Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Предраг Благојевић против портала „Јужна Србија“

Жалба решена: прекршај кодекса
Предраг Благојевић
Јужна Србија
Интернет
27.02.2015.

Текст „Посланик СНС из Ниша крао струју: дуг 1.009.554 динара“ портал „Јужна Србија“ је илустровао фотографијом Братимира Васиљевића, на коју не полажу ауторска права.

Поменута фотографија је власништво “Јужних вести“, а један од доказа за то је и њена употреба у нашем тексту „Медијска хајка против СНС“ од 9. августа 2012. године (у прилогу).

С обзиром на то да „Јужна Србија“ није навела чак ни извор фотографије, а да смо их небројено пута упозоравали на недозвољену употребу материјала „Јужних вести“, принуђен сам да затражим реакцију Савета за штампу.

Сматрам да је овим прекршен Кодекс новинара Србије у делу који дефинише ауторска права.

С поштовањем,

Предраг Благојевић, главни и одговорни уредник

http://www.juznevesti.com/Politika/Medijska-hajka-protiv-SNS-Nis.sr.html

http://www.juznevesti.com/Istrazujemo/Vasiljevic-dugovao-milion-za-struju.sr.html

http://www.juznevesti.com/Istrazujemo/Nastavak-porodicnog-zaposljavanja-u-SNS.sr.html

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Verica-Radenkovic-dobila-saglasnost-za-novu-funkciju.sr.html

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Зоран Ивошевић. Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Владо Мареш, Златко Чобовић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.3.2015. године,већином гласова изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Објављивањем фотографије уз текст “Посланик СНС из Ниша крао струју: дуг 1.009.554 динара“ Опет опасност од поплава у Новом  селу”, 27. фебруара 2015. године, портал “Јужна Србија” прекршио је тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) Кодекса новинара Србије, о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Предраг Благојевић, главни и одговорни уредник “Јужних вести” поднео је жалбу Савету за штампу јер је, како је навео, портал “Јужна Србија” поменути текст илустровао фотографијом на коју ауторска права полажу “Јужне вести”, које су је више пута објављивале.

Редакција “Јужне Србије” није одговорила на жалбу.

Комисија је закључила да је објављена фотографија потпуна иста као фотографија коју су већ неколико пута раније објавиле “Јужне вести” , а да нити је тражена сагласност за њено преузимање, нити је наведено да је преузета.

Комисија за жалбе је и у свим претходним сличним случајевима доносила одлуке да се таквим поступцима крше одредбе Кодекса новинара Србије, па и овога пута, још једном, подсећа све редакције да морају да поштују ауторска права својих колега и да имају обавезу да наведу извор текста или фотографије које су пренели.

 

 

Ниш, 25.3.2015.                                                                Председавајући

                                                                                          Иван Цвејић