Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Бојан Пајтић против дневног листа "Блиц"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Бојан Пајтић
Блиц
Штампано издање
10.02.2015.

Дневне новине „Блиц“ су у издању од 10. фебруара 2015 године објавиле текст на страни 4. под насловом „Пајтићева жеља: Јеремић за председника Србије“ који је пренет и на насловној страни са редакцијском опремом „Бојан Пајтић тражи кандидата за изборе: „Јеремић за председника“.

Ништа од наведеног није тачно што сам и навео у изјави за тај лист, а потврду информације свог извора нису добили ни од људи из Јеремићевог окружења. Ипак, „Блиц“ је објавио текст са неистинитом информацијом који се заснива искључиво на „неименованом извору из ДС“.

Дакле, као што сам рекао и новинаркки „Блица“ никаквог разговора са Јеремићем на ту тему није било.

С обзиром на то да је Блиц већ 19. септембра 2014. године објавио сличну информацију коју је ДС демантовао („Јеремић одбио понуду Пајтића да подржи ДС“) Демократска странка упутила је захтев дневним новинама „Блиц“ да објаве деманти у складу са одредбама Закона о информисању позивајући се на чланове 2., 3., 6. и 15. који говоре о обавези да јавно информисање буде истинито, а позивајући се и на члан 9. Истог Закона који обавезује новинара да, пре објављивања информације, провери њену истинитост.

У овом случају, новинарка дневних новина „Блиц“ ме јесте позвала проверила истинитост информације. Међутим чињеница да сам им рекао да та информација није истинита, као ни чињеница да сличну потврду нису добили од Вука Јеремића, већ напротив , није спречила дневне новине „Блиц“ да објаве неистинит текст. Тиме су прекршена правила из чланова 1. и 4. Кодекса новинара Србије којима је предвиђена обавеза истинитог обавештавања, односно да је новинар дужан да код два или више извора провери неку информацију. У овом случају, дакле, и поред провере код два извора која су негирала информацију, дневне новине „Блиц“ одлучиле су да објаве неистинит текст.

С обзиром на то да су дневне новине „Блиц“ 12. јануара 2015. године обавили потпуно нетачан текст под насловом „Откривамо кога ће Бојан Пајтић окупити у опозиционојВлади“ где су сви наводни актери демантовали наводе аутора, и у овом случају захтевали смо објављивање демантија у издању дневних новина „Блиц“ од 11. фебруара2015. године.

Уместо демантија, у дневим новинама „Блиц“ 11. фебруара на страни 4. објављен је текст у којем се пише о потенцијалима Јеремића као могућег кандидата за председника Србије, а у којем се понавља неистинита информација да сам наводно понудио Јеремићу да буде кандидат за председника дела опозиције на изборима 2017. године. Затим следи скоро неприметан навод да је „ДС демантовала да је Пајтић изнео такву понуду“ иако су били обавезни да објаве деманти који им је на време и у прописаној форми достављен, а у обиму у којем је био и текст. Такође и из опреме текста на унутрашнјим странама као и на насловној страни на којој је текст објављен је требало да се види да ДС такву информацију демантује.

Сматрам да дневне новине „Блиц“, у овом случају, нису поступиле у складу са професионалним стандардима струке и да су нанеле штету Демократској странци и мени као њеном лидеру, као и да су прекршиле правила из чланова 1. и 4. Кодекса новинара Србије.

Од Савета за штампу очекујем да у овом случају заштити право на истинито информисање на којој почива контролна улога новинарске професије у друштву. Демократска странка се залаже за слободу медија од свог оснивања као једну од суштинских вредности цивилизованог друштва.

Бојан Пајтић,

председник Демократске странке

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Предраг Аздејковић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 26.2. 2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Пајтићева жеља: Јеремић за председника“, обављеним у штампаном издању 10. фебруара 2015. године, дневни лист „Блиц“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Савету за штампу жалбу је поднео Бојан Пајтић, председник Демократске странке,  тврдећи да је „Блиц“ објавио неистиниту информацију да је Вуку Јеремићу понудио да буде кандидат опозиције на председничким изборима 2017. године. Пајтић је, између осталог, навео да никаквих разговора о томе није било, што је рекао и новинарима „Блица“. Исту информацију демантовали су и људи из Јеремићевог окружења, али је лист, свеједно, то објавио, позивајући се искључиво на неименовани извор. Председник ДС-а је истакао и да је лист, уместо да објави његов деманти на тај текст, наставио да пише о томе, објављујући у следећем тексту само у једној реченици да је ДС то демантовала. Због тога сматра да су прекршене одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања и обавезу објављивања одговора.

Адвокат листа „Блиц“ у одговору на жалбу наглашава да је у тексту јасно назначено да је објављења информација сазнање „Блица“, те да је ауторка текста верно пренела изјаву Бојана Пајтића, „и тиме објективно известила јавност о његовом ставу на инсинуације из редова његове странке“.  У одговору се наводи и да је оправдан интерес јавности да буде обавештена о преговорима које воде актери политичке сцене о председничким изборима и потенцијалним кандидатима на тим изборима. Новинарка је информацију добила од добро познатих извора из ДС, које има право да не открије, и, у складу са дужном новинарском пажњом, проверила је пре објављивања.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је редакција „Блица“ поступила у складу са Кодексом новинара Србије. Информацију коју су добили проверили су и код Бојана Пајтића, који је то оценио као „апсолутну глупост“, као и код људи блиских Вуку Јеремићу, који такође нису потврдили да је разговора било. Све ово је наведено у тексту, (сам Пајтић не каже да није добро цитиран), а читаоцу је остављено да процени коме ће веровати. То што је редакција закључила да ипак треба да објави информацију за коју нису добили званичну потврду од актера, ствар је уређивачке одлуке, а сама чињеница да је нешто објављено упркос томе што је главни актер то демантовао не може представљати кршење Кодекса новинара. Такође, Комисија сматра да „Блиц“ није прекршио Кодекс ни тиме што није објавио Пајтићев деманти, будући да је он информацију већ демантовао у самом тексту и да накнадно упућен деманти не садржи никакве нове детаље.

Због свега наведеног, Комисија је једногласно одлучила да “Блиц” спорним текстом није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 26.2.2015.                                                        Председавајући

                                                                                         Иван Цвејић