Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Јасмина Мандић против портала "Наша Гроцка Инфо"

Жалба решена: прекршај кодекса
Јасмина Мандић
Наша Гроцка Инфо
Интернет
05.02.2015.

Поштовани,

овим путем подносим жалбу на текст објављен на сајту „Наша Гроцка Инфо“, дана 5.2.2015. године. Оснивач овог сајта је Светлана Урошевић, а главни и одговорни уредник Жељко Маторчевић, који се представљају као чланови НУНС-а, а с обзиром да редовно на свом сајту објављују прегршт лажних и неистинитих информација, надам се да ће се поводом овог текста огласити и НУНС и утврдити да је дошло до повреде Кодекса новинара Србије.

Сам текст почиње насловом „Да ли је могуће: Заменица председника општине Гроцка купила стан“ и поднасловом „После две године до стана“.

У овом тексту аутор се позива на наводне незваничне изворе информација, а такође се у оквиру текста налазе и извештаји Агенције за борбу против корупције,о приходима и имовини.

Сам текст обилује гомилом неистинитих информација и да је врло тендециозно написан у намери да ме дискредитује као личност и да прикаже да сам за само две године купила стан, што је ноторна лаж. Постоје извештаји Агенције за борбу против корупције, да ја у свом власништву не поседујем ништа, ни у тренутку када је извештај предат, а ни сада, сем плате и да живим са оцем у бакином стану у Бегаљици.

Такође после обајављивања ове лажне информације, сутрадан 6.02.2015. уследило је исмејавање, када је на горе наведеном сајту објављен текст „Потресла се малена фризерка“,(http://nasagrocka.info/index.php/rubrike/grocka-na-penu-od-dunava/6590-potresla-se-malena-frizerka)што целој причи интезивније даје примитиван и ружан тон.

Ово није први пут да се са овог сајта пласирају лажне информације, не само о мени већ и о другим функционерима Градске општине Гроцка.

Ја ћу против оснивача и уредника сајта поднети тужбу, а Вама се обраћам са молбом да усвојите моју жалбу , те да ми се упути јавно извињење и да станете на пут оваквом начину лажног информисања и наношења штете мени као личности.

Због свега горе наведеног, сматрам да је објављивањем овог чланка повређен Кодекс новинара Србије, и то:

Део I : Истинитост изражавања

Део IV: Одговорност новинара

Део V: Новинарска пажња, тачка 2.,

Део VI:Однос према извору информација, тачка 3.

С поштовањем,

Јасмина Мандић

У тужби Јасмине Мандић, заменице председника општине Гроцка, од 9. 2. 2015 г, се наводи да у тексту „Да ли је могуће: Заменица председника општине Гроцка купила стан?“ су прекршени одређене тачке Кодекса новинара Србије. Што се спорног текста тиче, апсолутно наводим да су испоштовани сви Кодекси као и Закони Републике Србије што се тиче информисања.

Образложење:

Јасмина Мандић, образлажајући тужбу, наводи следеће:

„Поштовани,

овим путем подносим жалбу на текст објављен на сајту „Наша Гроцка Инфо“ , дана 5. 2. 2015. године. Оснивач овог сајта је Светлана Урошевић, а главни и одговорни уредник Жељко Маторчевић, који се представљају као чланови НУНС-а , а с обзиром да редовно на свом сајту објављују прегршт лажних и неистинитих информација, надам се да ће се поводом овог текста огласити и НУНС и утврдити да је дошло до повреде Кодекса новинара Србије.“

У самом уводном делу жалбе, се може одмах препознати колико се жалилац користи средствима притиска, како на оснивача тако и на новинара уопште. Наиме, оснивач Јавног гласила „Наша Гроцка Инфо“ није Светлана Урошевић, већ „Хуманитарна организација Чаролија, Пепељуга 21 века и пријатељи“, те се овом њеном изјавом аутоматски покушава ставити у негативан контекст име Светлане Урошевић, упоређујући се да заједно са мном, како наводи жалилац „објављујемо прегршт лажних и неистинитих информација“. Јасмина Мандић притом не наводи који су то доказане прегршти лажних и неистинитих информација. С друге стране, на мене као главног и одговорног уредника се од стране локалних власти у Гроцкој упућују констатни притисци како бих престао са новинарским радом. Поред одређених притисака, до сада имам и две отворене претње о којима се огласио и НУНС, УНС као и многи други медији. Поред отворених претњи, такође је Јавном гласилу „Наша Гроцка Инфо“ односно новинарима овог гласила забрањено да присуствују свим Јавним скуповима у организацији локалне власти, о чему су се такође огласила новинарска удружења.

Докази:

http://mediafreedom.ushahidi.com/reports/view/562?l=ka_GE

Journalists of “Naša Grocka info” portal have been prevented from attending the sessions of the Municipality Assembly of Grocka since October 2013. The last time they weren’t allowed attendance was on June 6th. According to editor-in-chief of the portal Željko Matorčević, Municipality President Stefan Dilberović said during a session of the Assembly that “as long as he is performing that duty, the journalists of this site will not be allowed to attend the sessions or any event taking place on the Municipality premises”. Dilberović then said that the journalists of this portal could not attend the sessions of the Municipality Assembly because they hadn’t applied for press passes on time.(http://communityboostr.org/news/internet-freedom-serbia-analysis)

ŠEF SEKTORA PRETIO NOVINARIMA

NOVINARI internet portala "Naša Grocka info", doživeli su neprijatnost dok su u utorak snimali prilog o protestu.

- Milan Marković, šef sektora Kaluđerica, koleginici i meni je pretio da će nam oduzeti kamere i polomiti ih ako ne prekinemo sa snimanjem - kaže novinar Željko Matorčević. - Blokirali su nam auto i tražili snimak. Međutim, policija koja je stigla na moj poziv nas je oslobodila. (http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:461305-Grocka-Strajk-zbog-para-ili-politike)

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/516062/AUDIO-SNIMAK-Novinaru-Nase-Grocke-zabranjen-dolazak-na-sednice-zbog-krivicne-prijave-protiv-celnika

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=06&dd=13&nav_category=12&nav_id=860517

Затим, у навођењу своје жалбе Јасмина Мандић наводи и следеће:

Сам текст почиње насловом „Да ли је могуће : Заменица председника општине Гроцка купила стан“ и поднасловом „После две године до стана“

У овом тексту аутор се позива на наводне незваничне изворе информација, а такође се у оквиру текста налазе и извештаји Агенције за борбу против корупције,о приходима и имовини.

Сам текст обилује гомилом неистинитих информација и да је врло тендециозно написан у намери да ме дискредитује као личност и да прикаже да сам за само две године купила стан , што је ноторна лаж.Постоје извештаји Агенције за борбу против корупције, да ја у свом власништву не поседујем ништа ,ни у тренутку када је извештај предат , а ни сада , сем плате и да живим са оцем у бакином стану у Бегаљици.

Такође после обајављивања ове лажне информације, сутрадан 6.02.2015. уследило је исмејавање , када је на горе наведеном сајту објављен текст „Потресла се малена фризерка“, (http://nasagrocka.info/index.php/rubrike/grocka-na-penu-od-dunava/6590-potresla-se-malena-frizerka) што целој причи интезивније даје примитиван и ружан тон.

Ово није први пут да се са овог сајта пласирају лажне информације , не само о мени већ и о другим функционерима Градске општине Гроцка.

У навођењу наслова, жалилац је изоставио знак интерпукције „?“. Чак и тако изостављен наслов почиње управо са упитном речцом „Да ли“, што аутоматски наслов претвара у питање, а не у тврдњу. Такође, Јасмина Мандић је у својој жалби јако контрадикторна јер наводи да:

„Сам текст обилује гомилом неистинитих информација и да је врло тендециозно написан у намери да ме дискредитује као личност и да прикаже да сам за само две године купила стан , што је ноторна лаж.Постоје извештаји Агенције за борбу против корупције, да ја у свом власништву не поседујем ништа ,ни у тренутку када је извештај предат , а ни сада , сем плате и да живим са оцем у бакином стану у Бегаљици.“

Као прво Јасмина Мандић није „личност, већ „Јавна личност“, што је ставља у одређени полаожај који је утврђен и Законом о информисању. Друго, поново се не не наводе чињенице шта је то неистинито и лажно у тексту, сем њене тврдње да је готово све лажно, иако се ни у једом тренутку у тексту не тврди да је званично она купила стан, чак се и налазе извештаји Агенције за борбу против корупције у тексту. Исто тако се у тексту наводи да званичних података о куповини стана нема.

Јасмина Мандић наводи и тачке Кодекса новинара Србије које су, наводно, прекршене:

Део I : Истинитост изражавања

Део IV: Одговорност новинара

Део V: Новинарска пажња , тачка 2.,

Део VI:Однос према извору информација, тачка 3.

Све ове тачке, односно чланове које је Јасмина Мандић навела да су прекршени апслолутно су заправо испоштоване. Да не образлажем Члан по Члан и тачку по тачку, шаљем вам све конкретне доказе како је истраживано поводом спорног текста на којег се жалила Јасмина Мандић (мада то и у самом тексту пише)

-Текст је написан тако што је из више независних извора добијена информација да Јасмина Мандић жели да купи стан негде у Гроцкој. После двадесетак дана, од истих извора смо добили информацију да је она и то учинила. Након десет дана провера код још више извора ( а међу њима је било и чланова странке Јасмине Мандић) добили смо потврду о куповини стана. Међутим, ни тада нисмо писали о томе већ смо чекали неке конкретније доказе. Ступамо у контакт са једним од извођача радова, за којег смо чули да је он вршио „преправке“ у том стану. Од њега узимамо изјаву где наводи да је радио стан у Улици која је наведена у тексту и да је за те радове платила Јасмина Мандић, као и да је то њен стан. Након свих сазнања, лично је позвана Јасмина Мандић како би уопште нешто изјавила поводом тих тврдњи и доказа, међутим она није хтела да разговара. (Доказ снимак позива у прилогу)

Што се тиче текста „Потресла се малена фризерка“, тај текст је врста сатире и налази се у сатиричној рубрици „Гроцка на пену од Дунава“ у којој јасно пише:

Из народа, Италијан Пицториус Данубио, износи своје виђење нашег поднебља кроз занимљиве приче. Приче се састоје из епизода. Напомена: Овим чланцима се ником не жели нанети зло, нити било ко омаложавати. Ово је искључиво виђење неких догађаја, кроз сатиричан поглед оног, којем су преци одавде са бабине линије. Али баба је била баба- тетка, која није имала порода, тако да он и не зна чији је !

Такође у поменутој сатиричној рубрици нигде није споменуто њено име, као ни функција да би било шта указивало на њу, а то што се она препознала у тој тематици, ја не могу ништа са тим.

Све управо је ово и изнето у тексту где се нигде не наводи тврдња да је Јасмина Мандић купила стан, већ отворена сумња. Јасмина Мандић је могла и да позове или да пошаље било какав демант редакцији „Наше Гроцке“ али то она није учинила, а такође није хтела ни да разговара на мој позив, те све ово што сада ради управо сматрам још једним нападом и пристиском на новинаре. Због најновијих дешавања и настављања напада на, првенствено председницу Хуманитарне организације која је правни оснивач, као и остале новинаре“ Наше Гроцке“, 9 фебрара 2015 године, Оснивач је поднео захтев за гашење Јавног гласила. Нажалост, оваква врста притиска на новинаре је све присутнија, а заштите готово да нема осим саопштења новинарских и других саопштења. Због свега тога, гашење Јавних гласила ће бити све више, јер механизми заштите новинара уопште не функционишу. И сам сам доказ, што је и доказано у више наврата, да сам дискриминисан, да сам имао вербалне нападе и претње, отказе по уговору о раду, али осим саопштења, полиција и друге службе нису уопште реаговале иако сам лично подносио пријаве.

Жељко Маторчевић

Гл. и одговорни уредник Наше Гроцке- Јавног гласила у гашењу

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 26.2. 2015. године, већином гласова изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Да ли је могуће: Заменица председника општине Гроцка купила стан?”, објављеним 5. фебруара 2015. године, портал “Наша Гроцка инфо”

1.прекршио је тачку 2 Одељка I ( Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије,  о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања,

2. прекршио је и тачку 1 Одељка V (Новинарска пажња), по којој је новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Савету за штампу жалбу је поднела Јасмина Мандић, заменица председника општине Гроцка, верујући да је портал „Наша Гроцка инфо“, објављивањем спорног текста, прекршио више одељака Кодекса новинара Србије. Она је истакла да је информација да је купила стан објављена само на основу “наводних незваничних извора”, иако су у оквиру текста објављени и подаци Агенције за борбу против корупције о имовини и приходима, из којих се види да нема стан у власништву. Текст је, како је навела, написан са циљем да се покаже како је после само две година на месту заменика председника општине купила стан и тако је дискредитује, а сутрадан је објављен и текст “Потресла се мала фризерка” у којем је редакција исмева.

Главни уредник портала Жељко Маторчевић у одговору на жалбу, између осталог, наводи да је реч о још једном у низу притисака на рад овог медија, чијим новинарима се стално прети и онемогућава им се да раде. Због тога је оснивач поднео и захтев за за гашење  овог медија. Он је нагласио да се у тексту не тврди да је Јасмина Мандић купила стан, већ се поставља питање да ли је и каже да званичних података о томе нема. Маторчевић је прецизирао да је од људи који реновирају стан добио информацију да је Мандићева платила те радове, као и да су претходно сазнали да она планира да купи стан, а затим и да се то десило. Позвали су је да провере информацију, али је она одбила да са њима разговара. Кад је реч другом тексту, он је сатиричан и објављен у сатиричној рубрици, а да њено име није нигде поменуто.

Према мишљењу већине чланова Комисије, редакција портала “Наша Гроцка инфо” морала је да понуди бар неки доказ да је Јасмина Мандић купила стан. Иако је у наслову постављено питање да ли је стан купљен, већ у првој реченици текста се то тврди, а једино чиме је тврдња поткрепљена је изјава човека који је обављао неке радове у стану да је Јасмина Мандић то платила. Све остало што је у тексту објављено супротно је тврдњи да је она заиста купила стан, а новинари се нису потрудили да макар у Катастру непокретности виде ко је уписан као власник стана. Наравно да је могуће и да није укњижен прави власник, али из текста се не види ни да је то уопште проверавано.

Део чланова Комисије сматрао је да је реч о јавној личности чије је право на приватност сужено, као и да јој је дата прилика да објасни да ли је и, евентуално, којим средствима, купила стан, али је она то одбила, те да, стога, Кодекс није прекршен.

Због свега наведеног, чланови Комисије су, са седам гласова “за” и “три” против, одлучили да је портал “Наша Гроцка инфо”  прекршио Кодекс новинара Србије и изрекли јавну опомену.


Београд, 26.2.2015.                                                                 Председавајући

                                                                                                  Иван Цвејић