Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Предраг Благојевић против Градског портала 018

Жалба решена: прекршај кодекса
Предраг Благојевић
Градски портал 018
Интернет
10.03.2015.

Текст под насловом „Опет опасност од поплава у Новом селу“, објављен 10. марта 2015. године на „Градском порталу 018“, илустрован је фотографијом за коју су носилац ауторских права Јужне вести, а која је притом и додатно обрађена (делимично скраћена са леве стране). Реч је о фотографији коју је раније тог дана снимила новинарска екипа Јужних вести, а објавјена је у тексту „Поплављено стотинак кућа у Новом Селу“ http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Poplavljeno-stotinak-kuca-u-Novom-Selu.sr.html

С обзиром на то да „Градски портал 018“ није затражио нити добио сагласност носиоца ауторских права, сматрамо да је објављивањем поменуте фотографије прекршен Кодекс новинара Србије у делу који дефинише ауторска права.

Предраг Благојевић, главни и одговорни уредник Јужних вести

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Зоран Ивошевић. Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Владо Мареш, Златко Чобовић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.3.2015. године,већином гласова изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Објављивањем фотографије уз текст “Опет опасност од поплава у Новом  селу”, 10. марта 2015. године, “Градски портал 018” прекршио је тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) Кодекса новинара Србије, о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Предраг Благојевић, главни и одговорни уредник “Јужних вести” поднео је жалбу Савету за штампу  јер је „Градски портал“ уз поменути текст објавио фотографију на коју ауторска права имају „Јужне вести“, а да нити је тражио дозволу за то, нити је навео да је фотографија преузета.

Редакција “Градског портал 018” није одговорила на жалбу.

Комисија је закључила да је фотографија објављена на “Градском портал 018” делимично обрађена, али је очигледно реч о истој фотографији, коју су претходно објавиле “Јужне вести”. Фотографија на “Градском порталу 018” није потписана.

Редакција “Градског портала 018” већ је опомињана због сличних прекршаја, а Комисија за жалбе још једном указује да су сви медији обавезни да поштују ауторска права својих колега и да имају обавезу да наведу извор из којег су преузели информацију или илустрацију.

Због свега наведеног, Комисија је одлучила да је "Градски портал 018” прекршио Кодекс новинара Србије и изрекла јавну опомену.

 

Ниш, 25.3.2015.                                                                                Председавајући

                                                                                                          Иван Цвејић