Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Жељко Маторчевић против портала Гроцка Инфо

Жалба решена: прекршај кодекса
Жељко Маторчевић
Гроцка Инфо
Интернет
06.03.2015.

Поштовани,

Портал Гроцка Инфо је објавио текст под насловом "Savet za štampu: Ponovo izrečena javna opomena uredniku portala Naša Grocka" и самим тим прекршио Кодекс новинара Србије у тачкама 2 и 5 , одељку I (Истиност извештавања), као и тачку 2 одељка II (Независност од притисака), затим у тачки 1 одељка V (Новинарска пажња)као и у тачки 2 одељка VI (Однос према извору информисања).

Образложење:

Гроцка Инфо портал је самим насловом прекршио основни Кодекс Новинара Србије -"Истинитост извештавања" на више начина. Наиме, у наслову чланка се наводи да је поново изречена јавна опомена уреднику портала Наша Гроцка а наводно је, по наслову, то је изрекао Савет за штампу.

Даље се у тексту наводи следеће: "На седници Савета за штампу одржаној 26.02.2015. године Комисија за жалбе овог савета већином гласова изрекла је јавну опомену уреднику портала Наша Гроцка Инфо ,,новинару” Жељку Маторчевићу, који је у међувремену угасио исти, због повлачења оснивача Светлане Урошевић. Чланови комисије на основу образложења жалбе коју је поднела Јасмина Мандић, заменица председника општине Гроцка, утврдили су да је текстом ,,Да ли је могуће: Заменица председника општине Гроцка купила стан?”, главни уредник портала Наша Гроцка Инфо прекршио више одељака Кодекса новинара Србије." , где потврђују део наслова да је Жељку Маторчевићу Савет за штампу изрекао опомену.

По наслову на Гроцка Инфо, дате су апсолутно нетачне информације да је уреднику Наше Гроцке, односно мени, поново изречена јавна опомена. Као прво, што се види по одлуци комисије Савета за штампу, опомена је донета порталу Наша Гроцка Инфо а не уреднику и као друго нит је Жељко Маторчевић нит портал „Наша Гроцка Инфо“ више пута опоменут , осим овог последњег наведеног.

Због свега наведеног сматрам да су прекршене одредбе Кодекса новинара Србије, које су наведене на почетку жалбе. Као што сам наводио и у одговору на дату тужбу од стране Јасмине Мандић, све ово је наставак притисака на новинаре од стране локалне власти, јер Гроцка Инфо је портал иза које се крије управо уредништво локалне власти, који већ дуже време ради без обавезног импресума. Уместо навођења истинитих информација, намерно се моје име и презиме провлачи кроз негативан контекст лажним извештавањем. Подсетићу да ово није први пут да је овај портал прекршио Кодекс новинара Србије у лажним информацијама уперених против мене. Савет за штампу је већ опоменуо овајпортал, 29.05.2014 године, због писања оваквих лажних информација.

Жељко Маторчевић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.3. 2015. године, већином гласова изриче 

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом „Савет за штампу: Поново изречена јавна опомена уреднику портал ‘Наша Гроцка’”, портал “Гроцка инфо”

1.прекршио је тачку 1. Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије,  о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије,

2. прекршио је и тачку 1. Одељка V (Новинарска пажња), по којој је новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жељко Маторчевић поднео је жалбу Савету за штампу, јер је, како је навео, портал “Гроцка инфо” већ самим насловом објављеног текста прекршио Кодекс новинара Србије. Тај портал је, објављујући одлуку Комисије за жалбе Савета за штампу, донету на седници крајем фебруара 2015. године, нетачно навео да је Савет “поново” изрекао јавну опомену уреднику портала “Наша Гроцка инфо” Жељку Маторчевићу.

Портал “Гроцка инфо” није одговорио на жалбу.

Увидом у документацију Савета за штампу, закључено је да је порталу “Наша Гроцка инфо” Комисија за жалбе на претходној седници први пут изрекла јавну опомену, те да је нетачно наведено да је опомена поново изречена. Такође, Савет за штампу, односно Комисија за жалбе, одлучује о томе да ли је Кодекс прекршио медиј, а не новинар или уредник неког медија, па је нетачно и то да је опомена овога пута изречена Жељку Маторчевићу. Већина чланова Комисије оценила је да су ове грешке у тексту намерно направљене и да је одлука Комисије за жалбе злоупотребљена за наставак “обрачуна” два конкурентска портала, који већ дуго траје.

Један члан Комисије сматрао је да је Маторчевић најпре требало да затражи од редакције објављивање демантија, а не да се одмах обрати Савету за штампу, због чега је Комисија за жалбе са осам гласова “за” и једним “против” одлучила да је портал “Гроцка инфо” прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и изрекла јавну опомену.

 

Ниш, 25.3.2015.                                                                                          Председавајући

                                                                                                                    Иван Цвејић