Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Предраг Благојевић против листа "Народне новине"

Жалба решена: прекршај кодекса
Предраг Благојевић
Народне новине
Штампано издање
16.01.2015.

Поштовани,

Сматрам да је објављивањем фотографије преузете из Јужних вести (текст „Дупло више кандидата него места за пливаче“ 14. јан. 2014 - http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Duplo-vise-kandidata-nego-mesta-za-plivace.sr.html) без сагласности носиоца ауторских права и њеним објављивањем у тексту „Пливају ученици, али и професори“ (16. јан. 2014) чак и без навођења извора, грубо прекршен Кодекс новинара Србије.

Морам да нагласим да се ово дешавава и поред безброј усмених и писаних дописа које сам у име Јужних вести последњих неколико година послао Народним новинама. О томе сведоче и одлуке органа новинарских удружења (нпр. Суд части УНС, 16. јун 2011. године - јавна опомена, као и одлука Савета за штампу, 24. октобар 2013. године).

С обзиром на то да је спорна фотографија чак и додатно обрађена (скраћена), изражавам сумњу да је постојала и намера да се кршење ауторских права прикрије.

Предраг Благојевић,

главни и одговорни уредник „Јужних вести“

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Зоран Ивошевић. Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Божо Прелевић, Владо Мареш, Златко Чобовић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 26.2.2015. године, једногласно изриче                          

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Објављивањем фотографије уз текст „Пливају ученици, али и професори“, објављеним 16 јануара 2015 године, лист „Народне новине“

1.прекршио је тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) Кодекса новинара Србије, о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Предраг Благојевић, главни и одговорни уредник портала “Јужне вести” навео је у жалби Савету за штампу да су “Народне новине”, без сагласности аутора и одобрења редакције, објавиле фотографију објављену 14.јануара 2015. године на „Јужним вестима“ уз текст „Дупло више кандидата него места за пливаче“. Благојевић је навео и да „с обзиром да је спорна фотографија додатно обрађена, односно скраћена“ верује да је постојала намера да се прекрше одредбе о ауторским правима. Он је додао да је редакција „Народних новина“ овакве прекршаје правила и раније, да им је због тога упутио више дописа, каои да им је и Суд части Удружења новинара Србије једном пирликом изрекао јавну опомену због сличне ствари.

Редакција “Народних новина” није одговорила на жалбу.

Комисија је закључила да су „Народне новине“ преузеле и мало обрадиле фотографију објављену на „Јужним весима“, а да фотографија није потписана, односно није наведен извор. Комисија за жалбе је и у свим претходним сличним случајевима доносила одлуке да се таквим поступцима крше одредбе Кодекса новинара Србије, па и овога пута, још једном, подсећа све редакције да морају да поштују ауторска права својих колега и да имају обавезу да наведу извор текста који су пренели. Ово се посебно односи на редакцију „Народних новина“, која је већ опомињана због сличних повреда Кодекса.

Због свега наведеног, Комисија је једногласно одлучила да су "Народне новине“ прекршиле Кодекс новинара Србије.

 

Београд, 26.2.2015.                                                                Председавајући

                                                                                                Иван Цвејић