Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Данијел Јовановић против дневног листа "Прес"

Жалба решена: прекршај кодекса
Данијел Јовановић
Прес
Штампано издање
07.09.2012.

Поштовање,

Моје име је Данијел Јовановић и аутор сам фотографије која је објављена на сајту уграду.инфо 08.08.2012., а која је касније објављена у штампи новина Преса 7.09.2012. Број издања:2.398 без мог овлашћења, а такође сам разговарао и са уредником сајта који ми је рекао да дописници Преса из Ваљева Слађани Стевановић није доставио никакву фотографију.

У прилогу Вам достављам своју оригиналну фотографију и слику која је објављења у Пресу. Госпођа из Преса је очигледно приписала себи ауторство фотографије, јер није навела извор нити мене као аутора.

Сматрам да је прекршен Кодекс новинара Србије и то који се односи на питање ауторства:

VIII ПОШТОВАЊЕ АУТОРСТВА

1. Медији и новинари поштују и примењују важеће законодавство о

заштити ауторских права. Када се добије допуштење за репродукцију из

другог извора, то се чини уз уважавање аутора и уз навођење извора.

. Фотографије морају да буду потписане именом и презименом аутора

или власника фотографије.

. Кршење ауторских права неовлашћеним репринтом, копирањем фотографија

из штампаних медија, "скидањем" (доwнлоад) фотографија са Интернета,

сматра се тешком повредом овог Кодекса.

Фотографије се не могу уступати другим лицима, организацијама, институцијама и медијима без сагласности аутора.

Захтевам да се мере предузму, јер сматрам да није само прекршен кодекс вец и закон о ауторским и сродним правима.

Данијел Јовановић

Одговор Слађане Стевановић, дописнице листа Прес из Колубарског округа на жалбу Данијела Јовановића

У вези жалбе коју је Данијел Јовановић из Ваљева поднео Савету за штампу због слике објављене у оквиру текса „Ромео и Јулија“, објављеног 7. септембра, чији сам аутор, одбацујем наводе из његове жалбе. Наиме, спорне фотографије сам добила од власника и уредника сајта уграду.инфо Душана Перића, на чијем сајту је раније објављен чланак о „енглеско-ромској романси“. С обзиром на то да су текст и фотографије урађене за потребе новинарске радионице на интернет сајту www.ugradu.info, (link http://ugradu.info/index.php/mladi-valjevo/9810-englesko-romska-ljubavna-kombinacija), сматрала сам да је спорна фотографија у власништву сајта уграду.инфо, те сам је, уз сагласност власника сајта www.ugradu.info и објавила. Није ми била намера да никога оштетим у овом случају, јер се ни у тексту, који је са фотографијама објављен на поменутом сајту, не наводи ко је аутор фотографија, тако да никако нисам могла да знам да је Данијел Јовановић аутор спорне фотографије.

Такође, тврдње Данијела Јовановића да сам преузела његову фотографију са сајта www.ugradu.info, без његове сагласности, простим downloadovanjem са сајта www.ugradu.info, је неоснована. Наиме, с обзиром да им је резолуција на сајту тек неколико килобајта, што се може извршити увидом на линк тог чланка http://ugradu.info/index.php/mladi-valjevo/9810-englesko-romska-ljubavna-kombinacija, такве фотографије технички биле апсолутно неупотребљиве за штампано издање новина.

У Ваљеву, 16. октобра 2012.

Слађана Стевановић, дописник листа Прес из Колубарског округа

На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Филип Шварм, Божо Прелевић, Петар Јеремић, Љиљана Смајловић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Зоран Ивошевић и Тамара Скрозза и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.10. 2012. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

да је објављивањем непотписане фотографије уз текст „Ромео и Јулија“ 7.9.2012. године дневни лист „Прес“ прекршио одредбе члана 1, одељка VIII Кодекса новинара Србије, које прописује обавезу поштовања аутоских права и обавезу навођења извора, уколико је добијено одобрење за репродукцију садрђаја из других извора.

Обавезује се  „Прес” да, на основу члана 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, објави ову одлуку комисије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Данијел Јовановић, аутор фотографије која је, уз текст „Енглеско – ромска љубавна комбинација“, 8.8.2012. године објављена на веб сајту „уграду.инфо“. Он је навео да је „Прес“, фотографију објавио без његовог потписа, као и да дозволу за то није добио ни од њега ни од власника сајта.

У одговору редакције, новинарка листа ”Прес” Слађана Стевановић навела је да је спорну фотографију добила од власника, односно уредника сајта и објавила је уз његову дозволу, као и да није ни знала ко је аутор фотографије, пошто она ни на сајту ”уграду.инфо” није била потписана.

Сам власник сајта Душан Петрић истакао је да сви локлани медији и дописиници из Ваљева могу слободно да користе све садржаје објављење на сајту. Он је објаснио да је дописници ”Преса” фотографија достављена индиректно, преко дописника ”Блица”, те да ни он ни новинарка ”Преса” нису знали да фотографију није направио званични фотограф сајта.

Чланови Комисије су се о овом случају практично већ изјаснили на претходој седници када је разматрана жалба ауторке текста „Енглеско – ромска љубавна комбинација“, и тада закључила да је „Прес“ имао обавезу да наведе извор фотографије, због чега поновно обраћање Комисији са истим захтевом сматра извесном злоупотребом права грађана на жалбу.

Такође, Комисија је оценила да, с обзиром да Данијел Јовановић није потписан ни на сајту на којем је фотографија први пут објављења, ”Прес” није могао ни знати да је он аутор фотографије, па самим тим ни тражити од њега дозволу за објављивање. Због тога, по оцени чланова Комисије за жалбе, Кодекс новинара Србије није прекршен у односу на подносиоца жалбе.

Међутим, имајући у виду одредбе члана 1, одељка о поштовању ауторства, а посебно смерницу у којој се изричито каже да ”фотографије морају да буду потписане именом и презименом аутора или власника фотографије”, Комисија сматра да је лист ”Прес” морао навести да је фотографија преузета од редакције ”уграду.инфо”.

Због свега наведеног, Комисија за жалбе је једногласно одлучила да је „Прес” тиме што није навео извор објављење фотографије прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и наложила листу да ову одлуку објави.

Београд, 25.10.2012.                                                         Председавајући Комисији

                                                                                                   Филип Шварм