Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Савет МЗ Трбушани против портала „Глас западне Србије“

Жалба решена: прекршај кодекса
Савез МЗ Трбушани
Глас западне Србије
Интернет
14.11.2014.

Глас западне Србије

Гвозден Николић

Одговор на жалбу председника савета МЗ Трбушани, Миодрага Јаћимовића

Поштовани, у нашу редакцију у више наврата стизале су жалбе мештана ове месне заједнице који су у својим дописима износили бројне неправилности које се углавном односе на рад председника Миодрага Јаћимовића.

Проблем са фекалном канализацијим траје годинама, подсећам инвестиција је вредна преко два милиона евра, а финансирана је највећим делом из буџета и средствима грађана. Нормално је да грађани траже од председника Савета МЗ да их извести како је новац трошен, нарочито што је велики број грађана угрожен лошом функционалношћу система. У више наврата се због, како тврде контра падова, канализациони отпад изливао у породична домаћинства и стамбени простор. Они своје тврдње поткрепљују извештајима грађевинских вештака са милионским износима. Поред тога, веома је чудно што тај систем ни данас, 5 година од градње, нема употребну дозволу надлежних органа.

Када су у питању коментари грађана на које се Јаћимовић позива тврдећи да су увредљиви, јасно се види да се ни у једном од њих не помиње његово име. Морам да кажем да кометари који су садржали његово име и презиме са увредљивом поруком нису одобрени, а било их је и превише на жалост.

Напомињем да ништа лично немамо ни против кога у Савету МЗ Трбушани, стога нам није јасно због чега жалба због нечега за шта и сами чланови Савета знају да представља проблем већини грађана.

Господин Јаћимовић врши јавну функцију, зато је дужан да одговори грађанима како су утрошене њихове паре. Он је на жалост уместо одговора на та питања, онима који су се усудили да их поставе, одговарао на начин који није примерен функцији, упућујући им погрдне изразе.

У осталом, како коментарисати његов однос према медијима? Наиме, када је позван да прокоментарише наводе грађана, како би вест у складу са професионалним стандардима била коректна и објективна, и како бисмо му дали прилику да се изјасни, одговорио је, цитирам ,,пушите xxxxx, какве изјаве, не дам вам ништа“. Мислим да то све јасно говори.

Када је фотографија у питању, власништво је Нове Србије, а снимљена је на јавној манифестацији дочека српске Нове године.

У прилогу Вам достављамо следећи доказни материјал:

1. Писмо мештанке МЗ Трбушани, Раде Каранац, кабинету председника Владе, у којем износи проблеме и сумње у злоупетребе

2. Одговор из кабинета у којем се наводи да је прослеђено на поступање

3. Саопштење ПУ Чачак као одговор на наше питање да ли су добили налог да изврше проверу и у којој се фази налази. У саопштењу стоји да је завршено прикупљање информација и да је предмет упућен Основном јавном тужилаштву у Чачку на даље поступање

4. Петицију грађана МЗ Трбушани

5. Извештај грађевинског вештака у којем се наводи висина претрпљене штете настале изливањем фекалног отпада

6. Изјава дата од стране Раде Каранац полицијском службенику приликом истраге у вези поменутог случаја

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић, Иван Цвејић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.12. 2014. године, једногласно изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом „Вучићев кабинет наложио истрагу због малверзација у МЗ „Трбушани““, објављеним 14.новембра 2014. године, портал „Глас западне Србије“

1. прекршио је тачке 1, 2 и 5. Одељка I ( Истинитост извештавања),  о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна иситну и држећи се основних стандарда новинарске професије и о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, као и да не смеју објављивати неосноване оптужбе, клевете и гласине.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Савету за штампу жалбу је, у своје име и у име Месне заједнице Трбушани, чији је председник, поднео Миодраг Јаћимовић , сматрајући да се у тексту и коментарима испод текста износи више нетачних и уредљивих констатација. Он је навео да је већ сам наслов нетачан, јер нити је кабинет премијера наложио истрагу, нити су у допису из кабинета поменуте малверзације. Слична тврдња понавља се и у тексту, иако се у допису из кабинета наводи само да се допис који је упутила једна грађанка, а који се односи на проблеме у функционисању канализације прослеђује тужилаштву. Подносилац жалбе је указао и на то да је објављена и фотографија из његовог приватног живота, са циљем да се читаоцима сугерише да је два милиона евра прикупљених за изградњу канализације потрошио у кафани, као и да се у тексту  наводи да грађани твде како се бахато и осионо понаша, без цитирања иједне конкретне изјаве.

У одговору на жалбу, главни уредник портала Гвозден Николић истакао је да у МЗ Трбушани годинама постоји проблем са канализацијом, да су им се грађани те месне заједнице више пута обраћали због тога,јер имају право да знају како је потршен новац и зашто канализација ни пет година након изградње нема употребну дозволу. “Господин Јаћимовић врши јавну функцију, па је зато дужан да одговори грађанима како су утрошене њихове паре. Он је, на жалост, уместо одговора на питања, онима који су се усудили да их поставе, одговарао на непримерен начин, упућујући им погрдне изразе”, каже се, између осталог, у одговору. Кад је реч о фотографији, како је објашњено, снимљена је на јавном догађају прославе Нове године. Уредник портала је као доказе за своје тврдње приложио писмо мештанке МЗ Трбушани кабинету премијера, одговор кабинета, саопштење ПУ Чачак да је предмет упућен тужилаштву, петицију грађана МЗ Трбушани, извештај грађевинског вештака о штети насталој излизавњем канализације и изјаву грађанке полицији о том случају.

Чланови Комисије оценили су да све што је приложено не поткрепљује тврдње из наслова да је кабинет премијера наложио истрагу због малверзација. Грађани очигледно имају проблем са канализацојом и надлежни органи воде истрагу о том случају, па је сасвим легитимно извештавати о томе, али се то мора радити уз поштовање етичких стандарда, који, између осталог, подразумевају разликовање чињеница од претпоставки и нагађања. Такође, потпуно је неприхватљива последња реченица у тексту, да “грађани поручују да Јаћимовић својим бахатим и осионим понашањем и неприкладим речником, распирује нетрпељивост, што, додају, не приличи ниједном узорном грађанину, а нарочито челнику МЗ”, у којој се износе потпуно произвољне и ничим поткрепљење квалификације.

Због тога је Комисија одлучила да портал „Глас западне Србије“ изрекне јавну опомену због кршења одредби Кодекса новинара Србије.

Београд, 25.12.2014.

                                                                      Председавајући
                                                                      Петар Јеремић