Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Предраг Благојевић против Градског Портала 018

Жалба решена: прекршај кодекса
Предраг Благојевић
Градски Портал 018
Интернет
19.12.2014.

Поштовани,

Текст објављен на Градском Порталу 018 19. децембра 2014. године под насловом „Марина Адамовић борац за живот младих“ је, уз незнатне измене, у потпуности преписан из текста „Болесна и на хладноћи прикупља новац за друге“, који су „Јужне вести“ објавиле 18. децембра 2014. године - http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Bolesna-i-na-hladnoci-prikuplja-novac-za-druge.sr.html .

Притом, нигде није наведено да је текст преузет.

Сматрам да је тиме грубо прекршен Кодекс новинара Србије у делу којим се дефинишу ауторска права.

Предраг Благојевић,

главни и одговорни уредник „Јужних вести“

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Зоран Ивошевић. Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Божо Прелевић, Владо Мареш, Златко Чобовић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 26.2.2015. године, једногласно изриче                               

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом „Марина Адамовић борац за живот младих“ и фотографијом у оквиру текста, објављеним 19 децембра 2014 године, „Градски портал 018“

1.прекршио је тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) Кодекса новинара Србије, о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Предраг Благојевић, главни и одговорни уредник портала “Јужне вести” навео је у жалби Савету за штампу да је “Градски портал 018“ , уз незнатне измене, у целости преписао текст “Болесна и на хладноћи прикупља новац за друге“, објављен на “Јужним вестима” 18.децембра 2014. „Градски портал 018“ није тражио сагласност за објављивање текста, нити је игде навео да је текст преузет.

Редакција “Градског портала 018“ ” није одговорила на жалбу.

Комисија је закључила да је очигледно реч о тексту који је преписан, а да није наведен извор информације. Такође, фотографија објављена уз текст, испод које нема никаквог потписа, поптуно је иста као и фотографија на порталу „Јужне вести“. Комисија за жалбе је и у свим претходним сличним случајевима доносила одлуке да се таквим поступцима крше одредбе Кодекса новинара Србије, па и овога пута, још једном, подсећа све редакције да морају да поштују ауторска права својих колега и да имају обавезу да наведу извор текста који су пренели.

Због свега наведеног, Комисија је једногласно одлучила да је "Градски портал 018“ прекршио Кодекс новинара.

 

Београд, 26.2.2015.                                                                           Председавајући

                                                                                                            Иван Цвејић