Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Протестантско-Еванђеоско удружење Србије против портала "Телеграф"

Жалба решена договором
Протестантско-Еванђеоско удружење Србије
Телеграф
Интернет
19.11.2014.

Поштовани,

Протестантско-Еванђеоско удружење Србије, Удружење које окупља вернике и свештенике из цркава Протестанско-еванђеоског наслеђа, најоштрије осуђује неистине изнете у чланку новина Телеграф а којег су касније пренели и другим медији, под насловом “РОДИТЕЉИ: Ево где и како секте врбују вашу децу!” где се у мишљењу “сектолога” Слађана Мијаљевића перфидно, у исти контекст са сатанистичким култовима стављају цркве протестантског наслеђа, тзв. мале протестантске заједнице уредно регистроване по закону о црквама и верским заједницама.

Чланак је објављен на интернет порталу Телеграф, 19.11.2014., у 21:01 час, под насловом: "Родитељи: Ево где и како секте врбују вашу децу!". Адреса вести је: http://www.telegraf.rs/vesti/1315926-roditelji-evo-gde-i-kako-sekte-vrbuju-vasu-decu-foto. Аутор текста је Катарина Вуковић.

Исту вест преноси и Курир, такође у истом маниру. Адреса http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/paznja-roditelji-evo-kako-sekte-vrbuju-vasu-decu-clanak-1618008, истог дана, 19.11.2014. у 23:24 часова, као и неколико мањих интернет портала.

Вест представља говор мржње у нејперфиднијем облику. У тексту су наведена имена верских заједница, регистрованих по Закону о верским заједницама Републике Србије, цитирам: "Хришћанска адвентистичка црква, црква Христова љубав, црква Исуса Христа светаца последњих дана, Христова црква браће, Јеховини сведоци, заветна црква Синон, само су неке од седамнаест верских заједница које су уписане у регистар цркава и верских заједница. Последња уписана је – Христова јеванђеоска црква која је регистрована 2011. године."

Директно су наведена имена седам верских заједница регистрованих по закону Републике Србије, док су остале вереске заједнице наведене индиректно кроз спомињање осталих који су регистровани. Све ове Верске заједнице су прошле ригорозне контроле од државних службеника у процесу регистрације и регистроване су тек када је утврђено да својим деловањем не угрожавају грађане Р. Србије.

Текст је међутим пропраћен фотографијама и описима различитих сатанистичких ритуала, оптужбама о отимању имовине, примерима самоубистава... и слично. Аутор текста на тај изједначава регистроване верске заједнице, протестантског наслеђа, са сатанистичким култовима и криминалцима, што не само да је говор мржње, него и увредљиво и опасно. На тај начин, припадници малих верских заједница се приказују као непријатељи друштва, и индиректно се позива на насиље над истима.

Како наводи Центар за истраживање религије, политике и друштва: „Оваквом реториком стигматизују се цркве протестантске провенијенције, у крањој линији – лојални грађани Србије, јавност се дезинформише а права ових верских заједница бивају повређена. Епилог оваквог третмана протестантско-еванђеоских заједница може бити насилан као што је то најчешће био случај када су у јавност долазиле сличне информације. Током задње две деценије, надлежним органима је пријављено много разних облика вербалног и физичког насиља којег су трпили грађани наше земље због своје верске припадности.

Одговорни за ове преступе никада нису били кажњени а у извештајима полиције обично се наводило како је насиље дело непознатих малолетних преступника и вандала... Тим информацијама често су се користиле и разне ултрадесничарске организације које су оваква издања неретко прихватале као неприкосновени ауторитет и тако оправдавале своје јавно деловање против разних „непријатеља српства". Некритичко прихватање и непознавање другог и другачијег најчешће доводи до вербалног и физичког насиља и нетрпељивости.“

Тиме се директно крши Члан 2. Закона о Црквама и Верским Заједницама а као лаици сматрамо и други закони ове држава, а такође и етички кодекс новинара, а посебно члан IV (одговорност новинара), тачка 1; Члан V (новинарска пажња), тачка 2 и 3 и 4;

Држава је у последњих десет година знатно унапредила своје односе са верским заједницама прот. наслеђа и радила на подизању права ових верских субјеката, стога сматрамо неопходним да се реагује на овакав пример злоупотребе медија.

Стога вас, ми доле потписани, молимо да реагујете на овакав вид извештавања. Апелујемо и на власти и медије да спрече даљу стигматизацију ових верских група, које су – понављамо уредно законски регистроване и чије деловање није у супротности са законом, нити су познате икакве злоупотребе а нарочито оне које су у тексту изнесене.

Протестантска Хришћанска заједница у Србији

Матични број: 08783489,

Правни заступник: Беређи Душан

Регистрована у регистру Цркава и верских заједница, одељак VIII, под редним бројем 10, дана 28.5.2008.

Христова Јеванђеоска црква у Србији

Матични број: 08930082

Правни заступник: Виктор Сабо

Регистрована у регистру Цркава и верских заједница, одељак VIII, под редним бројем 17,дана 25.8.2011.

Протестанско-Еванђеоско удружење Србије

Матични број: 28039468

Правни заступник: Самуило Петровски