Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Вукашин Обрадовић против дневног листа "Информер"

Жалба решена: прекршај кодекса
Вукашин Обрадовић
Информер
Штампано издање
05.01.2015.

Објављивањем текста чији је наслов "Има разумевања за ‘убиство Вучића’?", а наднаслов "Срамотно понашање председника НУНС", дневни лист "Информер" прекршио је више одредби Кодекса новинара Србије.

Овај текст, као и насловна страна на којој се текст најављује, а где се наводи да "Председнк НУНС нема ништа против убиства Вучића", производ су неистинитог извештавања којим ми је нанета професионална и лична штета, доведен у питање мој интегритет и угрожена лична безбедност.

Молим чланове и чланице Комисије за жалбе Савета за штампу да уваже ове аргументе и да на тај начин уредништво "Информера" упозоре на обавезу поштовања Кодекса новинара Србије, као и на утицај који непоштовање овог документа може да има како на обавештеност читалачке публике, тако и на сваког појединца о којем медији извештавају.

ИСТИНИТОСТ ИЗВЕШТАВАЊА

У првом члану Кодекса новинара Србије, који се односи на истинитост извештавања, наводи се - између осталог - следеће:

- Право је медија да имају различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања (тачка 2) и

- Са новинарством неспојиви су објављивање неоснованих оптужби, клевета, гласина, као и измишљених писама или писама чији аутор није познат или његов идентитет није проверљив (тачка 5)

У тексту на који се ова жалба односи, дневни лист "Информер" на најгрубљи је начин прекршио обе наведене тачке, али и правило које би у новинарству требало да се подразумева: да новинари пишу само и искључиво истину.

Тема којом се "Информер" бавио били су моји "твитови" поводом раније објављеног текста Милована Бркића у "Таблоиду" о којем се у том тренутку много говорило, и то као о отвореном позиву на убиство Александра Вучића. Напомињем да ни у својим твитовима, ни на другим друштвеним мрежама, ни једном речју нисам оправдавао тезе из Бркићевог текста. Напротив. Дао сам више изјава у којима сам истакао да тај текст превазилази границе професионалне етике, али и законског оквира, и да о његовој садржини треба да се изјасне - пре свега - тужилаштво и Министарство културе и информисања (прилози 4 и 5 - текстови из дневних листова "Политика" и "Вечерње новости", у којима су моје изјаве наведене).

Упркос томе, 4. јануара 2015. из листа "Информер" добио сам СМС следеће садржине: "Замолила бих Вас за коментар Ваших јучерашњих твитова о Бркићу и Таблоиду - да ли је тачно да Ви, на неки чудан начин, имате разумевања за то што он ради?" (прилог - СМС 1).

Након молбе да буде прецизнија (прилог - СМС 2), новинарка ме је конкретно питала "Да ли би Ваши твитови могли да се тумаче тако да Ви "имате разумевања" за Бркића или не? (прилог - СМС 3). Уследила је преписка коју Вам у прилозима шаљем хронолошки (прилози - СМС 4, СМС 5, СМС 6, СМС 7) и у којој сам - између осталог - објаснио да немам намеру да се правдам и објашњавам да ли подржавам некога ко позива на убиство премијера".

Сутрадан, 5. јануара 2015. године, "Информер" објављује да сам подржавао позив на убиство премијера.

Осим делова горе поменуте преписке који ни на који начин не доказују тезу изнету у наслову и на насловној страни, ту се још наводе и делови мојих твитова који такође не поткрепљују такву тврдњу.

Пошто ни у једном свом наступу - било у медијима, било на друштвеним мрежама, било у СМС комуникацији са "Информером"; ни директно, ни индиректно; ни експлицитно, ни "између редова",...нисам подржао писање "Таблоида", а још мање позив на убиство премијера, очигледно је да је "Информер" објавио чисту неистину и тиме прекршио Кодекс новинара Србије.

НЕЗАВИСНОСТ ОД ПРИТИСАКА

У Упутствима и смерницама које се односе на други члан Кодекса (Независност од притисака), у првој тачки, наводи се:

- Наслов текста/прилога не сме да буде у супротности са суштином текста/прилога.

- Наслов текста/прилога подлеже истим етичким принципима као и сам текст/прилог.

Објављивањем наслова, наднаслова и насловне стране који не одговарају суштинској садржини текста - јер су наслови заправо једино што упућује на "закључак" да сам подржао убиство Александра Вучића, "Информер" је прекршио и ове одредбе Кодекса.

********

Иако се тим аспектом медијске етике Кодекс експлицитно не бави, напомињем да је "Информер" оваквим извештавањем, осим мог професионалног интегритета - грађеног вишедеценијским поштеним новинарским радом, угрозио и моју личну и безбедност моје породице.

Наиме, није нимало наивно уколико вас један од најтиражнијих дневника директно оптужи за подршку атентату на премијера, објављујући притом и вашу фотографију на насловној страни.

Молим вас још једном да све ово имате у виду приликом доношења одлуке, јер овакав начин извештавања може да има дугорочне и несагледиве последице - не само у контексту јавног интереса, који би требало да буде главни задатак сваког медија, већ и као отворена претња сваком ко се (из овог или оног разлога) не допада уредништву, новинарима, газдама или политичким налогодавцима "Информера".

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Љиљана Смајловић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 28.1. 2015. године, једногласно изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом „Има разумевања за убуство Вучића?“, објављеним 5.јануара 2015. године, дневни лист „Информер“

1.прекршио је тачке 2 и 5. Одељка I ( Истинитост извештавања),  о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, као и да је са новинарством неспојиво објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина,

2.прекршио је и тачку 1 Одељка II (Независност од притисака), где се у смерници наводи да наслов текста подлеже истим етичким правилима као и сам текст и не сме да буде у супротности са суштином текста

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије поднео је жалбу Савету за штампу, сматрајући да му је објављеним текстом, којим је прекршено више тачака Кодекса, нанета професионална и лична штета, доведен у питање интергитет и угрожена безбедност. Он је навео да је новинарка „Информера“ од њега, СМС поруком, затражила да прокоментарише свој твит од претходног дана, односно да одговори на питање да ли је тачно да, „на неки чудан начин, има разумевања“ за Милована Бркића, који је у свом „Таблоиду“ позвао на убиство премијера Александра Вучића. Обрадовић је приложио целокупну преписку са новинарском, као и текстове  из других медија којима је давао изјаве поводом текста у „Таблоиду“, истичући да је сваки пут рекао да тај текст прелази границе и новинарске етике и закона и да тиме треба да се баве тужилаштво и ресорно министарство. Упркос томе „Информер“ на насловној страни објављује наднаслов „Брука и срамота“ и наслов „Председник НУНС- нема ништа против убиства Вучића“, а слична опрема је на унутрашњим странама листа.

У одговору на жалбу, адвокат „Информера“ Борис Богдановић навео је да су у тексту верно пренети Обрадовићеви ставови са Твитера, као и да су га новинари „Информера“, након објављеног твита, контактирали управо да би се избегле све недоумице, чиме су показали да се стручно и савесно баве својим послом. Адвокат истиче и да аутор текста није ни на који начин сам интерпретирао Обрадовићеве ставове, нити их коментарисао, већ је оставио читаоцу да сам донесе суд, што се „сугерише интерпукцијским знаком питања у наслову текста“.

Комисија за жалбе је оценила да знака питања у наслову текста нема на насловној страни, али чак са упитником наслов заправо предстваља тврдњу, тим пре што се у наднаслову истиче „срамотно понашање“ председника НУНС-а. Читаоцима се опремом и пласманом текста недвосмислено сугерише да Обрадовић заиста „нема ништа против убиства Вучића“. Оваква тврдња из наслова у тексту није ничим поткрепљена, чиме су прекршене, како одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања, тако и оне које говоре о томе да наслов мора да одговара садржају текста.

Због тога су чланови Комисије једногласно одлучили да је „Информер“ прекршио Кодекс новинара Србије. Како је реч о медију који је изашао из система саморегулације и више не признаје надлежност Савета за штампу, изречена је јавна опомена.


Београд, 28.1.2015.                                                                 Председавајући

                                                                                                  Иван Цвејић