Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Бојан Пајтић против дневног листа "Информер"

Жалба решена: прекршај кодекса
Бојан Пајтић
Информер
Штампано издање
06.04.2015.

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 28.4. 2015. године, једногласно изриче

 

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

 

Текстом „”ОДВРАТНО: Пајтић својима рекао: Мртви пилоти су наша највећа шанса”, објављеним 6.априла 2015. године, дневни лист „Информер“

1.прекршио је тачке 1, 2 и 5. Одељка I ( Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије,  о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно И благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандард новинарске професије, као и о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања. Прекршена је и тачка која је односи на то да је са новинарством неспојиво објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина.

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Жалбу Савету за штампу поднео је Бојан Пајтић, председник Демократске странке, тврдећи да је “Информер”. објављивањем спорног текста, прекршио готово све тачке из поглавља Кодекса новинара које се односе на истинитост извештавања. Он је навео да ниједна реч у тексту није истинита и да је изнет „ низ неистина и лажи о некаквим инструкцијама које је наводно поделио функционерима ДС-а”. Пајтић је додао да је таквим текстом нанета штета и њему лично и Демократској странци.

Редакција “Информера” није одговорила на жалбу.

Комисија за жалбе је закључила да је лист, позивајући се само на неименовиани извор из ДС-а, без провере, објавио информацију о наводним порукама које је председник странке послао својим сарадницима. “Информер” за своје тврдње не нуди никакве доказе, а у тексту се све спекулације, нагађања и коментари представљају као чињенице. Комисија сматра да би озбиљне оптужбе које су изнете на рачун Бојана Пајтића морале бити поткрепљене нечим јачим од “анонимних извора” . Због тога је Комисија једногласно одлучила да је “Информер” прекршио одредбе Кодекса новинара и изрекла јавну опомену.

 


Београд, 28.4.2015.                                                                                    Председавајући

                                                                                                                       Иван Цвејић