Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Лепомир Бакић против дневног листа "Блиц"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Лепомир Бакић
Блиц
Штампано издање и интернет
01.04.2015.

Поново се огласило новинарство исте куће која у свом саставу има лист АЛО који је у више наврата писао погрдне и ружне текстове о мени због којих сам и даље на суспензији у МУПу РС. У питању су 3 текста на која сам уложио жалбу Савету за штампу и који је донео одлуку у моју корист.

Овог пута огласио се лист БЛИЦ и то у писаном и интернет издању дана 01.04.2015. http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/547150/NOVI-SKANDAL-GOLISAVOG-POLICAJCA-Pripadnik-MUPa-vozio-dete-na-prednjem-sedistu?ref=fbblic овим текстом под називом НОВИ СКАНДАЛ ПРИПАДИКА МУПА....

Више је него очигледно да се против мене води ХАЈКА од стране водећих људи у врху МУПа који се били директно угрожени мојим упозорењем и изјавама од дана 12.09.2014. године када сам се нашао на насловној страни дневног листа ИНФОРМЕР где сам као стручно лице и ИНСТРУКТОР у Управи за обезбеђење упозорио да државни врх чувају аматери и неспособни полицајци, иначе сам сколовани припадник МУПа са 8 година школе и заврсеном полицијском академијом. Од тада крећу моји проблеми са појединим генералима у полицији које сам овом изјавом директно угрозио.

Тачније ова ТУЖБА се односи на новине Блиц у које су 01.04.2015.године пре пар дана изнели неистине везане за мене и злоупотребили мог малолетног сина Давида у сврху информисања и извештавања, мој син има 5 година, а они су употребили моју и његову слику и ставили је у новине и интернет издање, затим су прекрсили НОВИНАРСКИ КОДЕКС у висе тачака, тако што су пренели лажну информацију да сам суспендован са посла због како они кажу голишавих фотографија које сам ја објавио, а то није истина јер сам ја суспендован по основу давања информација без одобрења дирекције полиције дневном листу ИНФОРМЕР, даље новинарка која је писала текст је пренела лажну моју изјаву кад ме је звала да прокоментаришем текст да сам рекао да више нисам полицајац, ја сам и даље полицијски официр али под суспензијом тренутно удаљен са посла док се не реши мој статус, угросизли су мој углед и интегритет и покушали да ме дискредитују у друсштву на овај начин затим нигде у тексту се не помиње да сам вишеструки дрзавни, балкански и СВЕТСКИ ШАМПИОН У БОДИБИДИНГУ. Као ни да сам пре месец дана досао из Холандије са такмичења где сам освојио прво место на престижном такмичењу „IRONMAN" и где се мојом победом виорила заства наше земље Србије и слушала наша химна, то им није интересантно да помену. С тим у вези улажем ову тужбу и молим за објективност јер је релевантна чињеница да је овај текст наручен против мене.

Даље овде у овом тексту без основа и икаквог доказа они мене терете да сам управљао моторним возилиом без сигурносног појаса и да сам возио малолетно дете, е па то није тачно јер ми смо само седели у колима и слусали музику и веселили се и то није забрањено ниједним прописом.

Обраћам Вам се као независној комисији Савета за стампу и верујем да ћу наици као и у претходном случају на Ваше разумевање и објективно сагледавање чињеница, овде се више него сигурно ради о нарученој кампањи и хајки која се води против мене само са једним циљем а то је да оправдају моју неосновану суспензију, сруше ми углед у друштву јер сам јако цењен и популаран поготово код омладине, имам преко 50.000 фанова и пратилаца на друштвеним мрезама и шампион сам у свом спорту.

Конкретно у мом случају КОДЕКС НОВИНАРА СРБИЈЕ ЈЕ ПРЕКРШЕН У следећим тачкама: Истинитост извештавања, одговорност новинара, однос према извору информисања злоуботребљавање малолетника и поштовање личне приватности, како и поштовање аутроства.

Спортски поздрав,

Лепомир Бакић

Тачно је да смо дана 1.априла 2015. објавили текст под насловом: "Припадник МУП-а возио дете а предњем седишту".

Циљ овог текста је да укажемо јавности на озбиљно кршење саобраћајних прописа од стране оних који су највише дужни да закон поштоју, а то су припадници МУП Србије.

На фејсбук профилу Лепомира Бакића био је објављен снимак у коме он вози аутомобил, и снима мобилним телефоном себе и дете које седи на предњем седишту. Све време се види да се аутомобил креће.

Поштујући новинарски кодекс, позвали смо господина Бакића да прокоментарише снимак, и његови изјаву смо пренели од речи до речи.

Његови речи су биле да више није полицајац, да је суспендован и да није тачно да је возио аутомобил, иако се то јасно види на снимку, који је сам објавио.

Само пар минута након разговора, господин Бакић је "скинуо" спорни снимак са свог ФБ профила.

Сматрамо да текстом који смо објавили нисмо прекршили Закон о информисању, нити смо повредили углед господина Бакића.

С поштовањем,

новинар "Блица"

Тамара Марковић-Субота

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 28.4. 2015. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

 

Текстом „Нови скандал голишавог полицајца: Припадник МУП-а возио дете на предњем седишту“, објављеним 1.априла 2015. године у онлајн издању, дневни лист „Блиц“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Лепомир Бакић жалио се Савету за штампу верујући да је “Блиц” прекршио Кодекс, објављивањем неистинитих тврдњи и злоупотребљавајући његовог малолетног сина. Он је навео да је лист преузео са његовог фејсбук профила и објавио фотографију, тврдећи да Бакић вози ауто, у којем његов малолетни син седи на предњем седишту и није везан појасом, док Бакић све то фотографише мобилним телефоном. Подносилац жалбе наводи да су само седели у ауту, те да га “Блиц” оптужује без икаквих доказа. Он је истакао и да је у тексту погрешно наведено да је суспендован са посла “због голишавих фотографија”, као и да је нетачно пренета његова изјава да више није полицајац”. Бакић је посебно истакао да се против њега већ неко време у одређеним медијма води кампања коју су иницирали неки људи из врха МУП-а због његових изјава за “Информер”.

На жалбу су одговорили ауторка текста и адвокат редакције, обоје тврдећи да је циљ текста био да се јавности укаже на то да саобраћајне прописе озбиљно крше они који треба да спроводе закон – припадници МУП-а. У одговору се истиче да је Бакић, одмах по објављивању текста, са свог профила уклонио спорни снимак, а да се на њему јасно види да се аутомобил креће. Бакићева изјава је, наводи се, пренета дословно, док се нигде у тексту не наводи да је суспеднован збоог голишавих фотографија, већ да је познат по томе, а да је суспендован по више основа. Адвокат редакције трди и да није нарушена приватност, јер је Бакић сам снимак учинио јавно доступним, док је малолетник заштићен тиме што му је лик замагљен и непрепознатљив.

Комисија за жалбе оценила је да “Блиц” није поступио супротно Кодексу. Лепомир Бакић је, с обзиром на то да већ има лоша искуства са медијима који су објављивали његове фотографије,због чега је и раније подносио жалбе Савету за штампу, морао знати да би снимак на којем макар изгледа да вози аутомобил у којем петогодишње дете седи на предњем седишту, могао да буде употребљен за нови текст. Без обзира на то, он је сам објавио спорни снимак на отвореном фејсбук профилу на којем има више од 10.000 следбеника. Комисија нема могућност да утврди да ли се аутомобил заиста креће, пошто је снимак уклоњен. Лик дечака на снимку није препознатљив, тако да се не може говорити о злоупотреби малолетника. Комисија није утврдила ни да је Кодекс прекршен обављивањем Бакићеве изјаве, која у суштини одржава оно што тврди да је рекао, док се у тексту наводи и да је суспендован из више разлога.

Због свега наведеног, Комисија је, са осам гласова „за“ и једним “уздржаним“, одлучила да “Блиц” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 28.4.2015.                                                                                    Председавајући

Иван Цвејић