Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Туркијан Реџепи против портала Србија Данас

Жалба решена: прекршај кодекса
Туркијан Реџепи
Србија Данас
Интернет
02.04.2015.

Сам наслов овог текста је промењен и такав изазива говор мржње. Иначе изворни текст је преузет из Вечерњих новости.

Ја сам припадник ромске заједнице и сам наслов који почиње са "Обреновачки цигани" је мени довољан показатељ да је то говор мржње, надам се да се слажете са мном.

Овај наслов је само на порталу, а што се тиче Вечерњих новости, ево линка: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:541588-Pokradene-i-slavine-u-kasarni, који има сасвим други наслов.

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Златко Чобовић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Божо Прелевић и Марија Кордић на седници одржаној 28.4. 2015. године, једногласно изриче

 

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

 

Насловом текста “Обреновачки Цигани уништили хотел и касарну у којој су после поплава били смештени, покрали и славине”, објављеним 2. априла 2015, портал “Србија данас.нет”

1. прекршио је тачку 1. Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња) по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Туркијан Реџепи поднео је жалбу Савету за штампу, наводећи да је као припадник ромске националне заједнице повређен насловом текста, који, по његовом мишљењу, представља говор мржње. Подносилац жалбе је навео и да је текст преузет из “Вечерњих новости”, али да је у онлајн издању тог листа објављен под другим насловом.

Комисија је закључила да се у тексту који је преузет из “Вечерњих новости” уопште не наводи национална припадност људи који су наводно опљачкали хотел у којем су били смештени после прошлогодишњих поплава, већ је редакција портала “Србија данас.нет” ставила наслов који не одговара садржају текста, што је, само по себи, прекршај Кодекса новинара Србије.

Злонамеран и увредљив наслов изазвао је и велики број коментара читалаца који су дискриминаторни, представљају говор мржње и позивају на насиље над Ромима, чиме су озбиљно прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације и говора мржње. Због свега тога, Комисија је једногласно изрекла јавну опомену порталу “Srbija danas.net”.

 

 

Београд, 28.4.2015.                                                                                        Председавајући

                                                                                                                        Иван Цвејић