Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Предраг Благојевић против дневног листа "Ало!"

Жалба решена: прекршај кодекса
Предраг Благојевић
Ало!
Интернет
07.01.2015.

Сматрам да су преписивањем комплетног текста "Нова година - омиљено време за прављење беба" без сагласности носиоца ауторских права (Јужних вести) прекршене одредбе Кодекса које се тичу поштовања ауторства.

Иако је текст у целости преписан, уз незнатне измене и навођење извора у тексту, као аутор текста на "Ало!" је наведен тај лист, а не Јужне вести.

"Ало!" је прекршио и Услове коришћења (http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Nova-godina-omiljeno-vreme-za-pravljenje-beba.sr.html) објављене на Јужним вестима, који јасно дефинишу под којим условима је дозвољено преузимање материјала - (нпр. преузимање само првих 150 карактера и објављивање линка до преузетог текста).

С обзиром на то да ово није први пут да Ало! и поред наших примедби крши одредбе о поштовању ауторства, принуђем сам да затражим реакцију Савета за штампу.

Предраг Благојевић,

главни и одговорни уредник „Јужних вести“

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Зоран Ивошевић. Тамара Скрозза, Љиљана Смајловић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Божо Прелевић, Владо Мареш, Златко Чобовић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 28.1.2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Нишлије воле новогодишњи секс”, објављеним 7.јануара 2015. године, дневни лист „Ало“

1. прекршио је тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.

Налаже се дневном листу „Ало” да ову одлуку Комисије објави најкасније у трећем броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Предраг Благојевић, главни и одговорни уредник портала “Јужне вести” навео је у жалби Савету за штампу да је лист “Ало” , уз незнатне измене, у целости преписао текст “Нова година – омиљено време за прављење беба”, објављен на “Јужним вестима”. Лист није тражио сагласност за објављивање текста, а навео је да је аутор текста “Ало”.

Редакција листа “Ало” није одговорила на жалбу.

Комисија је закључила да је очигледно реч о тексту који је преписан, а да није наведен прави извор. У делу текста се, истина, помиње да су информацију о броју рођених беба објавиле “Јужне вести”, али на такав начин да се може закључити да је само тај податак преузет са портала, а не цео текст.

Комисија за жалбе је и у свим претходним сличним случајевима доносила одлуке да се таквим поступцима крше одредбе Кодекса новинара Србије, па и овога пута још једном подсећа све редакције да морају да поштују ауторска права својих колега и да имају обавезу да наведу извор текста који су пренели.

Због свега наведеног, Комисија је једногласно одлучила да је "Ало“ прекршио Кодекс новинара објављивањем спорног текста и наложила листу да објави ову одлуку.

 

Београд, 28.1.2015.                                                             Председавајући

                                                                                             Иван Цвејић