Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Лепомир Бакић против дневног листа „Ало“

Жалба решена: прекршај кодекса
Лепомир Бакић
Ало
Штампано издање и интернет
10.10.2014.

Поводом кампање која се водила против мене од стране уредништва листа АЛО у интервалу од 15 дана, тачније од 06. 10. 2014. године до 22. 10. 2014. године пласирана су 3 јако по мене увредљива текста.

Прва два са насловима "ОВО ЈЕ ГОЛОГУЗИ СРПСКИ ПОЛИЦАЈАЦ" од 06.10.2014. и други "ГОЛОГУЗИ ПОЛИЦАЈАЦ НА ЖУРКИ СА ТРАНВЕСТИТИМА" од 14.10.2014. изашла су у штампаном издању и у медијском облику на сајту АЛО, а трећи текст је изашао само у веб медијском издању дана 21. 10. 2014. под насловом "Лепомир пипкао црнца за груди и бутине".

Због ових текстова које ја нисам одобрио, нити ме је ико из тих новина позвао да демантујем или прокоментаришем ја сам добио 2 дисциплинске пријаве на послу у полицији и сада се теретим за тежу повреду радних обавеза и дужности нарушавања угледа службе, иступање у медијима без одобрења кабинета министра и бироа за медије и односе са јавносћу МУП-а. Напомињем, ја нисам тражио одобрење од МУП-а јер нисам ни пристао, а ни знао да ће неко објавити ове текстове и водити прљаву кампању против мене, покушавајући на овај начин да ми наруши углед у служби и друштву и умањи звање Шампиона. Поред тога, ови по мене увредљиви и неистинити текстови нанели су ми и душевни бол и проблеме на послу, као и друштву јер сам ја познат као спортиста, а не као неки стрипер или старлетан.

У првом тексту зелели су да ме представе као неког ко је непрофесионалан полицајац, а ја не видим ниста лоше у томе сто човек посећује козметичке салоне и води рачуна о својој хигијени, напомињем да нисам дао ни одобрење да ове слике изађу у новинама нити ме је ко контакритао поводом овог првог текста. Слике су преузели са сајта Б92 тако стоји у тексту, а сајт Б92 као и њихово уредништо уопсте те слике нема, нити постоји на сајту, може се проверити.

Други текст се односи на догађај који се одиграо пре годину и више дана, а исти се налази на youtube јер га је поставила слављеница чији је рођендан био те вечери, а који је лист АЛО злоупотребио у сврху пљувања по мени представљајући ме као неморалну особу склону блуду и разврату и како су написали да волим транвестите директно су нарушили моју приватност и покушали да ме понизе у јавности и представе као нечасног човека.

У том тексту изнели су неколико лажи, прво догађај су представили као да се одиграо пре неколико дана, не нагласивши када се то десило и одакле су узели фотографије, да је то са снимка које је аплоудован пре годину и више дана од стране слављенице, затим написали су журка а не рођендан. Затим, како сам седео уваљен у сепареу, а то није сепаре и нисам био уваљен него сам седео сам у ћошку и све време колико траје горе поменути снимак нисам устао и гледао сам у телефон колико сам био заитересован за дешавања око мене. Дошао сам да испоштујем клијетнткињу која је славила рођендан којој сам иначе давао савете у вези тренинга и коришћења хормоналне терапије за шта сам експерт и тренер.

Највећа лаж коју су изнели протв мене је да сам пио шампањац, а ја сам пио целе ноћи воду јер иначе сви који ме знају могу вам потврдити да нити пије нити пушим, јер се бавим озбиљним такмичарски спортом бодибилдингом и тада сам се баш налазио у припремном периоду.

Овај текст су преузеле и неке друге новине преносећи вест, ја стварно не видим ништа лоше што сам био ту, а с друге стране нисам ништа лоше урадио већ само показао моје велико спортско срце и да сам европски полицајац и човек широких схватања који нема ограничења по питању боје козе, сексуалне орјентације, националности и немам предрасуде и никакве дескриминације према припадницима ЛГБТ алијансе, коју подсетимо се је подржала и Влада Републике Србије и Устав.

Трећи текст је изашао само на интернету и ту је исти лист и портал АЛО покушао опет да ми наруши углед и част и представи ме овог пута као геј особу и некога ко је застранио односно како сам дирао црнаца за ноге и груди, а истина је следећа, да за потребе снимања једне емисије која се емитовала на ТВ Б92 зове се "СЛАДАК ЖИВОТ" у којој сам се ја појавио као апсолутни Шампион Србије у бодибилдингу, позвао сам људе који су део мог тима, а они су из Холадније и врхунски су такмичари, хтео сам српској јавности да прикажем како изгледају прави бодибилдери и у току снимања емисије после показног тренинга имали смо упредно позирање где сам ја гледаоцима хтео да дочарам како на бодибилдинг такмичењима.

Онда сам прелазио руком преко сваког мишића на Грегору Франциски тако се зове такмичар црнац како су га они назвали, а и то је увредљиво по њега могли су да искористе неки примеренији израз, на тај начин сам хтео да покажем све мишиће који се оцењују на такмичењу и кажем им праве називе на латинском. Они су се томе поругали и представили као да сам га ватао или пипао и као да сам ја геј особа.

Молим Вас и обраћам се овом жалбом комисији да због ове прљаве кампање у коју снумњам и да је била наручена са неке више дистанце, дневни лист АЛО изда саопштење и јавно извњење јер су ми упропастили живот, суспендовали су ме са посла због ових увредљивих текстова, затим оно што сам годинама градио и радио као спортиста много пута мојим победама, певала се химна наше земље и освајао сам велика признања, држао бесплатне семинаре и трибине омладини у циљу популаризације спорта и привлачења младих у теретану не бих ли их склонио са улице. Мени је нарушен углед Шампиона, повређена част и интима овим текстовима, уздрмана породица и нарушен интегритет, претрпео сам велику штету, а људи који су ово писали нису се ни информисали о мени, нити су ме контактирали да дам било какву изјаву или демант.

Линкови текстова:

1.

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/ovo-je-gologuzi-srpski-policajac-foto/70081

2.

http://www.alo.rs/v-i-p/estrada/gologuzi-policajac-na-zurki-sa-transvestitima/70847

3.

http://www.alo.rs/v-i-p/rijaliti-sou/lepomir-pipkao-crnca-za-grudi-i-butine-foto/71727

У прилогу достављам скениране исечке из новина.

Повређен је Кодекс новинара Србије у неколико тачака:

1. ИСТИНИТОСТ ИЗВЕШТАВАЊА

Обавеза је новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије.

2.. Са новинарством неспојиви су објављивање неоснованих оптужби, клевета, гласина, као и измишљених писама или писама чији аутор није познат или његов идентитет није проверљив.

3.Новинар је, пре свега, одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Ту одговорност не сме да подреди интересима других, а посебно интересима издавача, владе и других државних органа. Новинар се мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља.

4. Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

5. Новинар поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише. Право на приватност је сужено када је реч о јавним личностима, а посебно носиоцима јавних функција.

Спортски поздрав,

Лепомир Бакић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић, Иван Цвејић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.12. 2014. године, већином гласова, доноси

ОДЛУКУ

Текстовима „Ово је гологузи српски полицајац“, „Гологузи полицајац на журки са трансвеститима“ и „Лепомир пипкао црнца за груди и бутине“, објављеним 6, 14 и 21. октобра 2014. године у штампаном и онлајн издању, дневни лист „Ало“

1. прекршио је тачку 2. Одељка I ( Истинитост извештавања), о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања,

2. прекршио јеи тачку 1. Одељка VII (Поштовање приватности) по којој је новинар обевезан да поштује достојанство и интегритет људи о којима пише.

Налаже се дневном листу „Ало“ да одлуку Комисије објави у штампаном издању најкасније у трећем наредном броју, а у онлајн издању најкасније седам дана од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Лепомир Бакић, припадник МУП-а, сматрајући да лист „Ало“ против њега води кампању, објављујући његове фотографије из салона за масажу и са приватних забава, праћене текстовима у којима је представљен као “стрипер” или “старлетан”. Лист је притом, како је навео, фотографије објавио без дозволе, док су у једном случају фотографије са журке одржане пре више од годину дана, али се читаоцима то представља као да се догодило ових дана. Све фотографије и текстови. по његовој оцени, имају за циљ да га понизе и представ га као неморалну особу склону разврату. Он је навео и да је због тога имао проблема на послу.

Редакција листа „Ало“ није одговорила на жалбу.

Већина чланова Комисије оценила је да су текстови интонирани тако да подносиоца жалбе представе у негативном контексту и да га исмеју, при чему се сталним истицањем да је реч о полицајцу имплицира и да он лоше ради свој посао, за шта нема никаквих доказа.  Комисија је узела у обзир то да је Бакић учесник ријалити програма, те да је интересовање табоида за њега због тога природно, али је, ипак, закључено да су текстови пежоративни и да није поштовано достојанство особе о којој се пише. Кодекс, по оцени Комисије, није прекршен објављивањем фотографија. Једна од њих преузета је са телевизијског снимка из променутог ријалити програма у којем је Лепомир Бакић учествовао и знао је да се снима, док су остале претходно објављене на друштвеним мрежама. Како ниједна од фотографија није у његовом власништву, лист није имао обавезу да од њега тражи дозволу за објављивање.

Због тога је Комисија, са седам гласова „за“,и три „против“ одлучила да је „Ало“ прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и наложила објављивање ове одлуке.

Београд, 25.12.2014.

                                                                           Председавајући
                                                                           Петар Јеремић