Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Беба Каначки против дневног листа "Курир"

Комисија није успела да усагласи одлуку
Беба Каначки
Курир
Штампано издање и интернет
24.11.2014.

Желим да поднесем пријаву за кршење новинарског кодекса од стране новинара Курира који су видео садржај који никада званично није емитован а који је објављен на приватном Фејсбук профилу објавили у својим новинама без консултовања са особама које су (сликом и гласом) приказани на видео садржају, а чиме је нанета душевна бол и узнемиравање истим особама.

Покушаћу да кратко и јасно напишем садржину жалбе али и опишем догађаје и поступке особа из "Курир"-а које су разговарале са мном и писале о мени за које сматрам да нису професионални:

Пре свега не видим хитност због које су ме из редакције "Курира" позвали у недељу 23. 11. у 14 сати због видео материјала који кружи Фејсбук мрежом а настао је пре више од најмање 6 година и никада није званично емитован, што су у "Куриру" знали јер су изјаву директора РТВ Фокус-а, Драгана Младеновића објавили у чланку: “Скандал у Врању: Новинарка се спрда са ментално оболелима!”, објављеном 24. 11, где им је он рекао да тај видео материјал није никада емитован и да новинарка која се види на материјалу већ 6 година не ради у РТВ Фокус.

Том приликом, особе које су се представиле да раде за "Курир" су биле безобразне и увредљиве, те су у истом чланку написале увредљивим тоном да једем у 14 сати у недељу као да је то нешто ненормално. Такође су у тексту написале крајње увредљиво што им спочитавам немир и непоштовање према мојој породици којим су нарушили наш недељни мир као да је то такође, нешто ненормално.

У тексту: “Аванзовала: Спрдала се са ментално оболелима, а онда постала портпарол болнице”, објављеном 25.11. на крајње поспрдан начин коментаришу моје приватне телефонске рачуне мог приватног телефона и оно што је најважније, у том тексту су неовлашћено објавили моју фотографију коју су преузели из видео материјала који је неовлашћено узет из РТВ Фокус и неовлашћено "постављен" и емитован путем Фејсбук друштвене мреже.

Ја сам поднела кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Врању због неовлашћеног емитовања такозваног "сировог" материјала који је неовлашћено узет из РТВ Фокус-а а потом и неовлашћено емитован путем Фејсбук друштвене мреже. Поступак је покренут код недлежних органа како би се утврдило ко је узео видео материјал а потом ко је тај видео материјал поставио, како и на чији фејсбук профил.

Фејсбук мрежу не користим, имам отворен профил путем кога контролишем рад фејсбук странице "On line Savetovališta za mlade". Линк видео материјала сам добила путем e mail-а од директора РТВ Фокуса а њему су линк проследили људи из "Курир"-а. Затражила сам путем пријаве о заштити ауторских права да се видео материјал са тим линком уклони са Фејсбук-а и Youtube-а што је и учињено.

Материјал је иначе настао током рада на прилогу који сам у договору са др Ксенијом Трајковић урадила у Служби за психијатрију, Опште болнице Врање и пацијенте који су на видео материјалу је докторица предложила. Током снимања појавила се и пацијенткиња која је певала. Свима је одмах било јасно да тај материјал неће бити емитован и никада није емитован. Прилог о лошим условима за пацијенте у Служби психијатрије емитован је истог дана без спорног дела, није узнемирио јавност, у њему се ни са ким нико није "спрдао" чега се сећа и др Ксенија Трајковић која је прилог гледала истог дана и све то потврдила и данас.

С поштовањем,

Беба Каначки

Поштовани,

Жалба Бебе Каначки на текстове објављене у Куриру су неосноване. Госпођа Каначки тврди да је у тексту под насловом „Новинарка се спрдала са ментално оболелима“ увредљивим тоном написано да „она једе у 14 часова“, да јој је у тексту спочитан „немир њеној породици“ и изражава чуђење зашто ју је новинар Курира звао у недељу, не разумејући шта је толико хитно да би је звали. Госпођа Каначки за поменути текст је позвана као ПР болнице у којој је снимљен ТВ прилог о којем је у тексту реч.

Она је, што је и написано у тексту, одбила да одговори на наша питања, а Курир је прецизно цитирао њене речи „пишите шта хоћете, не занима ме“. Њена изјава да руча и да јој новинар Курира узнемирава породицу је цитиран у другом тексту, под насловом „Спрдала се са ментално оболелима, па аванзовала“, где је такође новинар дословце, без мењања њених речи пренео све што је госпођа Каначки рекла. Од тога да је 14 часова и да она у то време руча, да јој узнемиравамо мужа, до њеног објашњена како је ТВ снимак настао. О повреди Кодеска новинара, према томе, овде нема ни говора.

У оба текста, новинари Курира поштовали су све стандарде професије. Позвани су сви релевантни саговорници, од Министарства здравља, ТВ станице која је снимала спорни прилог, до Бебе Каначки – први пут као ПР болнице у којој је прилог настао, други пут као аутора прилога (што је чињеница која је отркивена после објављивања првог текста).

Што се тиче њене притужбе да је Курир на поспрдан начин писао о њеном приватном телефонском рачуну, поспрдног тона ту уопште нема – новинар је само констатовао да је она позната по још једном скандалу и описао чињенично стање, а госпођа Каначки је позвана да прокоментарише и то питање и том приликом није демантовала наше информације да је направила рачун на службеном телефону, већ је дала изјаву да је то тачно и да сада дуг отплаћује у ратама, да би сада у тужби тврдила да је реч о приватном броју.

Госпођа Каначки тврди да смо неовлашћено преузели ТВ материјал – тај снимак је постављен на Фејсбук страницу и на Yоутубе канал, на интернету, дакле, постао је „јавно добро“ – а Курир је само пренео и описао о чему се ради. То што је после објављивања текстова у Куриру тај видео материјал склоњен са интернета и против кога је госпођа Каначки поднела кривичне пријаве, заиста се ни на који начин не тиче наших новина.

Курир је направио два текста о видео материјалу који се појавио на интернету, а не о клипу који је емитован на ТВ, што је у тексту и написано, тако да је бесмислена примедба Бебе Каначки како тај материјал није емитован. Њу је повредио наслов да се „спрдала с пацијентима“.

Тај израз употребљен у опреми и тексту је више него примерен, будући да се она током снимања заиста у једном тренутку поспрдно односила према пацијентима, када је пустила психички оболелу особу да пева пред камерама, а њен „наступ“ прокоментарисала на крају речима да је „све лакше уз песму“. Због свега тога, сматрам да је ова тужба против Курира потпуно неоснована.

С поштавањем

Заменик главног уредника

Марија Кордић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић,Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Љиљана Смајловић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Златко Чобовић, Божо Прелевић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 28.1.2015. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је „Курир“ текстовима „Скандал у Врању: новинарка се спрда са ментално оболелима!“ и „Аванзовала: Спрдала се са ментално оболелима, а онда постала портпарол болнице“, објављеним 24. и 25. новембра 2014. године у онлајн издању листа, прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. Потребне двотрећинске већине није било ни за одлуку да је „Курир“ прекршио Кодекс, ни за супротну одлуку.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је Беба Каначки, портпаролка болнице у Врању, због текстова у оквиру којих је „Курир“ употребио и снимке са друштвених мрежа. На тим снимцима Беба Каначки, тада новинарка РТВ Фокус из Врања, разговара са пацијентима психијатријске болнице, односно, како је наведно у тексту, „спрда се са њима“. Подносилац жалбе је навео да је реч о сировом материјалу снимљеном пре око шест година, који никада није емитован, те да је са друштевних мрежа Фејсбук и Јутјуб уклоњен након што је поднела кривичну пријаву против непознате особе која их је поставила. Беба Каначки је навела и да су новинари „Курира“ непрофесионано и увредљиво коментарисали оно што им је рекла када су је звали телефоном, као и то да су као скандал окарактерисали то што је направила телефонски рачун од 150 хиљада динара, иако је објаснила да није искључила ГПРС док је била у ромингу и да тај рачун отплаћује у ратама.

У одговору на жалбу, Марија Кордић, помоћник главног уредника „Курира“ навела је да је жалба неоснована, да су новинари „Курира“ два пута звали Бебу Каначки, први пут као портпарола болнице, не знајући да је на снимку она, а други пут када су то сазнали, и оба пута су тачно пренели шта је рекла. Такође, позвани су и други релевантни саговорници – представници Министарства здравља и телевизијске станице о чијем снимку је реч. Кад је реч о тврдњи да је снимак неовлашћено објављен, у одговору се истиче да је реч о материјалу који је постављен на интернет чиме је постао јавно добро, а „Курир“ је то само пренео и објаснио о чему је реч. То што је материјал уклоњем након што је Беба Каначки поднела кривичну пријаву, „ ни на који начин се не тиче ‘Курира’“.

Чланови Комисије сагласили су се да је кључно питање да ли је редакција „Курира“ одговорна за своју одлуку да преузме овакав снимак са друштвених мрежа и постави га на свој веб сајт, односно да ли је снимак постављањем на Фејсбук и Јутјуб постао заиста јавно добро које се, без икаквих ограничења, може преузимати. Ставови чланова Комисије о овом питању били су различити. Део чланова Комисије сматрао је да су друштвене мреже јавни простор из којег свако може да преузима све материјале, као и да је постојао јавни интерес да се снимак објави јер се новинарка ТВ Фокус веома непрофесионално и неетички понашала према пацијентима. Други део чланова оценио је, међутим, да је сваки медиј одговоран за своју уређивачку политику и да то што је нешто објављено на друштвеним мрежама не може ослободити медиј обавезе да се придржавају етичких правила професије. Како је реч о снимцима који никада нису ни емитовани на телевизији за коју су снимљени, већ их је доступним широј јавности учинио „Курир“, згражавање новинара „Курира“ над таквим снимком не чини се искреним, јер ни они не воде рачуна о достојанству и приватности пацијената са снимка.

“За” одлуку да је “Курир“ прекршио одредбе Кодекса гласало је четворо чланова Комисије за жалбе, три члана су гласала „против“, док су три била „уздржана“, због чега Комисија није успела да донесе одлуку.

Београд, 28.1.2015.                                                                         Председавајући

                                                                                                         Иван Цвејић