Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Министарство културе и информисања против дневног листа "Курир"

Жалба решена: прекршај кодекса
Министарство културе и информисања
Курир
Штампано издање
26.11.2014.

Поштовани,

Сматрамо да жалба коју је Савету за штампу упутило Министарство културе треба да буде одбачена.

1. Истинитост извештавања

Министарство културе се позива на одредбе Кодекса новинара који се тичу истинитости извештавања, тврдећи да наслов текста "Тасовац финансира филм порно диве?!" није у складу са остатком текста, као ни поднаслови из поменутог. Наслов чланка, као што видите из приложених фотокопија, завршава се ускличником и упитником, дакле, не представља никакву тврдњу - изјаву, потврдну реченицу. Другим речима, у наслову се не тврди да Тасовац финансира филм порно диве, већ се знаком ускличника и упитника изражава чуђење да ли је и како то могуће и питање да ли је то заиста тако што је основна употреба овог интерпункцијског знака).

Подсетићу вас да се ни на једном месту у тексту не тврди да Тасовац, односно, његово министарство, финансирају филм поменуте глумице Стоје.

У лиду је употребљен кондиционал "требало би", који се, да вас подсетим, користи за радњу која би могла да се оствари, али под одређеним условима. У тексту су изнете све чињенице које је новинар прикупио, пренета је изјава Министарства културе да они нису директно надлежни, већ да је финансирање филма у делокругу Филмског центра Србије, као и изјава Огњена Ракочевића из Филмског центра, који објашњава да конкурс још није завршен, те да одлука о финансирању Стојиног филма још није донета. Дакле, наслов и садржина текста су у потпуном сагласју.

Што се поднаслова тиче, они су директно извучени из текста, тако да нема ни говора о томе да нису у складу са остатком текста, како тврди Министарство у жалби.

Први поднаслов гласи "Порно глумица српског порекла Џесика Стојадиновић Стоја похвалила се да ће српска влада дати новац за њен нови филм", што је парафразирана изјава глумице коју можете прочитати у тексту.

Други поднаслов гласи " У филмском остварењу реч је о љубави астронаута и робо-лепотице, а сценарио потписује Димитрије Војинов, сазнаје Курир". И та реченица, и то истоветна, може се пронаћи у тексту.

Дакле, ни на једном месту у тексту, а још мање у опреми, није изнесена тврдрња да Министарство културе финансира Стојин нови пројекат, нити су опрема и текст у несагласју.

2. Новинарска пажња

Министар Тасовац замера у жалби што новинар није проверио тврдње Џесике Стојадиновић, посебно што се, како каже, "ради о државном органу који има и законске обавезе да одговара на сва питања новинара". Одлично да је министар констатује да је то његова обавеза, али је зато чудно да је одабрао да не одговара на наша питања у вези Стојиног филма, иако су му она била послата благовремено - мејлом и смс поруком. Министру је прослеђено више питања која се тичу информација које је изнео његов предходник Братислав Петковић, али је министар одабрао да не одговора на оптужбе Петковића.

У прилогу вам достављам и е-мејл са питањима послат Министарству културе 24. 11. 2014., на које одговоре нисмо добили, иако је Министарство имало пуна два дана да их пошаље (будући да је текст објављен 26. 11. 2014) и упркос томе што, како министар Тасовац лепо примећује, је то законска обавеза његовог министарства као државног органа.

Министарству културе обратили смо се још једном, 26.11. 2014. (и тај е-маил достављам у атачменту), а овога пута добили смо одговор тек поподне, пред крај радног времена Министарства (у 16:11), када је текст већ био завршен и страна преломљена. Ипак, одговори Министарства су убачени са неопходним скраћењем, будући да је изјава послата из Минстарства износила око 2.000 карактера, што је за форму Курирових текстова предугачко. Из одговора Ане Вучетић цитиране су све реченице релевантне за текст: да Министарство није непосредно надлежно за доделу новца, да је то ингеренција Филмског центра, колико је новца намењено за тај пројекат. Нисмо пренели делове одговора у којем се набрајају чланови конкурсне комсије Филмског центра који су донели одлуку о овом пројекту, као и део у којем се наводи да је Министарство ту одлука два пута вратило на поновно разматрање, будући Ана Вучетић на почетку мејла тврди да Министарство није надлежно да одлучује који ће пројекат бити изабран на конкрусу.

Министар се жали да смо у антрфилеу у којем су цитирани одговори Ане Вучетић изнели "неистину" да је одлуку донео управни одбор Филмског центра. Министар није пажљиво читао одговоре своје сараднице, јер у њеном е-мејлу експлицитно пише: "Одлуку о избору пројекта донео је Управни одбор Филмски центар Србије...", чији се чланови затим поименце набрајају, што можете да прочитате у мејлу који је Тасовац приложио у својој жалби.

У оба објављена случаја (текстови од 26. и 27. новембра) новинар је контактирао све релевантне саговорнике чији су одговори цитирани. У првом тексту од 26. новебра, из Министарства је само добијено објашњење да је поменути филм у надлежности Филмског центра, што је и наведено у тексту. Новинарка је, затим, позвала и Филмски центар, чији су одговори такође цитирани. Дакле, новинари Курира ни на који начин нису прекршли Кодекс новинара, нити када је реч о дужној новинарској пажњи, нити у погледу истинитости извештавања.

С поштовањем,

Марија Кордић

помоћник главног уредника Курира

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић, Иван Цвејић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.12. 2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстовима „Тасовац финансира филм порно диве“ и „Срамота је шта Тасовац ради са порно дивом“, објављеним 26. и 27. новембра 2014. године,  дневни лист „Курир“

1. прекршио је тачке 1 и 2. Одељка I ( Истинитост извештавања), о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, као о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања.

Налаже се дневном листу „Курир“ да одлуку Комисије објави најкасније у трећем наредном броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Министарство културе и информисања поднело је жалбу Савету за штампу због текстова у којима је, како је наведено у жалби, објављен низ неистина, које је новинар био дужан да провери. Како се истиче, наслов текста објављеног  26. новембра није у складу са садржајем текста, јер се на крају текста цитира изјава представника Филмског центра да конкурс још није завршен. Такође, у жалби се указује и на то да лист није на одговарјући начин пренео одговоре које је на постављена питања доставила помоћница министра.

У одговору на жалбу помоћника главног уредника „Курира“ Марије Кордић наведено је да ни на једном месту, ни у тексту, ни у опреми, није изнесена тврдња да Министарство културе финансира нови филм глумице Стоје, већ је у тексту употребљен кондиционал “требало би” да финансирају филм, док су наслову упитником и узвичником изражава питање, односно чуђење, а не твди се ништа. Због тога су, истиче, наслов и текст у потпуном сагласју. „Курир“ је, како је наглашено, министру послао питања два дана пре објављивања првог текста, али пошто за два дана није стигао никакав одговор, питања су поново упућена 26. новембра, а одговори су достављени на крају радног времена и када је текст већ био преломљен. Због тога, као и зато што су одговори на питања били доста дуги за форму текстова које објаљује „Курир“, одговори су скраћени, с тим што су цитиране све релавантне реченице.

Чланови Комисије сматрали су да наслови у „Куриру“, супротно Кодексу, не одговарају садржају текстова. Без обзира што су уз наслов „Тасовац финансира филм порно диве“ стављени упитник и узвичник (не и на насловној страни), наслов заправо представља тврдњу. Други наслов „Срамота је шта Тасовац ради са порно дивом“, такође не одговара садржају текста, будући да се текст односи на филм који ће евентуално финансирати Филмски центар Србије, након конкурса који још није завршен. Због тога је, по оцени Комисије за жалбе, „Курир“ прекршио одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања.

Такође, Комисија је оценила да је тешко прихватљиво објављивање само две реченице из  одговора помоћнице министра, док је спекулацијама о томе да Министарство финансира филм у којем глуми америчка порно глумица српског порекла дат веома велики простор - чак две наслове стране , док су текстови у новинама такође пласирани на по две стране.  Нејасно је такође и због чега би било скандалозно да Министарство заиста финансира филм у којем се појављује и порно глумица, јер то, само по себи, не говори ништа о квалитету пројекта, иза којег стоје познати сценариста и редитељ. Самим тим ни Министарство културе и информисања нема разлога да се толико оштро ограђује од тога.

Због свега неваденог, Комисија је једногласно одлучила да је „Курир“ прекршио Кодекс новинара и наложила листу да ову одлуку објави.

Београд, 25.12.2014.

                                                                      Председавајући
                                                                      Петар Јеремић