорђе Томић против дневног листа "Курир"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Ђорђе Томић
Курир
Штампано издање
29.03.2015.

Поштовани,

Жалба господина Томића на текст објављен у Куриру под насловом "Захркао усред радног времена" је неоснована из више разлога. У жалби се не негира ниједна од наведених чињеница изнетих у тексту изузев што се тврди да господин Томић није спавао, већ је то само тако изгледало у тренутку у којем је фотографија настала.

Новинару Курира се замера да није посветио изради текста дужну новинарску пажњу, {то напросто није тачно. Новинар који је писао текст нашао је фотографију на интернету, затим је разговарао са извором из општине који му је потврдио веродостојност фотографије. Новинар је позвао и господина Томића, пренео његову изјаву од речи до речи, што уосталом потврђује и то што је написано у жалби. Није било никаквог разлога да новинар после свега проверава како је настала фотографија на којој Томић спава,: пре свега зато што се јасно види да човек на слици спава, а и зато што заиста није предмет приче како је настала поменута фотографија већ како се господин Томић понаша на послу (што фотографија илуструје).

Објашњење господина Томића како га је тог дана болела нога па је морао да је исправи, а будући да је крупан човек морао је да искоси цело тело па му је у том тренутку пала глава као да спава, у најмању руку вређа интелигенцију. Ипак, новинар је и његово несувисло објашњење унео у текст, без скраћивања и измена. Новинар је дао наслов "захркао усред радног времена" с пуним правом, ослањајући се на фотографију која то јасно показује.

С поштовањем,

Марија Кордић

Заменик главног и одговорног уредника Курира

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Златко Чобовић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Љиљана Смајловић, Божо Прелевић и Предраг Аздејковић на седници одржаној 28.5. 2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом “Захркао усред радног времена”, објављеним 29. марта 2015. године, дневни лист “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Одлука Комисије биће објављена и на веб сајту Савета за штампу (www.savetzastampu.rs) и доступна јавности.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је адвокат Ђорђа Томића, помоћника председника општине Шид, због кршења Кодекса новинара у делу који се односи на обавезу новинара да послу приступа са дужном професионалном пажњом. Подносилац жалбе сматра да му је објављивањем фотографије и нетачним тврдњама у тексту да спава на радом месту нанета увреда и нарушен углед. “Да је новинар, аутор текста поступио савесно и пажљиво, приликом провере навода свога извора и како је фотографија настала, утврдио би да је он тај дан дошао на посао после 15 дана боловања, да је донео дознаке за боловање, да је био у својој канцеларији у друштву са колегом који седи са њим у истој канцеларији”,  да је у канцеларују дошао возач председника општине који га је снимио у тренутку када се због болова у нози наместио у такав положај да је испружио ногу и забацио главу уназад, наведно је, између осталог, у жалби. У жалби се додаје да је новинар информацију да Томић спава у канцеларији могао да добије од особе која га је фотографисала или од његовог претпостављеног, који је фотографије умножио и делио члановима Општинског одбора Српска радикалне странке, чији су и он и Томић чланови.

У одговору на жалбу помоћник главног уредника “Курира” Марија Кордић навела је да је новинар фотографију пронашао на интернету, да му је њену аутентичност потврдио извор из општине Шид, да је потом позвао Томића и дословно пренео објашњење које је дао (што ни подносилац жалбе не спори). Новинар се није бавио тиме како је фотографија настала, нити је за то било разлога, јер је тема била како се Томић понаша на послу, а на фотографији се јасно види да спава.

Чланови Комисије су закључили да је новинар поступио у складу са Кодексом – проверио је аутентичност фотографије, позвао Ђорђа Томића и тачно пренео његов одговор како је фотографија настала. У наслову и тексту је описано оно што се види на слици, а Томићу је дата прилика да је објасни. Како је реч о јавном функционеру, разумљиво је интересовање медија за објављивање овакве фотографије, а читаоцима је остављено да закључе да ли је објашњење које је Томић дао убедљиво и логично.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 28.5.2015.Председавајући
Иван Цвејић